Gostilna Slovenija spodbuja prepoznavnost slovenske kulinarike | Gastronomija | Zgodbe o naši super hrani

Gostilna Slovenija spodbuja prepoznavnost slovenske kulinarike

Blagovna znamka Gostilna Slovenija je bila leta 2012 vzpostavljena z namenom prispevati k sodobni gastronomski razpoznavnosti Slovenije in pomagati ohranjati kulturno dediščino države.

Naziv Gostilna Slovenija je doslej pridobilo 43 gostiln, eden izmed izhodiščnih pogojev pa je, da gostinska hiša nosi naziv “gostilna”, izjemoma “gostišče”. Gostilne v Sloveniji so namreč ena izmed sestavin naše dediščinske in sodobne kulinarične razpoznavnosti.

O tem smo podrobneje povprašali etnologa in soavtorja projekta dr. Janeza Bogataja, ki pravi: »da je pojem med drugim tudi v luči prihajajoče evropske regije gastronomije ena od ključnih sestavin, da pokažemo, kako je neka gostinska dejavnost, gostilna, kot izrazito družinska dejavnost, ki se je in se še vedno pogosto podeduje iz generacije v generacijo, ohranila v različnih družbenih sistemih in različnih časovnih obdobjih vse do današnjega časa in je bila vedno med nosilci pozitivnega razvoja gastronomije v Sloveniji. Številne inovacije so pri nas potekale ravno skozi gostilniško ponudbo

Kriteriji za pridobitev naziva

Sodelujoče gostilne morajo izpolnjevati pogoje glede zunanje in notranje ureditve lokalov ter morajo pridobiti zadostno število točk po mnenju strokovne komisije. Njihov jedilnik mora vključevati vsaj 80 odstotkov hišnih, krajevnih, regionalnih in vseslovenskih jedi, imeti pa morajo tudi vsaj 10-letno tradicijo. Prav tako so določeni še številni drugi kriteriji, kot so ustrezna glasbena kulisa, načini strežbe in vrsta drugih sestavin, ki sooblikujejo upravičenost do uporabe blagovne znamke in znaka Gostilna Slovenija.

Pomen blagovne znamke Gostilna Slovenija

Kot ključne dosežke in pomen blagovne znamke dr. Bogataj izpostavlja sledeče: »Eden izmed pomembnih dosežkov projekta Gostilna Slovenija je ta, da so gostilničarji začutili potrebo po tem, da se povežejo ter da so bili pripravljeni razvijati bodoči razvoj na lokalnem in regionalnem nivoju, ki sta dve usmeritvi, ki sta obče globalni, ne le slovenski. Danes namreč v sodobni gastronomiji sveta prevladujejo tri področja, in sicer lokalno in regionalno, jedi štirih letnih časov ter povezanost z dobaviteljskimi verigami. Vse to zagotavlja Gostilna Slovenija. Bi pa to področje v prihodnje zahtevalo profesionalizacijo s strani neke osebe, ki bi vse potrebno koordinirala in vodila tudi dokumentacijo

Kako lahko prepoznate Gostilno Slovenija?

Vsaka gostilna, ki si pridobi pravico do uporabe blagovne znamke in znaka Gostilna Slovenija, je na zunaj označena z izveskom in označevalno tablo pri vhodu. Oblikovanje izveska in znaka na tabli temelji na sodobni interpretaciji gostilničarske kulturne dediščine ter ponazarja šope oblanja in njihove razvojno mlajše stilizirane pločevinaste ter kovane inačice na fasadah gostiln v Sloveniji. 

Gostilna Slovenija logotip - izvesek zvon

Seznam gostiln, označenih z znakom Gostilna Slovenija

Seznam gostiln, ki so pridobile pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Gostilna Slovenija, najdete na spletni strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Vir: OZS


Sorodni članki

Idrijski žlikrofi – enega imaš v ustih, drugega pa že na vilicah!

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Idrijski žlikrofi so leta 2002 na nivoju Evropske skupnosti pridobili status…

Več...

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem