Nacionalna shema

Evropska shema

Evropska komisija je registrirala »Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir z zaščiteno označbo porekla

istrski ovčji sir

Prijavi se in vsak teden prejmi koristne informacije o slovenski hrani.

Kazalo:

Evropska komisija je potrdila še eno pomembno priznanje istrski kulinariki. V evropski register geografskih označb je bil vpisan Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir, ki odslej nosi zaščiteno označbo porekla.

Gre za peti skupni proizvod Slovenije in Hrvaške, ki se ponaša z evropsko zaščito, s čimer se istrski sir pridružuje istrskemu pršutu, oljčnemu olju Istra, mesu istrskega goveda boškarina in istrskemu medu.

Tradicija, ki jo povezuje istrski prostor

Pobudo za zaščito so pripravili slovenski in hrvaški rejci drobnice, povezani v Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije in hrvaško Udrugo uzgajivača istarskih koza i ovaca. Skupaj so utemeljili posebnosti sira, njegovo dolgoletno tradicijo in močno navezanost na istrsko pokrajino.

Istrski ovčji sir se prideluje iz surovega ali pasteriziranega mleka ovc, vzrejenih izključno na območju slovenske in hrvaške Istre ter na otokih Cres, Lošinj in manjših otokih v okolici. Ovce se pasejo na naravnih pašnikih, kjer raznolika obsredozemska flora vpliva na značilno aromo njihovega mleka.

Značilnosti sira, ki odražajo istrsko naravo

Sir spada med trde, polnomastne sire. Je cilindrične oblike, premer cilindra je od 16 do 22 cm, višina od 6 do 9 cm. Teža sira je od 1,8 do 4,5 kg, odvisno od dimenzij sira. Zoreti mora najmanj 60 dni.

Zanj je značilen visok delež suhe snovi (60 %) , zato se lahko hrani tudi na višjih temperaturah (do 19 o C), ki niso ugodne za shranjevanje drugih vrst sirov. Skorja je gladka, limonino rumene do temno rumene enakomerne barve, prerez je slamnato do zlato rumene barve, praviloma zaprt, čeprav ima lahko enakomerno razporejene nepravilne odprtine v velikosti do 4 mm. Sir je polnega okusa, ki nudi občutek hranljivosti, slan in pikanten. Zelo zreli siri se med uživanjem topijo v ustih.

Strogi postopki za ohranitev pristnosti

Posebnost nove zaščite je tudi to, da mora pakiranje sira potekati znotraj istega geografskega območja. Tako se ohranja sledljivost in pristnost celotnega postopka, od pašnikov do končnega izdelka. Na tržišču bo sir označen z enotnim znakom, ki potrošnikom zagotavlja preverjeno poreklo in skladnost s strogo opredeljeno specifikacijo.

Certificirane proizvajalce proizvodov iz shem kakovosti lahko poiščete s pomočjo spletnega iskalnika »Evidenca shem kakovosti«.

Vas zanima več o tematiki?

Pomagajte si z naslednjimi povezavami.
zascitena_oznacba_porekla


Lokalna pridelavaOdmevi na dogodkeZaščitena označba poreklaMlekoSektor mleka

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito