Cink – spregledan steber našega imunskega sistema | Meso | Zdrava in uravnotežena prehrana

Cink – spregledan steber našega imunskega sistema

Ob omembi imunskega sistema največkrat pomislimo na vitamin C, na cink pa verjetno redko ali nikoli. S tem delamo kemijskemu elementu z znakom Zn veliko krivico. Prisoten je namreč pri vseh vitalnih procesih organizma. Potreben je za rast in razvoj telesa, sodeluje pri nevroloških in reproduktivnih funkcijah, celjenju ran, pravilnem delovanju imunskega sistema in še mnogih drugih procesih. Prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti, vida, las, nohtov in kože.

 Dnevni vnos cinka

Priporočen dnevni vnos cinka se giba med 7 in 10 mg, pri čemer je potreba po cinku pri moških nekoliko večja kot pri ženskah. Večje potrebe po cinku imajo predvsem najstniki, nosečnice in ženske, ki dojijo.

Potrebo po cinku zelo učinkovito zadovoljimo z uživanjem živil živalskega izvora, saj je biorazpložljivost cinka v teh živilih boljša.

Pomanjkanje cinka

Do pomanjkanja cinka pride predvsem pri ljudeh, ki se izogibajo uživanju živil živalskega izvora. Pri vegetarijancih se lahko potrebe po tem mineralu povečajo za kar 50 odstotkov, saj njihova prehrana vsebuje veliko fitinske kisline, ki zavira absorpcijo cinka.

 

 

V katerih živilih najdemo cink

Najbogatejši s cinkom so ostrige, meso, morski sadeži, stročnice, oreški in razna semena. Poleg tega pa lahko cink najdemo tudi v jajcih, nekaterih žitih in mlečnih izdelkih.

Lokalna pridelava in predelava

Zdravju koristno prehranjevanje in oskrba s cinkom bosta še boljša, če bomo posegali po lokalno prirejenem in predelanem mesu ter mleku in mlečnih izdelkih, saj so boljše kvalitete zaradi načina krmljenja in oskrbe živali.


Sorodni članki

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke. Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno…

Več...

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem