Piknik iz lokalnih sestavin | Lokalno, Meso, Piknik | Zgodbe o naši super hrani

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke.

Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno pomembno pozornost nameniti kakovosti. Odločitev je lažja, če posežete po živilih, označenih z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Odlična priloga izbranemu mesu je na primer hitro pripravljena, na žaru pečena zelenjava. Pečemo lahko vse vrste zelenjave, a tudi v tem primeru je najbolje, kadar izberemo lokalno zelenjavo, torej tisto, ki je na voljo v sezoni.

Piknik niso le čevapčiči

Meso, ki ga izberemo, bo svoj značilen okus dobilo prav s peko na žaru. Zato pravi mojstri za žar pravijo, da lahko izbiramo tudi manj prestižne kose. Za polnejši okus meso namočimo v marinado, kot je na primer zmes oljčnega olja, limoninega soka ali vina za mehčanje proteinov, malo čebule ali česna ter začimb po želji. Paziti moramo, da je meso dobro prepečeno vse do kosti, obenem pa mora ostati sočno in mehko, kar včasih ni najlažja naloga.

Meso lahko pred peko nekaj časa hranimo pri sobni temperaturi. Tako se bomo izognili pretirani zapečenosti zunanjosti mesa ob čakanju, da se speče sredica. Izbirajmo raje tanjše kot debelejše kose mesa, saj se bodo hitreje in enakomerno spekli.

Kako izbrati pravo meso za piknik

Zelenjava za piknik

Četudi v družbi vsi uživajo meso, krožnik popestrimo z barvami in okusi, ki jih ponuja zelenjava. Dejstvo je, da lahko na žaru pripravljamo praktično vso zelenjavo. Pred peko jo nekoliko naoljimo, saj se pri peki zaradi svoje nežne strukture na ognju hitro izsuši, z oljem pa bomo ohranili vlago in okus dodanih začimb.

Zelenjavo je dobro narezati na enake kose (6-10 milimetrov), saj bo tako enakomerno pečena. Večino zelenjave običajno pečemo pri srednji temperaturi, če pa je struktura kompaktnejša, jo sprva zapečemo na vročem ognju in potem ob strani, na nižji temperaturi pustimo, da se dokonča.

Pečena zelenjava na žaru - piknik
Pečena zelenjava na žaru - piknik

4 recepti iz lokalnih sestavin, s katerimi lahko popestrite meni za piknik

Preizkusite naše recepte za pripravo odličnih jedi iz lokalnih sestavin, ki jih najdete na vam najbližji kmetiji.

Šparglji v pršutu – recept

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto – video recept

Pletenice – recept

Ajvar iz zelenih paradižnikov – recept


Sorodni članki

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Lokalna hrana je lahko darilo

Okusna lokalna hrana je lahko odlično darilo. Izberite izdelke, ki nosijo označbe Zaščitena označba porekla, Zaščitena geografska označba ali Zajamčena tradicionalna posebnost. Za vas smo pripravili nekaj predlogov.Slovenija se ponaša z izjemno raznolikostjo pokrajine, iz katere izvirajo tudi raznovrstni izdelki,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem