Dober piknik

Hladne temperature se počasi umikajo in sončni žarki s prijetno temperaturo vabijo v naravo. Na izbrani jasi ali na vrtu za hišo se nasmihajo barviti cvetovi. Prišel je čas za sprostitev na svežem zraku v izbrani družbi. Mimogrede pripravimo še kakšen prigrizek, na hitro popečemo hrenovke, čevapčiče ali pleskavice. A z nekaj domišljije in malo priprav lahko ustvarimo dober piknik, ki postane pravo nepozabno doživetje okusov.

Pestrost na krožnikih

Slastne dobrote, ki dodobra zbudijo naše brbončice, so različne. Izbira mesa ni težka – o tem smo že pisali v tem prispevku. Odlična priloga izbranemu mesu je na primer hitro pripravljena, na žaru pečena zelenjava. Pečemo lahko vse vrste zelenjave, a izberite lokalno, tisto, ki je na voljo v sezoni. Dober piknik ponuja tudi bogato izbiro solat, narezanega sira in kislih kumaric ter oliv, na žaru pa bo značilen okus dobil tudi hitro popečen kruh. Priročno pa lahko pripravimo na žaru tudi sir, pri čemer ne pozabite na oznako Izbrana kakovost, saj boste tako vedeli, da sir prihaja iz domačega okolja. In seveda, svoje mesto si na pikniku zaslužijo ajvar, gorčica in majoneza.

Piknik niso le čevapčiči

Meso, ki ga izbiramo, bo svoj značilen okus dobilo prav s peko na žaru. Zato pravi žarmojstri pravijo, da lahko izbiramo tudi manj prestižne kose. Za polnejši okus ga namočimo v marinado, kot je na primer zmes oljčnega olja, limoninega soka ali vina za mehčanje proteinov, malo čebule ali česna ter začimb po želji. Če nismo najbolj vešči peke, se pri izbiri izogibajmo kostem, te so na primer v perutničkah, saj zahtevajo posebno pozornost žarmojstra. Paziti moramo, da je meso dobro prepečeno vse do kosti, obenem pa mora ostati sočno in mehko, kar včasih ni najlažja naloga. Meso lahko pred peko nekaj časa hranimo pri sobni temperaturi. Tako se bomo izognili pretirani zapečenosti zunanjosti mesa ob čakanju, da se speče sredica. In še, izbirajmo raje tanjše, kot debelejše kose mesa, saj se bodo hitreje in enakomerno spekli.

Pa še nasvet: kljub temu, da žara ne zapuščamo in peko ves čas spremljamo, živil na žaru ni potrebno ves čas obračati. Ko je meso pečeno, ga za kratek čas položimo na pladenj in pokrijemo. Tako se bo nekoliko ohladilo, predvsem pa se bo prepojilo z lastnimi sokovi.

Na žar se dobro podajo tudi ribe. Pred peko jih dobro namažemo z oljčnim oljem, sicer se nežno ribje meso hitro prime rešetke. Pečemo jih na

Zelenjava piknik

Zelenjava za piknik

Četudi v družbi vsi uživajo meso, krožnik popestrimo z barvami in okusi, ki jih ponuja zelenjava. Dejstvo je, da lahko na žaru pripravljamo praktično vso zelenjavo. Pred peko jo nekoliko naoljimo, saj se pri peki zaradi svoje nežne strukture na ognju hitro izsuši, z oljem pa bomo ohranili vlago in okus dodanih začimb. Če bomo zelenjavo narezali na enake kose (6-10 milimetrov) bo enakomerno pečena. Večino zelenjave ponavadi pečemo pri srednji temperaturi, če pa je struktura kompaktnejša, jo sprva zapečemo na vročem ognju in potem ob strani, na majhni temperaturi pustimo, da se dokonča.

Za lažje obračanje zelenjave lahko uporabimo tudi nabodalca za ražnjiče. Manjše kose natikamo skupaj, večje (kot so na primer šparglji) pa lahko nataknemo na dve nabodali.

Radič na žaru

Na vrtu bomo še lahko nabrali radič, ki ga pečemo na zelo vročem žaru. Ko ga operemo, odrežemo koren in razrežemo na kose ustrezne velikosti, manjše glavice pa prepolovimo. Lahko ga ovijemo s prekajeno slanino in pečemo na mreži.

Šparglji na žaru

Najboljši so sveži. Oleseneli del odlomimo, jih premažemo z oljem in posolimo. Pečemo jih na srednje vročem žaru.

Čebula na žaru

Poleg sveže čebule lahko pripravimo tudi na žaru pečeno čebulo. Narežemo jo na kolobarje, ki naj ne bodo večji od enega centimetra, solimo in naoljimo. Pečemo jih kratek čas, približno tri minute na vsaki strani.

Por na žaru

Trše zelene liste pora odstranimo in ga po dolgem prerežemo na dve polovici, solimo in naoljimo. Por zahteva deset minut pečenja na srednji temperaturi.

Krompir na žaru

Na več različnih načinov lahko pripravimo tudi krompir. Olupljen, narezan na podolgovate kose ali ozke kolobarje bo najhitreje pripravljen, če ga prej nekoliko pokuhamo in na žaru le še zapečemo. Potrebuje nekaj soli in malo olja, sicer pa ga lahko začinite po svojem okusu bodisi z rožmarinom, baziliko ali drugimi začimbami. Pripravimo lahko tudi cel krompir neposredno v oglju ali zavitega v folijo. Večje gomolje zarežemo in naoljimo ter solimo, pečemo pa ga eno uro.

Uporabite papirnate namesto plastičnih krožnikov in poskrbite, da boste prostor zapustili brez odpadkov.

Paprika na žaru

Paprike razpolovimo, odstranimo semena, naoljimo in začinimo z rožmarinom, timijanom, soljo in poprom. Pečemo jih z obeh strani dokler ne začne odstopati koža.

Kasneje v letu, ko bodo na voljo sveži, bomo na žaru obračali tudi mlado koruzo, ki jo pečemo v rahlo omočenih lastnih listih, melancane in bučke, ki jih pred peko razsolzimo s soljo (centimetrske kolobarje nasolimo in pustimo ob strani, da spustijo vodo, ki jo pred peko obrišemo s papirnato brisačo), mlado čebulo, ki jo osoljeno in poprano pečemo na foliji skupaj z narezanim česnom), paradižnik, šampinjone in v resnici, prav vso drugo zelenjavo.

Solate za piknik

Solate za piknik

Domiselne in okusne solate bodo zagotovo pritegnile veliko pozornost vseh gostov. Po presoji dodajajte okuse slastnih redkvic, čičerike, kuhane koruze, ajde, mlade čebule in drugih domačih dobrot ter z nežnimi prelivi ustvarite nepozabne grižljaje. Poleg svežih solat je na piknikih verjetno najbolj poznana krompirjeva solata, ki jo lahko pripravimo že dan prej. Cele gomolje skuhamo, jih olupimo in ohlajene narežemo na manjše kolobarčke. Solimo, dodamo narezano čebulo, olje in kis. Okus lahko spreminjate z dodajanjem gorčice, majoneze ali kisle smetane – izberite lokalno z označbo Izbrana kakovost – Slovenija. Nekatere gospodinje dodajo tudi sveže, na kolobarje narezane kumarice ali koruzo.

Solata s testeninami

Priprava božanskih okusov je lahko zelo enostavna. Običajnim testeninam primešamo različne dodatke in tako ustvarjamo nepozabne okuse. Solate postrežemo hladne, zato testenine skuhamo posebej, v nekoliko bolj osoljeni vodi. Pri kuhi bodimo pozorni, da jih ne razkuhamo, saj morajo testenine ohraniti svojo hrustljavost. Prelive pripravimo med kuho in jih primešamo še vročim testeninam.

Zanimiva je solata z bazilikinim pestom, kockami mocarele, prepolovljenimi češnjevimi paradižniki, celimi ali prepolovljenimi črnimi olivami, kančkom soli, oljčnega olja in soka polovice limone.

Mali polžki se odlično podajo z mlado narezano čebulo, kockicami rdeče in zelene paprike in prelivom, ki ga pripravimo s kislo smetano, jogurtom, poprom in soljo.

Ješprenova solata

Čez noč namočeni ješprenj skuhamo in ohladimo. Primešamo na kocke narezano zeleno papriko, paradižnik, kuhano koruzo in fižol. Osolimo in začinimo še z oljčnim oljem in kisom ali sokom limone.

Preberite tudi:

Dober piknik
5 (100%) št. ocen: 4


Sorodni članki

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«. Kuhinja in hrana sta pomemben del…

Več...

Naše super borovnice

Sveže, osvežilne, prijetno kiselkaste, a vseeno sladke borovnice so ena od naravnih danosti, ki v poletnih mesecih razveseljuje obiskovalce naših gozdov. Borovnice so razvejano grmičevje, ki zraste do 40 centimetrov. Listi so okroglo jajčaste oblike, malce nazobčani in s kratkim…

Več...

Bogati okusi Slovenije

Raznovrstno oblikovana pokrajina in tradicionalna priprava hrane prinašata bogate okuse, ki postajajo vse pomembnejši element domače turistične ponudbe. Slovenija ima izjemno ohranjeno naravno okolje, kar predstavlja ključno prednost in priložnost za povečanje dodane vrednosti pri pridelavi hrane. Zaradi izjemne ohranjenosti…

Več...

Zelenjavni zabojček ali skupnostno naročanje

V teh vročih poletnih dneh lahko naročite običajen, permakulturni ali ekološki zelenjavni zabojček vse do svojih vrat v več mestih po Sloveniji. Za vas smo naredili manjšo raziskavo in preverili kakšna je ponudba, kje je možna dostava, kakšna lokalna zelenjava…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem