Cink – spregledan steber našega imunskega sistema

Ob omembi imunskega sistema največkrat pomislimo na vitamin C, na cink pa verjetno redko ali nikoli. S tem delamo kemijskemu elementu z znakom Zn veliko krivico. Prisoten je namreč pri vseh vitalnih procesih organizma. Potreben je za rast in razvoj telesa, sodeluje pri nevroloških in reproduktivnih funkcijah, celjenju ran, pravilnem delovanju imunskega sistema in še mnogih drugih procesih. Prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, nohtov in kože.

 Dnevni vnos cinka

Priporočen dnevni vnos cinka se giba med 7 in 10 mg, pri čemer je potreba po cinku pri moških nekoliko večja kot pri ženskah. Večje potrebe po cinku imajo predvsem najstniki, nosečnice in ženske, ki dojijo.

Potrebo po cinku zelo učinkovito zadovoljimo z uživanjem živil živalskega izvora, saj je biorazpložljivost cinka v teh živilih boljša.

Pomanjkanje cinka

Do pomanjkanja cinka pride predvsem pri ljudeh, ki se izogibajo uživanju živil živalskega izvora. Pri vegetarijancih se lahko potrebe po tem mineralu povečajo za kar 50 odstotkov, saj njihova prehrana vsebuje veliko fitinske kisline, ki zavira absorpcijo cinka.

 

 

V katerih živilih najdemo cink

Najbogatejši s cinkom so ostrige, meso, morski sadeži, stročnice, oreški in razna semena. Poleg tega pa lahko cink najdemo tudi v jajcih, nekaterih žitih in mlečnih izdelkih.

Lokalna pridelava in predelava

Zdravju koristno prehranjevanje in oskrba s cinkom bosta še boljša, če bomo posegali po lokalno prirejenem in predelanem mesu ter mleku in mlečnih izdelkih, saj so boljše kvalitete zaradi načina krmljenja in oskrbe živali.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem