Dan jabolk, 21. oktober

Ko so leta 1990 prvič za dan jabolk imenovali 21. oktober, so v dobrodelnih organizacijah v Veliki Britaniji predvsem želeli opozoriti na pomen okolja in praznovati prihod jeseni. A kmalu je dan jabolk prerasel v praznik jabolk.

Aktivnosti, ki so sledile so prerasle lokalno praznovanje in pripomogle k temu, da je jabolko postalo bolj cenjeno. Danes ob dnevu jabolka opominjamo na pomen sadovnjakov, travnikov in narave na sploh. Osveščanje z dnevom jabolka je spodbudilo ljudi k iskanju bolj zdravih virov hrane.

Dan posvečen jabolku

Ob razkošju različnih sort svežih in presnih jabolk se tudi pri nas lahko veselimo različnih jabolčnih proizvodov, vse od jabolčnih sokov, zavitkov, pit ali pečenih jabolk. Lahko pa bi ob tem dnevu prebrali tudi kakšno pesem o jabolku.

Vsebnosti jabolk

Jabolka so zdrava presna, kuhana, pečena, vložena ali v soku. So bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih življenjsko nujnih snovi. Več o tem lahko preberete v prispevku Atomski potencial domačega jabolka. In četudi še danes velja načelo Jabolko na dan odžene zdravnika stran! pa jabolka nikakor niso zdravilo za zdravljenje katerekoli bolezni. Uživajmo jih preventivno.

Igraj kolo jabolko
(belokranjska ljudska)

Igraj kolo jabolko
Igraj kolo jabolko,
jabolko rudeče.
Rad imel bi jabolko
ali k meni neče.

Zatrkljaj se jabolko,
komur tebi drago,
samo temu ne trkljaj,
koga nimaš rado.

Zatrkljalo jabolko
meni je rudeče
in prineslo meni je
tri pehare sreče.

Jabolko rdeče hej, 
kje si zrastlo mi povej, 
tam na jablani košati, 
me je božal sonček zlati, 
zdaj pa nič več me ne glej, 
brž umij me in pojej.

  • Jabolka so naravni vir prehranskih vlaknin.
  • Vsebujejo številne naravne snovi, kot so pektin, mikroelementi, vitamini in rastlinski fenoli.
  • Jabolko vsebuje naravno prisotne sladkorje, zato je odličen priboljšek.
  • Pridelovalne razmere v Sloveniji omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti in obiranje v optimalnem času zrelosti.
  • Kratke transportne poti ne obremenjujejo okolja.

Izberite domača jabolka iz lokalnega okolja!

Na naši spletni strani lahko poiščete najbližjega sadjarja ali pridelovalca hrane, ki je pridelana v vaši bližini – preverite zemljevid ponudnikov.

Zaščitni znak Izbrana kakovost Slovenija je zagotovilo, da so jabolka pridelana v Sloveniji, nadstandardne kakovosti in da je pridelava dodatno nadzorovana.

Uganke

Sem manjša kot hrast in belo cvetim,
tudi plodove vam naredim.
To niso banane in ne hruške,
ko sadež pade, lahko dobiš buške.
Če jabolko raste in sem drevo,
kako zdaj glasi se moje telo?

——————–

Rdeče hlače,
belo meso,
črna duša,
kaj je to?     

Preberite tudi

Dan jabolk, 21. oktober
5 (100%) št. ocen: 5


Sorodni članki

Meritve uspešnosti kampanje Naša super hrana

Uspešnost triletne promocijske kampanjo, pod sloganom »Naša super hrana« 2016-2019, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot naročnik spremlja sprotno glede na izvedene aktivnosti. Izvedene so bile tri meritve uspešnosti: začetna - pred začetkom izvajanja kampanje decembra 2016, druga novembra…

Več...

Ana Žontar Kristanc: Veliko mojega življenja se vrti okoli hrane

Ana Žontar Kristanc je mama dveh nadebudnih malčkov, TV voditeljica, avtorica bloga Anina kuhinja, podpisala pa se je tudi pod nekaj kuharic.  Z njo smo poklepetali o lokalni hrani in  znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.Kuhinja in hrana sta pomemben del tvojega…

Več...

Povpraševanje po ekoloških pridelkih JE.

Za ekološko kmetijstvo je značilno okolju prijazno kmetovanje in spremljanje naravnih ciklov. Kmetovanje je zahtevnejše od intenzivnega in za uspešen pridelek je potrebnih veliko izkušenj. Ekološko kmetovanje  prinaša v primerjavi z intenzivnim predvsem varnejšo in bolj zdravo hrano, varovanje okolja,…

Več...

Prekmurska šunka

Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo pa tudi na globalne trge. Med njimi je kar osem suhomesnih izdelkov, ki smo jih že zaščitili z zaščiteno geografsko označbo: Kraški pršut, Kraška panceta…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem