Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Damjana Golavšek: “Moja lazanja s piščančjim mesom je res nekaj posebnega.”

Damjana Golavšek je ena redkih slovenskih glasbenic, ki jo dobro poznajo vse generacije. Najmlajši uživajo ob njenih pesmih in na otroških prireditvah, drugi pa jo poznamo po njeni dolgi pevski karieri. Na odru se odlično počuti, zato jo zadnje čase pogosto vidimo tudi v muzikalih. Življenje glasbenika je pestro in razgibano, zato nas je zanimalo, kako ga usklajuje s skrbjo za hrano in kuhanjem, pa tudi, kako dobro pozna znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Kako pomembno vlogo v vašem življenju igrata hrana in kuhanje? Za kakšno kuharico se imate?

Kuhanje imam zelo rada. Tako vsakodnevno kuharijo kot kuhanje »na veliko«, za družino oz. večjo družbo. Kuhanje je zame sprostitev, sploh sprehod po vrtu, ko naberem zelišča in rastline, ki obrok in krožnik popestrijo in obogatijo. Kakšna kuharica sem, bo verjetno najbolje vedel moj partner, ki pa mojo hrano vedno pohvali in pravi, da v okusih uživa.

Kako v trgovini izbirate hrano? Poznate različne oznake, npr. na mesu? Se vam zdi pomembno, da se izbiri hrane posvetite in da veste, kaj kupujete?

Vseh oznak na mesu prej nisem poznala, se pa vedno pozanimam o njegovem izvoru. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« mi precej olajša delo, saj vem, da gre za slovensko, kakovostno meso, ne da bi morala »prebrati« celo embalažo. Verjamem, da je slovensko meso zelo kakovostno, zato poskrbim, da vedno izberem domače, slovenske izdelke in pridelke ter tako skrbim še za širšo okolico in pravzaprav celo deželo.

Foto: Mojfokus

Poznate shemo »izbrana kakovost – Slovenija«? Katere so po vašem njene glavne prednosti?

Poznam in njen znak v trgovini tudi poiščem. Na začetku sem shemo oz. znak IK SLO poznala slabše – vedela sem, da znak zagotavlja slovenske izdelke, nisem pa bila poučena o vseh njegovih dodatnih prednostih, kot sta zagotovljeno visoka kakovost in sledljivost. Zlasti pomembne se mi zdijo kontrole, ki jim najbolj zaupam. Zaupanje v ta znak se pri meni in tudi drugih potrošnikih gradi in potrjuje vsak dan, saj so visoki standardi zagotovljeno doseženi, pa še po deklaracijah mi ni več treba brskati.

Kako pomembno (in zakaj) se vam zdi zagotovilo, da ste zase in za družino kupili kakovostno in lokalno hrano, kar tudi zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

V naši družini hrana igra pomembno vlogo. Vsi smo gurmani – res radi kuhamo, seveda pa tudi jemo – tako meso kot zelenjavo (smeh). Ker se ne vidimo tako pogosto, prirejamo čudovita srečanja, na katerih v živo (in ne po telefonu) predebatiramo vse pomembno. Seveda pa se ta srečanja vrtijo tudi okoli hrane, ki je vsem enako pomembna. Ob zanimivem pogovoru in prijetnem druženju dobra hrana seveda ne sme manjkati. Menim, da prav vsi v družini verjamemo in se strinjamo, da je najpomembnejša kakovost sestavine – tako za okus hrane kot za naše zdravje.

Foto: Mojfokus

Znate v trgovini poiskati mesne izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«? Jih enostavno najdete?

Rada imam predvsem perutninsko meso, pri katerem se mi poreklo in visoka kakovost zdita še posebej pomembna. Zato v trgovini vedno izberem slovensko perutninsko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki ga z lahkoto najdem, saj je na embalaži in v mesnici jasno označen oz. viden. Nakup mi ta znak vsekakor olajša, saj po njem takoj vem, da gre za slovensko meso, in ne izgubljam časa s prebiranjem deklaracij.

Govedino kupim običajno na delikatesi, redkeje predpakirano, in tudi tu mesarju v naši trgovini naročim, naj mi postreže tisto z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

Katera je vaša najljubša mesna jed? Kaj pa tradicionalna slovenska? Kateri kos mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« najraje pripravite?

Moja najljubša mesna jed, ki jo tudi zelo rada pripravljam, je lazanja »a la domišljija« (smeh). Je zares nekaj posebnega, saj jo pripravljam s piščančjim mesom. Tega sesekljam in prepražim s čebulico, kar uporabim za polnilo oz. plasti. Tudi testenine za lazanjo naredim domače, iz brezglutenske moke, zelo rada pa namesto testenin uporabim tudi popečene bučke ali jajčevce. Rada pripravljam tudi perutninske rižotke, od tradicionalne hrane pa vsi najbolj obožujemo sirove štruklje, ki jih pripravim z ajdovo moko.

Seveda pa pravega spomina na otroštvo ni brez goveje juhice. To pripravim po preprostem domačem receptu, zelenjavo dobim na svojem vrtu, za dober okus pa poskrbi prava slovenska govedina.

Foto: Mojfokus

Verjamete, da je nakup lokalno pridelane hrane, kar zagotavlja znak »izbrana kakovost – Slovenija«, dober za vse (vas in družino, pridelovalca, okolje in slovensko gospodarstvo)?

Absolutno. Na splošno se mi zdi, da je izbira lokalne, pri nas pridelane hrane dobra za cel narod. Prav je, da se med sabo podpiramo in da obstaja neko zagotovilo, da res to počnemo. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zato izjemno dobrodošel in mislim, da bi ga morali dobro poznati in spodbujati vsi.

Radi imate mir, naravo. Tudi zato sta se z možem preselila v Vipavsko dolino. Ali tam jeste druge jedi, kot ste jih jedli prej, ko ste še živeli v Ljubljani?

Res je, narava je zame zelo pomembna. Zato sem zelo vesela, da imava z možem tu, v Vipavski dolini, precej večji vrt kot prej v Ljubljani. Tudi zato se sedaj prehranjujem nekoliko drugače, saj sama pridelam precej več sadja in zelenjave. Ko pa je na jedilniku meso, pa seveda skočim v najbližjo trgovino in izberem kak kakovosten kos slovenskega mesa.

Zakaj se vam zdi pomembno, da je meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« kontrolirano na vseh korakih – pri pridelovalcu, odkupovalcu, predelovalcu, pa tudi na prodajnem mestu?

Glede na afere s tujim mesom, ki so našo javnost pretresale v zadnjem času, se mi zdi kontrola še posebej pomembna. Da vemo, kaj se je z mesom dogajalo od pridelovalca do prodajnega mesta, in da je to meso tudi sledljivo vse nazaj do kmetije, je zame ključno. Ni mi tudi vseeno, v kakšnih pogojih živali živijo in s kakšno krmo so hranjene. Tudi rastline ne uspevajo dobro v neprimernih pogojih in na slabi zemlji. Odnos do živali je zelo pomemben.

Foto: Mojfokus

Imate kakšno priporočilo za bralce – kako naj se po vaših izkušnjah lotijo nakupa in priprave hrane, da bo to opravilo čim bolj veselo in ne zgolj le še ena obveznost?

Kot rečeno, pri nakupu priporočam izbiro čim več lokalne in sezonske hrane. Posezite po domačem. Izbira slovenske perutnine in govedine nam je z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zdaj še olajšana. Nakupovanje, zlasti pa seveda kuhanje oz. priprava hrane, pa naj bosta polna ljubezni. To je najpomembnejša skrita sestavina, pri kateri velja pravilo »več je več« – več kot v kuhanje vložimo ljubezni, okusnejša bo pripravljena hrana.


Sorodni članki

Pri naročilu hrane izrazite željo po kakovostnem mesu lokalnega porekla

Privoščite si kakovosten kos mesa slovenskega porekla, četudi morda v nekoliko manjši količini ali manj pogosto.Ob misli na goveji zrezek na žaru se marsikomu pocedijo sline. Pri uživanju mesa je kakovost surovine izjemno pomembna. Ali ob naročilu v restavraciji povprašate…

Več...

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

V trgovini ali gostilni zahtevajte kakovostno meso slovenskega porekla. Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno…

Več...

Peter Peternel: »Kakovostna lokalna hrana je naša največja dobrina«

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. Lahko bi rekli, da so kmetje največji vrtnarji krajine.…

Več...

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. Mesne dobrote nas razveseljujejo skozi celo leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred polno vitrino svežega postrežnega ali pakiranega mesa in niste vedeli kaj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem