Cink – spregledan steber našega imunskega sistema

Ob omembi imunskega sistema največkrat pomislimo na vitamin C, na cink pa verjetno redko ali nikoli. S tem delamo kemijskemu elementu z znakom Zn veliko krivico. Prisoten je namreč pri vseh vitalnih procesih organizma. Potreben je za rast in razvoj telesa, sodeluje pri nevroloških in reproduktivnih funkcijah, celjenju ran, pravilnem delovanju imunskega sistema in še mnogih drugih procesih. Prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, nohtov in kože.

 Dnevni vnos cinka

Priporočen dnevni vnos cinka se giba med 7 in 10 mg, pri čemer je potreba po cinku pri moških nekoliko večja kot pri ženskah. Večje potrebe po cinku imajo predvsem najstniki, nosečnice in ženske, ki dojijo.

Potrebo po cinku zelo učinkovito zadovoljimo z uživanjem živil živalskega izvora, saj je biorazpložljivost cinka v teh živilih boljša.

Pomanjkanje cinka

Do pomanjkanja cinka pride predvsem pri ljudeh, ki se izogibajo uživanju živil živalskega izvora. Pri vegetarijancih se lahko potrebe po tem mineralu povečajo za kar 50 odstotkov, saj njihova prehrana vsebuje veliko fitinske kisline, ki zavira absorpcijo cinka.

 

 

V katerih živilih najdemo cink

Najbogatejši s cinkom so ostrige, meso, morski sadeži, stročnice, oreški in razna semena. Poleg tega pa lahko cink najdemo tudi v jajcih, nekaterih žitih in mlečnih izdelkih.

Lokalna pridelava in predelava

Zdravju koristno prehranjevanje in oskrba s cinkom bosta še boljša, če bomo posegali po lokalno prirejenem in predelanem mesu ter mleku in mlečnih izdelkih, saj so boljše kvalitete zaradi načina krmljenja in oskrbe živali.


Sorodni članki

Slovensko meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«: spoznajte zgodbo kmetije Bukovje

Pomembno je vedeti, od kod prihaja meso, ki najde prostor na našem krožniku. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« prinaša zagotovilo, da jemo kakovostno hrano, ki je pridelana in predelana v Sloveniji. S skrbno rejo in naravno prehrano je…

Več...

Ali res veste, kakšna je razlika med navadnim piščancem in piščancem, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija«?

Na kmetiji Hudin se že več kot 40 let ukvarjajo z vzrejo, zakolom in prodajo domačih piščancev. V delo je vpeta vsa družina, tudi otroci, ki že od malega pomagajo na kmetiji. Ker cenijo kakovostno slovensko hrano in želijo ponuditi…

Več...

Funkcionalno telo se gradi tako v telovadnici kot v kuhinji

Ali ste vedeli, da za funkcionalno telo in gradnjo mišic ni dovolj zgolj redna vadba, temveč tudi uravnotežena prehrana z zadostno mero beljakovin? Nuša Gnezda, priznana fitnes trenerka za ženske ter zagovornica uravnoteženega življenjskega sloga, pojasnjuje, kako kakovostna prehrana pripomore…

Več...

»Ne želodec, treba je hraniti možgane!«

Emilija Pavlič, upokojena kuharica, ki je v času službovanja kuhala otrokom v vrtcu in šoli in je tudi avtorica več kuharskih knjig, zase pravi, da je zagovornica otrok oziroma njihove uravnotežene prehrane.Zaupala nam je pet priporočil, ki naj bi se…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem