Nacionalna shema

Evropska shema

Domači jogurti – zdravju koristni jogurti

Domač jogurt

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Jogurt je eden najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov. Nastane s kisanjem oziroma fermentacijo mleka, to je s spreminjanjem laktoze v mlečno kislino zaradi delovanja mlečnokislinskih bakterij, tudi kvasovk. S fermentacijo pridobivajo tudi kislo mleko, kislo smetano, skuto, sir itd.

Na prodajnih policah najdemo najrazličnejše jogurte, med katerimi so najbolj zdravju koristni navadni jogurti, tisti iz bližine, domači. V jogurte ni dovoljeno dodajati konzervanse.
Kaj vsebuje jogurt?

Dvakrat več beljakovin kot mleko

Jogurt ima dvakrat več mlečnih beljakovin kot mleko, veliko kalcija ter vitaminov B6 in B12. Vanj ob koncu proizvodnje lahko dodajajo snovi, ki izjemno pozitivno vplivajo na prebavni trakt in s tem na imunski sistem – probiotike in prebiotike. Med probiotike sodijo bifidobakterije in laktobacili, ki so sestavni del zdrave mikroflore prebavil. Za njihovo boljše delovanje so nujni prebiotiki, ki v črevesju ustvarijo primerne pogoje za življenje koristnih mikroorganizmov, saj jim služijo kot hrana.

Pazljivo pri jogurtih s sladkorji

Sadni jogurti lahko imajo veliko dodanega sladkorja pa tudi aditivov, ki so posledica želje potrošnikov po bolj intenzivnih barvah, aromah in okusih. V Zvezi potrošnikov Slovenije so opozorili na jogurte z dodatki, kot so hrustljavi muesliji, kosmiči ali čokoladni bomboni. V enem lončku takega jogurta je lahko do 30 gramov sladkorja pa tudi veliko aditivov. Uživati bi jih morali namesto posladka.

Najbolj zdravju koristen je navaden jogurt

Navadni jogurti imajo manj sladkorja in nimajo aditivov (barvil, sredstev za zgostitev, konzervansov …). Sto gramov takega jogurta vsebuje samo od tri do pet gramov sladkorja. Navadnim jogurtom se ne sme dodajati konzervansov. Kljub temu imajo dolg rok trajanja, ki je posledica naravnega konzervansa, mlečne kisline.
Domači ali tuji jogurt?

Domači, slovenski jogurti so izjemno priporočljivi. Naše mleko se po kakovosti uvršča v sam evropski vrh. Ker je mleko izjemno občutljivo, je koristno skrajšati daljše prevoze – krajša je pot od pridelovalca do potrošnika, bolj priporočljiv je jogurt. Na prodajnih policah lahko najdemo tudi jogurte z označbo “Pridelano/proizvedeno brez GSO”, ki zagotavlja, da živali, ki so oddale mleko, niso bile krmljene s krmo iz gensko spremenjenih rastlin.


GastronomijaLokalna pridelavaMleko

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito