Dan sajenja medovitih rastlin 2024 | Odmevi na dogodke

Dan sajenja medovitih rastlin 2024

V soboto, 23. marca 2024, se bo odvil že tradicionalni »Dan sajenja medovitih rastlin«. Dogodek je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije skupaj s čebelarji in okoljevarstveniki po vsej državi. Na ta dan, ki združuje ljubitelje narave in zagovornike trajnostnega razvoja, bomo ponovno združili moči v skupnem cilju: povečati število medovitih rastlin v našem okolju in tako prispevati k boljšim življenjskim pogojem za čebele in druge opraševalce.

Po uspešno izvedenih akcijah v preteklih letih, kjer je bilo skupaj posajenih več kot 250.000 sadik in raztresenih 300 kilogramov semen gozdnih dreves na pogorelih površinah Krasa, se letos ponovno obeta obsežna akcija. Skupna prizadevanja čebelarjev, prostovoljcev, šol, lokalnih skupnosti ter podpora sponzorjev in države so dokaz, kako pomembna je skrb za naravo in biotsko raznovrstnost.

»Osončimo« Slovenijo z najmanj 2 milijona »sončkov« v obliki sončnic

Čebelarska zveza Slovenije vabi, da se jim pridružite ob dnevu sajenja medovitih rastlin, ki ima tokrat osrednje sporočilo: »Osončimo« Slovenijo z najmanj 2 milijona »sončkov« v obliki sončnic. Leto 2024 naj bo leto, ko vsak Slovenec posadi eno sončnico, s tem pa omogočimo 2 milijona cvetov za dragocene čebele in ostale opraševalce.

Evropski cilj je posaditi 3 milijarde dreves do leta 2030

Projekt ni le odraz zavezanosti ohranitvi čebel, ki so ključni člen v verigi opraševanja in s tem nepogrešljivi za pridelavo hrane, ampak tudi konkreten korak k doseganju ciljev Evropske unije o sajenju 3 milijarde dreves do leta 2030. Poudarek je na sajenju avtohtonih in medovitih rastlin, ki ne le da prispevajo k večji medovitosti okolja, ampak so tudi prilagojene lokalnim klimatskim pogojem in tako bolj odporne na podnebne spremembe.

Katere medovite rastline je dobro saditi?

Med najbolj medovitimi rastlinami, ki jih lahko posadimo na naših vrtovih, balkonih ali javnih površinah, so bazilika, kozmeja, limonski ožep, facelija in sončnica, med trajnicami pa izstopajo spominčica, avbrecija in šmarnica. Te rastline nudijo neprecenljive vire hrane za čebele in ostale opraševalce.

Vabljeni, da se pridružite tej pomembni iniciativi in prispevate k ohranitvi zelenega planeta ter pripomorete k svetli bodočnosti opraševalcev, s tem pa tudi nas samih. Kar 70 % pridelane hrane na svetu je namreč odvisne od opraševalcev.

Poglejte video navodila za sajenje medovitih rastlin


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Ideja - spomladansko druženje s pristnimi slovenskimi jedmi

Po dolgi zimi se marsikdo od nas veseli spomladanskih in poletnih piknikov ter uživanja na toplem soncu. Kaj ko bi letos za prijatelje organizirali malo drugačen piknik? V Sloveniji smo lahko ponosni na izdelke, ki so zaščiteni s tremi evropskimi…

Več...

4. slovenski dan brez zavržene hrane

24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni cilj aktivnosti, ki potekajo na ta dan, je posameznike spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer…

Več...

Uporabni nasveti za manj zavržene hrane

Daleč največ hrane zavržemo zato, ker jo skuhamo preveč. Problematika zavržene hrane je vse bolj pereč problem, saj z njo zavržemo tudi vse vire, potrebne za pridelavo hrane. Pripravili smo uporabne napotke in nasvete, kako zmanjšati količino zavržkov v gospodinjstvih.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem