Češnje "pokajo" od zdravja | Češnje, Sadje | Zdrava in uravnotežena prehrana

Češnje “pokajo” od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da se jih lahko naužijejo? Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na svojem vrtu.

Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. 

Poznamo mnogo sort češenj

Obstaja veliko sort češenj. Njihovi plodovi so lahko rumeni, različnih odtenkov rdeče, dvobarvni, črni ter raznih velikosti in oblik. Nekatere sorte so bolj grenke, druge sladke. Najzgodnejših se razveselimo konec maja, na najpoznejše pa moramo čakati do začetka julija. Ne glede na razlike med sortami bi se lahko strinjali, da imajo vse zrele češnje enako lastnost – vse so dobre in sodijo med uravnoteženo prehrano.

Antioksidanti v češnjah

V plodovih češnje se poleg vitaminov in mineralov skrivajo tudi različni antioksidanti, ki pomagajo krepiti zdravje. Antocianini zavirajo rast rakavih celic in pri različnih boleznih delujejo kot kemoterapevtiki. Največ jih vsebujejo kisle češnje.

V češnjah so v majhnih količinah prisotni tudi melatonin, triptofan in serotonin – antioksidanti, ki izboljšujejo spanec.

Hranilna vrednost v 100 g češenj

Energijska vrednost63 kcal
Ogljikovi hidrati16,1 g
Prehranska vlaknina2,1 g
Beljakovine1,06 g
Maščobe0,2 g
Antocianini350–400 mg
Vitamin B1 (tiamin)0,03 mg
Vitamin B2 (riboflavin)0,04 mg
Vitamin B6 (piridoksin)0,049 mg
Vitamin C7 mg
Folat4 µg
Železo0,36 mg
Kalcij13 mg
Kalij222 mg
Češnje v skledi

Najboljše so lokalne

Izkoristite edinstveno kombinacijo hranilnih snovi, ki jih vsako sezono prinesejo češnje. Ob tem je zelo pomembno, da izberete tiste, ki so lokalno pridelane in sveže obrane. Prepoznate jih po bleščečem plodu in zelenkastem, neposušenem peclju. 

Vrtičkarji, tudi vi lahko imate češnjo

Če na vrtu nimate prostora za veliko drevo, lahko vzgojite manjše in češnje pobirate s tal. Treba je le izbrati pravilno kombinacijo sorte in drevesne podlage. Podlaga je spodnji del s koreninskim sistemom, na katerega se cepi izbrana sorta drevesa. 

V drevesnici se pozanimajte, katere podlage imajo na voljo. Seveda je pomembno tudi, da se izbrana sorta ujema s podlago. Podlagi in sadiki mora odgovarjati tudi lokacija sajenja, najprimernejši čas za sajenje pa je pozno jeseni.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija. V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih…

Več...

Ob dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktober – dan jabolkV okviru kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek, na katerem se bodo na šestih lokacijah po Sloveniji obiskovalcem stojnic delila jabolka z znakom »izbrana…

Več...

Jabolka in hruške: najpogostejša izbira med pečkarji in sadjem nasploh

Star slovenski rek pravi, da ne smemo mešati jabolk in hrušk. Ta trditev kaže na razlike med sadnima vrstama. A če se poglobimo, ugotovimo, da obstajajo tudi podobnosti, izpostavlja dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem