Če vaš otrok zajtrkuje, bo iz šole prinesel več znanja | Otroci | Zdrava in uravnotežena prehrana

Če vaš otrok zajtrkuje, bo iz šole prinesel več znanja

Resolucija o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 navaja, da sta obilica nezdrave ponudbe živil in nedejaven način življenja največja krivca za naraščanje debelosti med otroki, mladostniki in odraslimi.

Dejstvo je, da se stanje na tem občutljivem področju v Sloveniji po letu 2010 postopno izboljšuje, a je še vedno daleč od odličnega. Podatek velja le za nekatere starostne skupine z nekaterimi razlikami glede spola. Pozitivne trende bi lahko v določeni meri pripisali uspehu projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, izboljšanje pa izvira tudi iz večjega zavedanja staršev in otrok, da je zajtrk pomemben dnevni obrok, nam je povedal Matej Gregorič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Z njim smo se pogovarjali o prednostih zajtrkovanja.

Z rednim zajtrkom izboljšate spomin

Pozitivni učinki na zdravje se pokažejo že pri rednem uživanju zajtrka štiri- do petkrat na teden: izboljša se kakovost in poveča količina dnevno zaužite hrane, zmanjša pa se tveganje pomanjkanja nekaterih vitaminov in mineralov. Tako kot telo tudi možgani za svoje delo potrebujejo energijo. Z zajtrkovanjem se izboljšata pozornost in spomin ter s tem zmožnost logičnega sklepanja ter reševanja kompleksnih nalog. Z rednim uživanjem zajtrka tudi laže vzdržujemo priporočeno telesno težo. Vsi omenjeni učinki so seveda odvisni tudi od količine in vrste živil, ki zajtrk sestavljajo.

Otroci, ki zajtrkujejo, se laže in učinkoviteje učijo

Za otroke je zajtrk še zlasti pomemben med prvimi šolskimi urami, saj izboljša njihove kognitivne funkcije. Pri otrocih, ki so v šolo prišli tešči, se lahko tako telesne kakor duševne zmožnosti v primerjavi z vrstniki, ki so zajtrkovali, zmanjšajo do 20 %. Za zajtrk so najbolj primerna ogljikohidratna živila, ki počasi in zmerno dvignejo raven glukoze v krvi. Če dodamo še beljakovinsko živilo, se ugodni učinek pomnjenja in reševanja kompleksnih miselnih nalog še poveča, izboljša pa se tudi razpoloženje.

Naši šolarji se v mednarodnem merilu po opuščanju zajtrka uvrščajo v sam vrh

Mednarodne raziskave so pokazale, da:

  • vsak dan med tednom zajtrkuje vsak drugi šolar,
  • šolarji vse pogosteje redno zajtrkujejo,
  • pogosteje zajtrkujejo mlajši šolarji, fantje in tisti, ki prihajajo iz družin z višjim socialno-ekonomskim položajem,
  • se naši šolarji v mednarodnem merilu po opuščanju zajtrka uvrščajo v sam vrh.

Vir: NIJZ, Mednarodna raziskava HBSC, 2014

18. novembra Slovenija zajtrkuje skupaj

S Tradicionalnim slovenskim zajtrkom že peto leto zapored obeležujemo dan slovenske hrane. Dejavnosti potekajo tretji petek v novembru. Stroške nakupa lokalne hrane za tradicionalni slovenski zajtrk vrtcem in šolam na ta dan povrne Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vse širše so tudi spremljevalne dejavnosti, ki se v vrtcih in šolah izvajajo na ta dan: spoznavanje lokalne hrane, zdravih obrokov, obiski kmetije, čebelarjev, sadovnjakov, organizacija tržnic z lokalno hrano, delavnice, natečaji, kvizi ipd.

Vrtcem in šolam pa se iz leta v leto pridružuje vse več ljudi in ustanov. Dan slovenske hrane obeležujejo trgovci, ki se v teh dneh še posebej potrudijo ponuditi več slovenske hrane.

Z vsako odločitvijo ZA zajtrk in vsako odločitvijo ZA zdrava, slovenska živila pomembno vplivamo na izboljšanje prehranjevalnih navad v Sloveniji in s tem na kakovost življenja.


Sorodni članki

»Cooking Kids Project« - brošura

Brošura - »Cooking Kids Project«

Več...

Prehrana otrok ob začetku šolskega leta

Še preden prvič prestopijo prag vzgojnih in izobraževalnih institucij, se starši že sprašujemo, kakšna naj bo prehrana otrok. Pomembno je, da otrokom ponudimo sezonske raznovrstne okuse, ki jih lahko sestavljamo celo po barvah in tako hkrati tudi spodbujamo zanimanje za…

Več...

Pomembno je, kaj dobijo na krožnik

Zdrava konkurenca v tržnih pogojih prinaša tudi ponudbo iz tujine. Ponudniki pa ne sledijo vedno standardom, ki veljajo v našem prostoru. Hkrati masovna proizvodnja, ki se večinoma odvija na drugi strani naše meje, znižuje ceno vsem proizvodom. S tem se…

Več...

Povsod je lepo, doma je najlepše - tudi zajtrkovati

Že slovenski pregovor »Po jutru se dan pozna« nakazuje pomen zgodnjih jutranjih ur za delovno uspešnost dneva. Starši, vzgojitelji in mentorji smo tisti, ki v naših otrocih prebujamo navade in odnos do stvari ter življenja. Če je vaše oko našlo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem