Darko Kegl: »Svoje poslanstvo sem našel v tem, da delam dobro za živali in ljudi« | Meso | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Darko Kegl: »Svoje poslanstvo sem našel v tem, da delam dobro za živali in ljudi«

Slovenski rejci perutnine se razlikujejo od rejcev iz tujine predvsem po svoji velikosti. Rejci z manjšim številom živali lažje skrbijo za njihovo dobrobit. O reji perutnine smo govorili s slovenskim rejcem Darkom Keglom iz Podgorja pri Apačah.

Slovenski rejci lahko kakovost mesa jasno komunicirajo z vključitvijo v shemo »Izbrana kakovost«. Ta je namenjena kmetijskim pridelkom oziroma živilom, ki dosegajo višje standarde kakovosti. Živila, ki so pridelana in predelana v skladu s kriteriji shem, lahko pridobijo certifikat in znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Slednji omogoča jasno in poenoteno označevanje slovenskega porekla, med drugimi tudi za meso in mesne izdelke.

Kako poiskati kakovostno perutninsko meso z znanim poreklom?

Izbira lokalnega perutninskega mesa in izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« ima mnogo koristi. Za potrošnika pomeni zagotovilo, da je izbral visokokakovostno perutninsko meso z znanim poreklom in zagotovljeno popolno sledljivostjo, mesnopredelovalni panogi pa ta certifikat omogoča ustvarjanje zaupanja do kupcev. O reji perutnine smo govorili s slovenskim rejcem Darkom Keglom iz Podgorja pri Apačah. Pojasnil je, kako poteka reja na njegovi kmetiji ter kaj se mu v panogi zdi najbolj pomembno.  

Živalim prijaznejša reja

Darko Kegl je rejec perutnine, ki je dejavnost leta 1965 prevzel od svojega očeta. Kmetovanje ga že od malih nog veseli, ljubezen do dela pa ga je pripeljala do pionirstva v svoji panogi. »Odkar se spomnim, sem svoje dneve preživljal v hlevu. Svoje poslanstvo sem našel v tem, da delam dobro za živali in ljudi,« razlaga Darko Kegl. Je eden prvih rejcev v Sloveniji, ki je uvedel piščancem prijaznejšo rejo.

»Z leti sem ugotovil, da se klasična reja vse bolj spreminja v industrijo in tukaj se sam nisem videl. Odločil sem se, da se posvetim kakovosti in ne količini,« svojo odločitev pojasnjuje Darko Kegl. Tako je dodana vrednost njegove reje to, da živalim nudi boljše življenjske pogoje. »Kljub trenutni nadstandardni reji težimo k temu, da bi živalim omogočili vedno boljše življenjske pogoje. Zato že razmišljamo o novem modelu reje, ki je v planu naslednje leto,« še dodaja.

Rejci so prvi člen v mesni verigi, kar pomeni, da se ravno pri njih začne ustvarjati vrednost mesa in mesnih izdelkov. Na kakovost v veliki meri vplivajo predvsem krma, pogoji reje in dobra higiena. To potrjuje tudi Darko Kegl, ki pravi: »Če je krma zdrava, kakovostna, za dobrobit živali pa je dobro poskrbljeno, potem je tudi žival zdrava. Vse to seveda vpliva na končno kakovost izdelkov«.

Pečene perutničke
Potrošniki lahko uživamo v izvrstni perutnini lokalnega porekla

Kakovost preverjajo neodvisni certifikacijski organi

Visoka kakovost perutninskega mesa, ki prihaja iz piščancem prijazne reje Darka Kegla, je označena z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Tako potrošnik ob prvem pogledu lahko razume, da gre za kakovostno meso, katerega celoten proces je potekal v Sloveniji, pri slovenskih rejcih. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« namreč sodi v shemo »izbrana kakovost«, ki vključuje rejce, predelovalce mesa in trgovce, ki izpolnjujejo dodatne kakovostne zahteve. Ti so podvrženi rednim in izrednim presojam usposobljenih presojevalcev iz neodvisnih certifikacijskih organov, ki preverjajo dosledno upoštevanje določil in pogojev iz specifikacije. Kriteriji, ki jih morajo upoštevati, se razlikujejo glede na vrsto mesa, skupno pa jim je posvečanje posebne pozornosti krmi živali, upoštevanje dovoljenega transportnega časa in skrb za ustrezno zdravstveno varstvo živali. Vse to vpliva na kakovost mesa in prispeva k jasni sledljivosti le tega. Potrošniki pa zato mesu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« lahko brez dvoma zaupamo.

Izbrana kakovost
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje kakovostne izdelke,
pridelane in predelane v Sloveniji.

Lokalni mesni izdelki so najboljša izbira

Kupovanje lokalnih mesnih izdelkov je izrednega pomena tudi za obstoj slovenskega kmetijstva. Izbira lokalne hrane med drugim poskrbi za zaposlitev Slovencev na domačih tleh, dviguje raven samooskrbe v panogi in tako skrbi za člene celotne verige, od rejcev do trgovcev. »Koristi pa niso zgolj na naši strani, potrošniki z izbiro izvrstnih lokalnih živil namreč vplivajo tudi na kakovost njihove vsakodnevne prehrane in dobro počutje, z visokokakovostnim mesom pa razvajajo tudi svoje ljubljene,« dodaja rejec Darko Kegl.

Pri kupovanju mesa izberimo kakovost

Slovenski potrošniki se vse bolj zavedamo prednosti lokalnih živil in jim vedno bolj zaupamo. Tudi rejci opažajo, da potrošniki, če le lahko, pri kupovanju mesa raje gledamo na kakovost in manj na ceno. Radi posegamo po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj vemo, da bomo tako dobili slovensko meso visoke kakovosti. »Žal pa še premnogi, predvsem zaradi cene, raje posegajo po poceni mesu iz tujine,« opozarja Darko Kegl.

Pri naslednjem nakupu izberite perutninsko meso izbrane kakovosti in uživajte v izvrstnih okusih preverjenega porekla.


Sorodni članki

Janez Rebec: Slovensko meso je med deseterico najboljših v Evropi

O proizvodnji kakovostnega perutninskega mesa smo se pogovarjali z mag. Janezom Rebcem, predsednikom uprave podjetja Pivka perutninarstvo. Podjetje, ki je bilo sprva ustanovljeno z namenom reprodukcije piščancev, v okviru katerega je delovala tudi Kmetijska srednja šola, se v zadnjih letih osredotoča na…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Pri nakupu mesnih izdelkov je izredno pomembno, da smo pozorni na informacije o izvoru, saj je od tega v veliki meri odvisna tudi njihova kakovost. Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto,…

Več...

Piščancem prijazna reja pomeni kakovostno lokalno meso

Slovenija je dežela z razgibano pokrajino in se od sosednjih držav razlikuje predvsem po velikosti. Tudi, ko govorimo o reji perutnine, so v Sloveniji piščančje farme manjše v primerjavi s tujimi. To pa pomeni, da se lahko tako rejci bolj…

Več...

Kakovost mesa občutimo že ob prvem grižljaju

Vsak ljubitelj mesa si želi, da bi bilo meso, ki ga naroči v restavraciji in tisto, ki ga pripravi doma, enako okusno. Kaj pa se pravzaprav skriva za dobrim okusom? Kako izbrati meso najboljše, »izbrane kakovosti«? O tem smo se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem