Češnje letos še posebej sladke

Letošnja letina češenj je nadpovprečno obilna in sadeži imajo visoko sladkorno stopnjo. Ne zamudite priložnosti in se po njih odpravite k najbližjemu pridelovalcu.
Z izbiro slovenskih češenj ste lahko prepričani, da se odločate za visoko kakovost, saj je pri pridelavi uporabljena bistveno manjša količina fitofarmacevtskih sredstev v primerjavi z marsikatero pridelavo v tujini.
Letošnja letina je dobra, čeprav je nekaj težav pridelovalcem v Vipavski dolini povzročil močan veter, ki je ponekod poškodoval tiste češnje, ki so bile zrele. Kljub vsemu pa pridelovalec češenj iz Kojskega Matej Drnovšček poudarja, da je letošnja letina res dobra: »Letošnja letina pri nas v Brdih je res odlična. Pozebe letos nismo imeli, saj imamo vse nasade na gričevju. Napram letinam prejšnjih dveh let je letošnja nadpovprečno dobra in sladkorne stopnje so glede na sonce zelo visoke.«
Kako do slovenskih češenj?
Dostopnost češenj je že v polnem razmahu in pridelovalci svetujejo, da je nakup lokalnih domačih češenj najenostavnejši, če se kupci oglasijo neposredno pri pridelovalcih v njihovi bližini. Tako namreč dobite čisto sveže obrane češnje, s katerimi se boste lahko posladkali. Pri tem si lahko pomagate z našim zemljevidom, kjer lahko poiščete sadjarje v vaši neposredni bližini.

Zakaj izbrati lokalno poreklo?
Nakup češenj lokalne pridelave ima kar nekaj prednosti. Dr. Dušica Majer iz Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije kot ključne izpostavlja sledeče: »slovenske češnje so že zaradi kratkih prodajnih poti po kakovosti čisto nekaj drugega kot tiste, ki prepotujejo stotine kilometrov in dolgo časa odležijo v hladilnicah. Poleg tega pa je prednost našega sadja in zelenjave v manjši uporabi fitofarmacevtskih sredstev, saj številna pri nas niso registrirana in njihova uporaba ni dovoljena.«