Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta.O projektu Naša super hrana >

Češnje letos še posebej sladke

Letošnja letina češenj je zelo obetavna in sadeži imajo visoko sladkorno stopnjo. Ne zamudite priložnosti in se po njih odpravite k najbližjemu pridelovalcu. Z izbiro slovenskih češenj ste lahko prepričani, da se odločate za visoko kakovost, saj je pri pridelavi uporabljena bistveno manjša količina fitofarmacevtskih sredstev v primerjavi z marsikatero pridelavo v tujini.

Po vsej Sloveniji je v teh dneh zadišalo po češnjah, zato smo o letošnji letini povprašali dr. Dušico Majer iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je povedala: »Letošnjo letino češenj sta predvsem na Primorskem nekoliko ogrozili zmrzal in suša, zato so ponekod češnje bolj drobne, na Goriškem pa je letina po podatkih, ki jih imamo, dobra, celo boljša kot v prejšnjih letih

Enako je potrdil tudi pridelovalec češenj iz Kojskega Matej Drnovšček, ki je stanje v njihovih nasadih opisal tako: »Letošnja letina pri nas v Brdih je zaenkrat zelo obetavna, če ne bo prišlo do kakšnega močnega deževja. Pozebe letos nismo imeli, saj imamo vse nasade na gričevju, težava pa je bila marčevska in aprilska močna suša, s katero smo se borili z zalivanjem in namakalnimi sistemi. Vseeno je kot rečeno letošnja letina dobra in sladkorne stopnje so in bodo glede na sonce zelo visoke

Kako do slovenskih češenj?

Dostopnost češenj je že v polnem razmahu in pridelovalci svetujejo, da je nakup lokalnih domačih češenj najenostavnejši, če se kupci oglasijo neposredno pri pridelovalcih v njihovi bližini. Tako namreč dobite čisto sveže obrane češnje, s katerimi se boste lahko posladkali. Pri tem si lahko pomagate z našim zemljevidom, kjer lahko poiščete sadjarje v vaši neposredni bližini.

Zakaj izbrati lokalno poreklo?

Nakup češenj lokalne pridelave ima kar nekaj prednosti. Dr. Dušica Majer kot ključne izpostavlja sledeče: »slovenske češnje so že zaradi kratkih prodajnih poti po kakovosti čisto nekaj drugega kot tiste, ki prepotujejo stotine kilometrov in dolgo časa odležijo v hladilnicah. Poleg tega pa je prednost našega sadja in zelenjave v manjši uporabi fitofarmacevtskih sredstev, saj številna pri nas niso registrirana in njihova uporaba ni dovoljena

Preberite tudi:

Češnje
Češnje

Sorodni članki

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

Več...

Rdeče češnje rada jem, slovenske še najrajši

Letošnja april in maj sta jo zagodla z obilico dežja in v povprečju nižjimi temperaturami, kot smo jih za ta čas vajeni. Sicer se nam s stojnic že sladko nasmihajo češnje, a nejeverni potrošniki še nismo povsem odločeni za nakup.…

Več...

Slovenske češnje

Leto 2018 slovenskim potrošnikom prinaša prepoznavno označevanje lokalno pridelanega sadja in predelanih izdelkov iz lokalno pridelanega sadja. K shemi kakovosti izbrana kakovost je namreč pristopil tudi sektor sadja. V marcu je bila potrjena specifikacija, v maju pa so potrošnikom že…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem