Dan jabolk, 21. oktober

Ko so leta 1990 prvič za dan jabolk imenovali 21. oktober, so v dobrodelnih organizacijah v Veliki Britaniji predvsem želeli opozoriti na pomen okolja in praznovati prihod jeseni. A kmalu je dan jabolk prerasel v praznik jabolk.

Aktivnosti, ki so sledile so prerasle lokalno praznovanje in pripomogle k temu, da je jabolko postalo bolj cenjeno. Danes ob dnevu jabolka opominjamo na pomen sadovnjakov, travnikov in narave na sploh. Osveščanje z dnevom jabolka je spodbudilo ljudi k iskanju bolj zdravih virov hrane.

Dan posvečen jabolku

Ob razkošju različnih sort svežih in presnih jabolk se tudi pri nas lahko veselimo različnih jabolčnih proizvodov, vse od jabolčnih sokov, zavitkov, pit ali pečenih jabolk. Lahko pa bi ob tem dnevu prebrali tudi kakšno pesem o jabolku.

Vsebnosti jabolk

Jabolka so zdrava presna, kuhana, pečena, vložena ali v soku. So bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih življenjsko nujnih snovi. Več o tem lahko preberete v prispevku Atomski potencial domačega jabolka. In četudi še danes velja načelo Jabolko na dan odžene zdravnika stran! pa jabolka nikakor niso zdravilo za zdravljenje katerekoli bolezni. Uživajmo jih preventivno.

Igraj kolo jabolko
(belokranjska ljudska)

Igraj kolo jabolko
Igraj kolo jabolko,
jabolko rudeče.
Rad imel bi jabolko
ali k meni neče.

Zatrkljaj se jabolko,
komur tebi drago,
samo temu ne trkljaj,
koga nimaš rado.

Zatrkljalo jabolko
meni je rudeče
in prineslo meni je
tri pehare sreče.

Jabolko rdeče hej, 
kje si zrastlo mi povej, 
tam na jablani košati, 
me je božal sonček zlati, 
zdaj pa nič več me ne glej, 
brž umij me in pojej.

  • Jabolka so naravni vir prehranskih vlaknin.
  • Vsebujejo številne naravne snovi, kot so pektin, mikroelementi, vitamini in rastlinski fenoli.
  • Jabolko vsebuje naravno prisotne sladkorje, zato je odličen priboljšek.
  • Pridelovalne razmere v Sloveniji omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti in obiranje v optimalnem času zrelosti.
  • Kratke transportne poti ne obremenjujejo okolja.

Izberite domača jabolka iz lokalnega okolja!

Na naši spletni strani lahko poiščete najbližjega sadjarja ali pridelovalca hrane, ki je pridelana v vaši bližini – preverite zemljevid ponudnikov.

Zaščitni znak Izbrana kakovost Slovenija je zagotovilo, da so jabolka pridelana v Sloveniji, nadstandardne kakovosti in da je pridelava dodatno nadzorovana.

Uganke

Sem manjša kot hrast in belo cvetim,
tudi plodove vam naredim.
To niso banane in ne hruške,
ko sadež pade, lahko dobiš buške.
Če jabolko raste in sem drevo,
kako zdaj glasi se moje telo?

——————–

Rdeče hlače,
belo meso,
črna duša,
kaj je to?     

Preberite tudi

Dan jabolk, 21. oktober
5 (100%) št. ocen: 5


Sorodni članki

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim…

Več...

Naš super kruh

Vonj sveže pečenega kruha, ki se omamno razprostira po celem prostoru, čvrsta hrustljava skorjica in nežna, mehka sredica ne dopuščajo čakanja, da bi se kruh do konca ohladil. Če je ta opis obudil vse vaše čute in vam prinesel najlepše…

Več...

Domač kruh z drožmi ali domačim kvasom

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznane tudi pod imenom kislo testo. Navkljub imenu kruh ni kisel niti ne zbit, ampak ima mehko in sočno sredico. Gre za preprosto zmes moke in vode, ki vzhaja kruh zaradi mikroorganizmov, mlečnokislinskih bakterij in…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem