Dan sajenja medovitih rastlin 2024 | Odmevi na dogodke

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega razvoja, bomo ponovno združili moči v skupnem cilju: povečati število medovitih rastlin v našem okolju in tako prispevati k boljšim življenjskim pogojem za čebele in druge opraševalce.

Po uspešno izvedenih akcijah v preteklih letih, kjer je bilo skupaj posajenih več kot 250.000 sadik in raztresenih 300 kilogramov semen gozdnih dreves na pogorelih površinah Krasa, se letos ponovno obeta obsežna akcija. Skupna prizadevanja čebelarjev, prostovoljcev, šol, lokalnih skupnosti ter podpora sponzorjev in države so dokaz, kako pomembna je skrb za naravo in biotsko raznovrstnost.

»Osončimo« Slovenijo z najmanj 2 milijona »sončkov« v obliki sončnic

Čebelarska zveza Slovenije vabi, da se jim pridružite ob dnevu sajenja medovitih rastlin, ki ima tokrat osrednje sporočilo: »Osončimo« Slovenijo z najmanj 2 milijona »sončkov« v obliki sončnic. Leto 2024 naj bo leto, ko vsak Slovenec posadi eno sončnico, s tem pa omogočimo 2 milijona cvetov za dragocene čebele in ostale opraševalce.

Evropski cilj je posaditi 3 milijarde dreves do leta 2030

Projekt ni le odraz zavezanosti ohranitvi čebel, ki so ključni člen v verigi opraševanja in s tem nepogrešljivi za pridelavo hrane, ampak tudi konkreten korak k doseganju ciljev Evropske unije o sajenju 3 milijarde dreves do leta 2030. Poudarek je na sajenju avtohtonih in medovitih rastlin, ki ne le da prispevajo k večji medovitosti okolja, ampak so tudi prilagojene lokalnim klimatskim pogojem in tako bolj odporne na podnebne spremembe.

Katere medovite rastline je dobro saditi?

Med najbolj medovitimi rastlinami, ki jih lahko posadimo na naših vrtovih, balkonih ali javnih površinah, so bazilika, kozmeja, limonski ožep, facelija in sončnica, med trajnicami pa izstopajo spominčica, avbrecija in šmarnica. Te rastline nudijo neprecenljive vire hrane za čebele in ostale opraševalce.

Vabljeni, da se pridružite tej pomembni iniciativi in prispevate k ohranitvi zelenega planeta ter pripomorete k svetli bodočnosti opraševalcev, s tem pa tudi nas samih. Kar 70 % pridelane hrane na svetu je namreč odvisne od opraševalcev.

Poglejte video navodila za sajenje medovitih rastlin


Sorodni članki

Zmanjševanje zavržene hrane v Sloveniji: ključ do trajnostne prihodnosti

V sodobni družbi je vprašanje zavržene hrane vse bolj pereče. Nedavna študija, ki jo je izvedel Evropski svet za informiranje o hrani (EUFIC) v sodelovanju z Nacionalnim uradom za varnost prehranjevalne verige Madžarske (NÉBIH), Univerzo za veterinarsko medicino v Budimpešti…

Več...

Tradicionalni slovenski zajtrk navdih za sladko mojstrovino v oddaji MasterChef

V posebni oddaji priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef so bili tekmovalci postavljeni pred zanimiv izziv, ki ga je zasnoval priznani slovenski chef Jure Tomič. Sestavine, ki so običajno del tradicionalnega slovenskega zajtrka, so tokrat postale osnova za inovativno sladico. Tekmovalci so…

Več...

Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« bo predstavljena v oddaji MasterChef

Letošnjo pomlad bo televizijska oddaja MasterChef Slovenija postregla z edinstveno novostjo. V sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ključnimi kmetijskimi sektorji – meso, mleko in sadje – bo v deseti sezoni oddaje posebna pozornost namenjena shemi »Izbrana…

Več...

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem