Dan jabolk, 21. oktober | Sadje | Zgodbe o naši super hrani

Dan jabolk, 21. oktober

Ko so leta 1990 prvič za dan jabolk imenovali 21. oktober, so v dobrodelnih organizacijah v Veliki Britaniji predvsem želeli opozoriti na pomen okolja in praznovati prihod jeseni. A kmalu je dan jabolk prerasel v praznik jabolk.

Aktivnosti, ki so sledile so prerasle lokalno praznovanje in pripomogle k temu, da je jabolko postalo bolj cenjeno. Danes ob dnevu jabolka opominjamo na pomen sadovnjakov, travnikov in narave na sploh. Osveščanje z dnevom jabolka je spodbudilo ljudi k iskanju bolj zdravih virov hrane.

Dan posvečen jabolku

Ob razkošju različnih sort svežih in presnih jabolk se tudi pri nas lahko veselimo različnih jabolčnih proizvodov, vse od jabolčnih sokov, zavitkov, pit ali pečenih jabolk. Lahko pa bi ob tem dnevu prebrali tudi kakšno pesem o jabolku.

Vsebnosti jabolk

Jabolka so zdrava presna, kuhana, pečena, vložena ali v soku. So bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih življenjsko nujnih snovi. Več o tem lahko preberete v prispevku Atomski potencial domačega jabolka. In četudi še danes velja načelo Jabolko na dan odžene zdravnika stran! pa jabolka nikakor niso zdravilo za zdravljenje katerekoli bolezni. Uživajmo jih preventivno.

Igraj kolo jabolko
(belokranjska ljudska)

Igraj kolo jabolko
Igraj kolo jabolko,
jabolko rudeče.
Rad imel bi jabolko
ali k meni neče.

Zatrkljaj se jabolko,
komur tebi drago,
samo temu ne trkljaj,
koga nimaš rado.

Zatrkljalo jabolko
meni je rudeče
in prineslo meni je
tri pehare sreče.

Jabolko rdeče hej, 
kje si zrastlo mi povej, 
tam na jablani košati, 
me je božal sonček zlati, 
zdaj pa nič več me ne glej, 
brž umij me in pojej.

  • Jabolka so naravni vir prehranskih vlaknin.
  • Vsebujejo številne naravne snovi, kot so pektin, mikroelementi, vitamini in rastlinski fenoli.
  • Jabolko vsebuje naravno prisotne sladkorje, zato je odličen priboljšek.
  • Pridelovalne razmere v Sloveniji omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti in obiranje v optimalnem času zrelosti.
  • Kratke transportne poti ne obremenjujejo okolja.

Izberite domača jabolka iz lokalnega okolja!

Na naši spletni strani lahko poiščete najbližjega sadjarja ali pridelovalca hrane, ki je pridelana v vaši bližini – preverite zemljevid ponudnikov.

Zaščitni znak Izbrana kakovost Slovenija je zagotovilo, da so jabolka pridelana v Sloveniji, nadstandardne kakovosti in da je pridelava dodatno nadzorovana.

Uganke

Sem manjša kot hrast in belo cvetim,
tudi plodove vam naredim.
To niso banane in ne hruške,
ko sadež pade, lahko dobiš buške.
Če jabolko raste in sem drevo,
kako zdaj glasi se moje telo?

——————–

Rdeče hlače,
belo meso,
črna duša,
kaj je to?     

Preberite tudi


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem