Erpica – slastna tradicionalna rešitev za gospodinje v časovni stiski

Predstavljamo vam nekoliko starejši, a odličen slovenski recept. Ravno ob pravem času, saj smo že globoko v oktobru, recept pa je pravzaprav nastal kot odgovor na živahno jesensko dejavnost, ki jo lahko v tem času opazujemo na poljih ter v vinogradih. Razveseliti bi se ga utegnile tudi dobro organizirane, zaposlene mestne gospodinje. Predstavljamo vam okusno domačo pito erpico!

V nežno hriboviti deželi, obdarjeni z vinogradi, tam v krajih pod Bočem in Donačko goro, v Halozah in vse naprej do Ptujskega polja je jeseni zelo živahno. Stoletna oktobrska rutina se suče okoli dela na poljih in v vinogradih. Tamkajšnje gospodinje so ustvarile erpico oziroma jerpico, slastno in nasitno pito domačnega okusa. Gre za jed, ki pušča veliko prostora domišljiji in rešuje nemalo organizacijskih težav v času, ko v vinogradih vrvi od obiralcev, pridnih rok in lačnih želodčkov. Najlepše pri erpici je, da je njena priprava zelo enostavna in hitra.

To ni slovenska pica

Erpico so na območju Šmarij pri Jelšah in Rogaške Slatine pripravljali kot vrsto kruha ali pogačo. Ko so se gospodinje pripravljale k tedenski peki kruha, so pekle erpice za potešitev prve lakote. Zamesile so testo, se zapodile po priboljške v shrambo in že je iz peči mamljivo zadišalo po domačem. Pite so se kar same ponujale kot odlična rešitev za pogostitve ob večjih poljskih delih in ob času obiranja grozdja. Dobro nasitijo in so krepčilne, predvsem pa dišijo prijazno domače.

Najboljše so tople

Tako kot vsak kruh so erpice najboljše, ko so še tople, seveda pa lačnega lepo nasitijo tudi hladne. Odlično se podajo k mesninam, domačemu soku ali vinu. Nadevi ali bolje rečeno namazi so zelo različni, odvisni od tega, kar pač premore domača shramba – običajno so to posneta smetana, ocvirki, sir, skuta ali jabolka.

Kako pripraviti erpico?

Recept je sila enostaven in tudi cenovno zelo ugoden.

Za pripravo potrebujemo:

  • 0,75–1 kg mešane moke
  • 2 dag kvasa
  • 1 žličko sladkorja
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l mleka
  • 1 žlico olja
  • 1 žličko soli
  • namaz po izbiri (smetana, ocvirki ipd.)

Priprava:

Najprej iz kvasa, žličke sladkorja in malo mleka pripravimo kvasec. Ko ta lepo vzhaja, primešamo še druge sestavine. Z oljem premažemo pekač in vanj razvlečemo testo za prst debelo, praviloma v okroglo obliko. Z nožem na več mestih zarežemo v testo, da kar najenakomerneje vzhaja. Vzhajano testo premažemo s pobrano smetano ali drugimi sestavinami. Saj veste, kaj velja v domači kuhinji – več je smetane, boljša bo jed!

Erpico nato pečemo v pečici pri 200 stopinjah Celzija dobre pol ure, a ne več kot 45 minut. Če bomo pripravljali erpico z ocvirki, zamesimo testo brez mleka, samo z vodo. Vzhajano testo nato premažemo z beljakom in posujemo z ocvirki, ki jih nekoliko potisnemo vanj.

PA DOBER TEK!

gerpa_erpica

Ali ste vedeli?

Haloška različica je sladka haloška gibanica. V Halozah so erpico nadgradili tako, da so kot namaz uporabili skuto s kislo smetano in jajci, ter jo poimenovali haloška gibanica. Če bi ji dodali sladkor in nekoliko poparjenega pšeničnega zdroba, bi se slastna pita prelevila v slasten poobedek.

Vir: Dr. Janez Bogataj: Okusiti Slovenijo

Erpica – slastna tradicionalna rešitev za gospodinje v časovni stiski
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem