Dodana vrednost mleka se zrcali v številnih mlečnih izdelkih višje kakovosti | Mleko | Izbrana kakovost - Slovenija

Dodana vrednost mleka se zrcali v številnih mlečnih izdelkih višje kakovosti

Potrošniki smo pomemben člen mlečne verige, saj s kupovanjem izdelkov slovenskega porekla podpiramo lokalne ponudnike.

Ste se kdaj vprašali, kaj vpliva na kakovost in okus mleka in mlečnih izdelkov? Oboje je odvisno od številnih dejavnikov, kot so krma in udobje živali, recepti, znanje in izkušnje vseh, ki spremljajo mleko od kmetije do mize, pa tudi kratke transportne poti. Dodana vrednost nastaja tudi zaradi številnih lokalnih posebnosti, v navezavi na turistično ponudbo ter z inovativnostjo pridelovalcev in predelovalcev mleka. Med pestro izbiro na policah potrošniki mlečne izdelke višje kakovosti preprosto prepoznamo po oznaki »izbrana kakovost – Slovenija«. Veste, kaj ta pomeni?

Po zaslugi domačih ponudnikov imamo na policah trgovin obilico raznovrstnih mlečnih dobrot. Tokrat razkrivamo, kako si za odličnost prizadevajo na Kmetiji Podpečan iz Žalca in v Mlekarni Planika iz Kobarida. Oboji so vključeni v shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«.

Bogastvo polnomastnega mleka

Kmetija Podpečan je ena prvih kmetij na Celjskem, ki se je začela ukvarjati s predelavo mleka v mlečne izdelke. Martina Podpečan pojasnjuje: »Naša kmetija ima tradicijo kmetovanja že približno 250 let. Z dopolnilno dejavnostjo predelave mleka smo se začeli ukvarjati pred 15 leti. Že med študijem sem se srečala s sirarstvom, ki me je popolnoma prevzelo. Omogoča neskončno možnosti predelave mleka v izdelke, kot so siri, jogurti, kislo mleko, skuta in namazi. S proizvodnjo najrazličnejših mlečnih izdelkov tako ustvarjamo dodano vrednost mleka.«

Na kmetiji imajo 65 krav molznic rjave pasme, kar ima po mnenju sogovornice velik vpliv na kakovost mleka. Visoka vsebnost maščob in beljakovin v mleku se odražata tako v kakovosti kot okusu izdelkov. Letno predelajo približno 220.000 litrov mleka v okoli 20 ton mlečnih izdelkov. Njihova posebnost je uporaba polnomastnega mleka. Mleku ničesar ne odvzamejo ali dodajo, razen sirišča in kultur, potrebnih za nastanek denimo sira in skute. Tako izdelki ohranijo maščobo, beljakovine in minerale, kar prispeva k bogatemu okusu. Izdelke prodajajo na kmetiji in v izbranih trgovinah, dostavljajo pa jih tudi javnim ustanovam in gostinskemu sektorju.

Povezanost vodi k uspehu

Navdihujočo zgodbo o povezanosti in sodelovanju pišejo tudi napredni kmetje iz Zgornjega Posočja. Ti so že pred več kot šestdesetimi leti postavili temelje današnji Mlekarni Planika. Ta veliko prispeva k razvoju in ohranjanju govedoreje na tem območju. Mlekarna je v lasti Kmetijske zadruge Tolmin, katere lastniki so lokalne kmetije.

Miran Božič, direktor Mlekarne Planika, izpostavlja: »Dnevno odkupimo in predelamo približno 20.000 litrov mleka od okoli 100 kmetij z območja Posočja. Mlekarna zaposluje 70 ljudi v proizvodnji, trgovini in na lastnem ekološkem posestvu Bogata v Bovcu, na katerem redimo 180 glav živine, od tega 100 krav molznic. Smo edina mlekarna v Sloveniji z lastnim posestvom, ki deluje na popolnoma enak način, kot vse druge kmetije, ki nam oddajajo mleko. Naše posestvo je trenutno tudi glavni vir ekološkega mleka.«

V Mlekarni Planika želijo potrošnikom ponuditi izdelke najvišje kakovosti, vendar s čim manjšo stopnjo predelave. Zato s sodobnim tehnološkim pristopom posnemajo tradicionalne načine predelave mleka. Kot poudarja prvi mož mlekarne, želijo v izdelkih ohraniti največ dobrega, kar ponuja narava. Mleka ne homogenizirajo, temveč ga zgolj pasterizirajo pri najnižji možni temperaturi. Potrošnikom ponujajo sveže mleko, smetano, maslo, namaze, različne sire ter Tolminsko in albuminsko skuto. Na policah trgovin najdemo tudi njihove fermentirane izdelke, kot so kefir, kislo mleko, pinjenec, jogurt in sladka sirotka. S prepletanjem tradicije in sodobnega tehnološkega znanja nastajajo inovativni izdelki, kot je jogurt s sirupom iz smrekovih vršičkov. Z inovativnostjo in nenehnim posodabljanjem tehnologije ohranjajo stroškovno učinkovitost in razvojno-tržno konkurenčnost.

Domači siri, ki jih lahko najdemo na policah trgovin
Po zaslugi domačih ponudnikov na policah najdemo raznovrstne mlečne dobrote.

Preverjena kakovost iz naše bližine

Skupni pokazatelj preverjeno kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov s Kmetije Podpečan in iz Mlekarne Planika ter od še mnogih drugih pridelovalcev in predelovalcev mleka pri nas je znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta zagotavlja, da je celoten postopek od molže do predelave mleka potekal v Sloveniji pod dodatnim nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov in skladno s standardi sheme »izbrana kakovost«. Ko potrošniki kupimo izdelek s to označbo, smo lahko prepričani, da smo kupili preverjeno kakovost iz svoje bližine.

»Odličnost naše pridelave in predelave mleka dokazujemo z vključenostjo v shemo ‘izbrana kakovost‘. Znak ‘izbrana kakovost – Slovenija‘ potrjuje, da so naši izdelki slovenskega porekla ter pridelani in predelani skladno z visokimi standardi sheme. Označevanje izdelkov s tem znakom je pomembno predvsem za prodajo naših izdelkov trgovinam, vrtcem in šolam. Naši potrošniki zaradi znaka preprosto vedo, da so kupili mleko in mlečne izdelke višje kakovosti,« izpostavlja Martina Podpečan.

Tudi Miran Božič izpostavlja pomembnost certificiranja za ponudnike na eni strani in zavedanja o pomenu takšnega označevanja med potrošniki na drugi: »Vsi naši izdelki nosijo znak ‘izbrana kakovost – Slovenija‘. Shemi ‘izbrana kakovost‘ smo se priključili ob njeni vzpostavitvi leta 2016. Veseli nas, da postaja oznaka med slovenskimi potrošniki vedno bolj prepoznana in izdelki čedalje bolj cenjeni. Potrošnike je treba nujno ozaveščati, da je v Sloveniji pridelana hrana višje kakovosti, kar s strožjimi merili glede kakovosti, sledljivostjo in svežino shema ‘izbrana kakovost‘ tudi zagotavlja.«

Logotip IK

Kmetijstvo in turizem z roko v roki

Potrošniki smo pomemben člen mlečne verige, saj s kupovanjem izdelkov slovenskega porekla podpiramo lokalne ponudnike. Ti prispevajo k razvoju podeželja in ohranjanju kmetijstva v Sloveniji. Tako ima Mlekarna Planika izjemno vlogo pri zagotavljanju odkupa vsega pridelanega mleka od posoških kmetov in njegovi predelavi v kakovostne mlečne izdelke. S tem mlekarna zagotavlja kmetom plačilo za oddano mleko in dolgoročno ekonomsko vzdržno prirejo. Poleg tega kmetijstvo bogati lokalno turistično ponudbo.

»Sodelovanje členov v mlečni verigi je zagotovilo za obdelano krajino ter razvoj zanimive in cenjene turistične destinacije. V okviru naše mlekarne deluje sirarski muzej Od planine do Planike, v katerem prikazujemo nastanek in razvoj sirarstva v Posočju. Obiskovalcem ponujamo voden ogled muzeja ter prikaz tradicionalne izdelave sira in masla,« razlaga Miran Božič.

O tem, kako pomembne so kmetije z vidika lokalnega gospodarstva in razvoja kraja, pripoveduje tudi Martina Podpečan: »Zaposlujemo tri delavce iz našega kraja. Hkrati prispevamo k prepoznavnosti in turistični zanimivosti kraja, saj omogočamo oglede in degustacije sirov. Prodaja izdelkov na domačiji je pomembna tudi za promocijo kmetije. Obiskovalci lahko vidijo delo in življenje na kmetiji ter postopek predelave mleka. Imamo degustacijsko sobo, iz katere lahko vidijo v proizvodnjo oziroma sirarno in zorilnico sirov. Z zagotavljanjem preglednosti gradimo zaupanje v našo kmetijo in tudi v kakovost naših izdelkov.«

Ustvarjanje doživetja za obiskovalce in široka ponudba domačih izdelkov predstavljata pot za razvoj kmetije v prihodnje, nakaže sogovornica: »Priložnosti za razvoj naše kmetije vidimo v proizvodnji novih izdelkov, širitvi prodajnega prostora na kmetiji in povezovanja z drugimi kmetijami pri skupnem nastopu na trgu ter promociji in prodaji kmečkih izdelkov. Našim kupcem želimo ponuditi čim več izdelkov z naše in okoliških kmetij na enem mestu. Želim, da bi potrošniki obiskali slovenske kmetije, spoznali, kako nastajajo živila, in z nakupom lokalnih izdelkov podprli domače pridelovalce in predelovalce.«

Dobrodošli pri lokalnih ponudnikih mleka in mlečnih izdelkov. In dober tek ob uživanju izdelkov višje kakovosti.

Za spodbujanje uživanja lokalnega mleka in mlečnih izdelkov slovenski pridelovalci in predelovalci mleka v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji kakovostno ponudbo mleka in mlečnih izdelkov. Potrošniki na trgovskih policah najdejo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za višjo kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« vodilo pri naših nakupih.

Logotip naše super mleko

Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem