Dan slovenske hrane

Dan slovenske hrane 10.11.2017

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas, pogosto vabi z mamljivimi podobami in številni razlogi lahko napačno vodijo naš nakup. Zato je včasih potrebno pogledati bližje, da bi videli več. Takrat vidimo prednosti naše domače slovenske hrane. Takrat lahko zaupamo občutku in izberemo pravo.

Kakovost slovenske hrane je plod znanja, izkušenj in pridnih rok kmetov in zaposlenih v živilskih podjetjih. Prizadevamo si, da to kakovost ohranimo in zaščitimo ter obenem utrdimo zaupanje slovenskega potrošnika.

Zavest o pomenu in koristi domače pridelave prenašamo na naše otroke. Zato po vrtcih in šolah že leta pripravljamo tradicionalni slovenski zajtrk. Pripravljamo ga vsak tretji petek v novembru, letos je to 17. novembra. V sklopu dneva slovenske hrane otroci v vrtcih, šolah ter drugih institucijah po vsej Sloveniji zajtrkujejo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje. V lanskem letu je v projektu sodelovalo več kot 264.000 otrok, ki so pojedli kar 53 ton domačih jabolk.

Namen dneva slovenske hrane je izpostaviti pomen lokalne oskrbe, zato letos v ospredje postavljamo naročanje hrane v javnih zavodih iz bližine. V letošnjem letu smo celo pripravili posebno anketo, ki nam bo pokazala, kateri javni zavodi so na tem področju posebej uspešni in predstavljajo primer dobre prakse pri naročanju domače hrane. Javni zavodi, ki sodelujejo v anketi (37 vrtcev in šol ter 29 domov za starejše) obeležijo ta dan z različnimi spremljevalnimi dejavnostmi. To so ključni partnerji, ki z izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka uresničujejo skupno vizijo po večanju deleža lokalne hrane v javnih zavodih.

Dan slovenske hrane in izvedba tradicionalnega slovenskega zajtrka ima vsako leto več podpornikov, ki se zavedajo pomena zajtrka, kot pomembnega dnevnega obroka ter hkrati vseh prednosti uživanja lokalne hrane. Štirim ministrstvom (za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za zdravje, za kulturo ter izobraževanje, znanost in šport) se je letos pridružilo tudi Ministrstvo za okolje in prostor. Partnerji pri projektu so tudi: Čebelarska zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Zveza sadjarskih društev Slovenije, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zadružna zveza Slovenije ter Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob dnevu slovenske hrane pripravlja tradicionalno tržnico. Ta dan bomo z zajtrkom obeležili tudi na številnih ministrstvih, vladnih službah, institucijah in podjetjih. Vabimo vas, da se nam pridružite!

Podrobnejše aktivnosti in informacije o dnevu slovenske hrane in projektu tradicionalni slovenski zajtrk najdete na povezavah pod besedami.

Pripravite si svoj pirin kruh po našem receptu.

Spremljajte nas na facebooku:

https://www.facebook.com/nasasuperhrana/

https://www.facebook.com/zajtrk/


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem