David Urankar: »Ne maram, če kdo drug obrača čevape in pleske« | Meso | Izbrana kakovost - novice, Izbrana kakovost - Slovenija

David Urankar: »Ne maram, če kdo drug obrača čevape in pleske«

Davida Urankarja ste zagotovo že videli in slišali. Športnik, nekdanji slovenski reprezentant v atletiki in prvi slovenski voznik boba vas dandanes kot model pozdravlja z reklamnih panojev in reklamnih spotov ter kot voditelj s televizijskih ekranov. Z energičnim Davidom smo se pogovarjali o tem, kako usklajuje pestro poslovno življenje, družinske obveznosti in skrb za zdravo, kakovostno prehrano, seveda pa ga nismo pozabili povprašati tudi o tem, zakaj pri nakupu mesa zaupa znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.

Si voditelj, maneken in model. Verjetno prehrani namenjaš precej pozornosti?

Ravno zaradi svojega ritma, ki je rahlo nenavaden, oz. ker nimam klasičnih ustaljenih ur za obroke, moram malo paziti, kaj dam vase. Ko vodim oddajo Dobro jutro, ki se začne ob 7. uri zjutraj, vstanem okrog pol petih zjutraj in jem pravo kosilo ob 11. uri. Če snemamo Avtomobilnost, se kdaj zgodi, da smo cel dan na terenu in takrat imamo obvezno pri sebi zalogo oreščkov in sadja. Trudim se, da bi bili moji obroki zdravi, ampak za ženo Ajdo v tem pogledu še kar dosti zaostajam. Ko mi pade raven energije, je odločitev med čokolado in solato jasna (smeh). Načeloma pa se mi zdi, da mi gre kar v redu.

Ti je kuhanje v užitek ali bolj še ena obveznost?

Kuhati mi je v užitek in pravo veselje. Najraje se lotim kakšnih zahtevnih receptov, ki vključujejo meso, najraje govedino ali perutnino, ki pa vzamejo kar nekaj časa. Največkrat za konec tedna in ko kaj praznujemo (čeprav da, haha, to je pri nas kar pogosto). Večerje so bolj lahka kuharija, razni zdrobi ali pa samo sadje. Ko se vrnem s kakega treninga, je najboljši piščančji zrezek, pečen na žaru, s svežo zelenjavo. Mislim, da oba kar dobro kuhava. Ajda se po navadi loti bolj zelenjavnih stvari s kvinojo ali kaj podobnega, jaz pa z veseljem zakurim tudi žar.

Foto: Mojfokus

Katera je tvoja najljubša jed iz otroštva ali pa tradicionalna slovenska mesna jed?

Ne vem, kako se reče v kuharskem svetu, ampak mami je za praznovanja redno spekla pečenko iz mletega mesa. V njej je bilo tudi kuhano jajce, zraven pa obvezno krompirjev pire. Ta celotna kombinacija mi je še vedno ena ljubših.

Ali pri izbiri živil posvečaš pozornost lokalni pridelavi oz. poreklu in kakovosti? Verjameš, da je nakup lokalno pridelane hrane dober za vse – tebe in tvoje bližnje, pridelovalca, okolje in slovensko gospodarstvo?

Zaradi snemanja oddaj in ne nazadnje tudi reklam sem veliko v tujini. In vedno znova me preseneča, kako znajo nekateri (tudi naši sosedje) dobro in pametno ozaveščati kupca, kaj je lokalno. Tudi mesta za te izdelke so v trgovinah dobro izbrana in opaziš jih, še preden bi dal v košarico kaj uvoženega. To se pri nas počasi popravlja. Na policah bi najprej moralo biti domače, šele nato pa vse drugo. O tem, kako in zakaj je to dobro za vse, pa se mi zdi brez zveze nakladati (smeh).

Lokalno poreklo je pomembno predvsem pri mesu, spomnimo se samo afere s poljskim mesom. Tu vedno pogledam deklaracijo, ki pa jih je včasih res težko brati. Zato je toliko bolj dobrodošel znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Doma imamo tudi minivrtiček, ki v toplejših mesecih zadostuje ravno za našo družino – pri sajenju in obiranju sodelujemo vsi trije. Tako se v toplejših mesecih na naših krožnikih po navadi znajdejo naši šparglji, paradižnik, brokoli in podobno. Imamo pa na vrtu še kar kaos (smeh), do poletja je po navadi že kar džungla plevela. Zdi se mi, da zaradi tega zraste kakšna zelenjava tudi bolje, kaj nam pa čisto propade. In kar dokupimo, vedno najprej pogledam, ali je na voljo lokalno pridelana hrana.

Foto: Mojfokus

Poznaš shemo »izbrana kakovost«? Kaj, meniš, so njene glavne prednosti?

Poznam, sicer ne podrobno, ampak vem, da gre za nacionalni znak, ki združuje slovenske proizvajalce in ima zelo visoke ter stroge standarde. Po znaku »izbrana kakovost – Slovenija« hitro prepoznaš, da izdelek ni naredil 1000 kilometrov, preden je končal na polici trgovine, in da to nekdo redno preverja od kmetije do trgovine. Shema »izbrana kakovost« je zelo pomembna pri ozaveščanju, da je pametno vlagati vase oz. moramo vedeti, kaj damo vase.

Kot očetu se ti verjetno zdi pomembno, da za svojega sina izbereš kakovostno in lokalno hrano. Vedno paziš, da izbereš meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Moram priznati, da sem že prej gledal izvor in kakovost živil, ampak niti pol toliko kot zdaj, ko sem očka. Kadar kupujem v trgovini, vedno preverim, da je na pakiranem mesu ali pa na nalepki v mesnici prepoznavni znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Vesel sem tudi, da sta stara starša imela kmetijo ter da imata starša vrt in sta to tradicijo prenesla tudi na nas. Nekaj pridelamo na svojem vrtičku, z domačo zelenjavo pa nas lepo zalagajo tudi Ajdini stari starši. Povezani smo tudi z nekaj kmetijami, kjer kupujemo lokalno in sezonsko, sveže: od domačih jogurtov in skute, govedine in piščančjega mesa do sadja in zelenjave.

Foto: Mojfokus

Kako v trgovini prepoznaš kakovostno slovensko meso?

Zdaj že vem, da moram slediti znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, moram pa priznati, da sem moral pred uvedbo tega znaka kar dobro pogledati in prebrskati med izdelki. Zdi se mi, da moramo še zlasti zdaj, ko je toliko afer z nekontroliranim mesom iz uvoza, res paziti na izvor in kakovost. Zato sem vesel, da imamo nacionalno shemo, ki potrjuje slovensko poreklo, in je skrb, da bi se na mojem domačem krožniku znašlo sporno meso, odveč.

Zakaj se ti zdi pomembno, da je meso z znakom IK kontrolirano na vseh korakih – pri pridelovalcu, odkupovalcu, predelovalcu, pa tudi na prodajnem mestu?

Če sem se česa naučil, tako iz svojih športnih dni kot recimo tudi iz avtomobilske industrije, je to dejstvo, da kakovosti na dolgi rok ne moreš zagotavljati brez ustrezne kontrole oz. analize. Tako je tudi pri mesu – kontrola zagotavlja varnost in kakovost, kar se mi zdi zelo pomembno.

Poznaš razliko med znakom IK in podobnimi znaki, ki obljubljajo slovensko meso?

Lagal bi, če bi rekel, da poznam vse nalepke. Znakov na živilih je veliko. Tako včasih ne vem več, kaj je razlika med eko, bio, bio-eko, eko-bio*, proizvedeno ali zgolj zapakirano oz. predelano v Sloveniji. Tako da vsakič preberem še drobni tisk. Pri znaku »izbrana kakovost – Slovenija« vem, da mu lahko zaupam, in da gre za preverjeno slovensko meso.

*Op. a.: oznake BIO, EKO in organsko na živilih zagotavljajo isto.

Foto: Mojfokus

Kako pogosto pri kuhanju uporabljaš meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Pri mesu vedno preverim, da je lokalno. Upam pa, da meso izbrane kakovosti uporabljajo tudi restavracije, kamor grem na kosilo! Bom že danes vprašal (smeh).

Si znan kot pravi »žarmojster«, ali raje vidiš, da te na piknik povabijo drugi? Kateri kos mesa je tvoj najljubši?

Ne maram, če kdo drug obrača čevape in pleske. Tako kot ne maram, da kdo drug pelje moj avto, jaz pa moram sedeti zraven in gledati (smeh). Glede najljubšega kosa mesa pa – uf, dobro vprašanje. Če je meso kakovostno in dobro pripravljeno, je odgovor lahko neugodno dolg (smeh). Načeloma pa si rad privoščim goveji oz. telečji steak. Kakšen kos res kakovostnega govejega ali telečjega mesa gre tudi na staranje v naše domače hladno stiskano oljčno olje. Ampak to je pa res za posebne priložnosti.


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem