En glasen »Hvala!« za tihe heroje

Če samo za nekaj hipov napnemo možgane, se nas večina gotovo lahko spomni koga v svoji družini, soseski ali širši skupnosti, ki je glede prehrane sijajen zgled. Morda mu v manj kot idealnih pogojih že leta uspeva prekrasna zelenjava iz domačih semen? Morda zna iz na papirju ne najbolj slastnih sestavin pričarati prave gastronomske simfonije? Nemara se vsem dnevnim obveznostim navkljub vseeno vedno potrudi, da zase in za svoje pri okoliških kmetih nakupi popolno košarico od zdravja pokajoče hrane? Če smo pošteni, bomo morali pokimati, da so taki ljudje v resnici tihi heroji vsakdanjega življenja – neumorni garači z ekstra iskrico v srcu, ki so sposobni za druge vedno znova odteči tisto ekstra miljo. Skrajni čas torej, da so prav te nepogrešljivce v Zavodu Viva v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo sklenili počastiti v sklopu projekta Glasniki boljše hrane.

Kot družba vse prepogosto sipamo hvalo in časti na športnike in najširše definirane estradnike, medtem ko tihim garačem iz prejšnjega odstavka pogosto komajda kdo sploh pokima. Nič več! En velik kolektivni »Hvala!« bo tokrat zadonel do prav vseh nominirancev projekta Glasniki boljše hrane. Osnovno vodilo je, da lahko kdorkoli nominira kogarkoli, ki je kakorkoli prispeval k enemu naših najpomembnejših skupnih ciljev: da bomo v Sloveniji pridelali in pojedli več vrhunske lastne hrane iz vrhunskih lastnih semen.

Sebe ali koga iz okolice lahko nominirate na spletni strani www.glasniki.si. »Sam proces in kriterije za nominacijo smo napravili tako preproste, kot je sploh možno,« pravi vodja projekta Anja Šerc. »Zadnja stvar, ki smo jo želeli, bi bila splovitev zgolj še ene neživljenjske, zbirokratizirane platforme s kopico rigidnih pravil.«Nasprotno, namen projekta je bil povrniti glas ljudem in jim omogočiti, da povedo neko pozitivno zgodbo iz svojega okolja. Tovrstnih pozitivnih zgodb nam – kljub pogrebnim koračnicam, ki donijo iz premnogih medijev – gotovo ne primanjkuje.

Dobro razpoložena komisija glasnikov boljše hrane (foto)
Dobro razpoložena komisija glasnikov boljše hrane.

»Mnogi ljudje se trudijo in resnično trdo delajo,« pravi Anja Šerc, »v resnici je takih vsak dan več. Slovenci in najbrž tudi ljudje nasploh zelo hitro pokaramo in pokritiziramo, za pohvalo pa nam žal pogosto kar nekako zmanjka energije. Ampak če se bomo naučili spet deliti pozitivne zgodbe drug o drugem, se bomo kmalu spet navadili drug drugemu malo bolj zaupati. In ko nam bo uspelo to, bomo tudi pridobili nazaj malo zaupanja in veselja do hrane, ki jo uživamo. Ker se ob poplavi negativnih informacij s tega področja hrane čedalje bolj bojimo kot nekakšnega nujnega zla, namesto da bi jo slavili kot enega osnovnih virov moči in obenem tudi velikanskih užitkov!«

V Zavodu Viva tako pravijo, da bi se lahko nosilni moto projekta glasil: Dovolj je bilo jamranja, čas je, da drug drugega tudi malo pohvalimo! Najbolj pomenljive in obenem najbolj doživete štorije bodo izpilili ter z njimi preko ustreznih kanalov seznanili širšo javnost. Obiskovalci domene www.glasniki.si imajo do 15. julija priložnost najljubše zgodbe nagraditi s podeljevanjem ‘jabčkov’ ali po domače ‘jabčkanjem’, ki je posrečena inačica facebookovskega všečkanja. Jabolko je bilo v ta namen izbrano kot tradicionalni slovenski simbol zdravja in dobre hrane. Nominiranci, ki bodo uplenili največ ‘jabčkov’ (in bodo obenem prepričali tudi močno devetčlansko strokovno komisijo), bodo na koncu prejeli certifikat Glasniki dobre hrane.

»Pri postavitvi projekta smo izhajali iz enega zelo preprostega vprašanja,« se nasmehne Anja Šerc, »in sicer: ali premoremo dovolj poguma, da se vsaj tako srčno, kot se javno kritiziramo, tudi javno pohvalimo? In mi bi stavili, da se. Ljudje so v resnici lačni navdihujočih zgodb, ker je šlo to vsesplošno javno pljuskanje negative preko vsake razumne mere – zato smo si rekli: no, pa poglejmo, kako intenzivno smo se Slovenci pripravljeni angažirati tudi v drugo smer!«

Torej čim prej na www.glasniki.si, kjer lahko s klikom na ‘Nominiraj’ nekomu zelo polepšamo življenje!


Sorodni članki

Kaj vse moramo vedeti o mesu, njegovi pripravi in shranjevanju

Če želimo kupiti kakovostno meso, moramo biti pozorni na več dejavnikov. Kako prepoznamo kakovostno meso, kako ga skladiščimo, da ohrani svojo kakovost, ter kako ga pravilno termično obdelujemo, so pomembni vidiki, ki jih moramo razumeti za pravilno rokovanje z mesom.…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...

Mleko kot osnovna surovina

Mleko je osnovna surovina vseh mlekarn. O tem, kako v mlekarnah poskrbijo za sledljivost mleka in vseh posamičnih mlečnih izdelkov, narejenih iz tega mleka, smo se pogovarjali z Ljubljanskimi mlekarnami. Zanimale so nas tudi podrobnosti o tem, kako pridelava mleka…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem