Čas je za trgatev | Grozdje, Trgatev, Vino | Zgodbe o naši super hrani

Čas je za trgatev

Trgatev je nekaj, kar povezuje slovenske vinogradnike od zahodnih do vzhodnih vinskih gričev. Jesen je namreč čas, ko obirajo sadove preteklega dela.

V Sloveniji imamo 14 vinorodnih okolišev in 3 vinorodne dežele. Vzhodni del Slovenije je še posebej bogato posejan z vinskimi trtami, na zahodu pa se vinorodno območje razprostira od obalnega pasu globoko v zaledje priobalne Slovenije. Vino iz vsake izmed dežel ima svoje edinstvene značilnosti, saj na okus vplivajo sestava zemlje, podnebje in vinarske tradicije.

Trgatev je že od nekdaj družabni dogodek

Trgatve že tradicionalno veljajo za družabni dogodek, saj se običajno zbere vsa družina in tudi mnogi, ki jim priskočijo na pomoč pri obiranju grozdja. Na Primorskem trgatve potekajo že od konca avgusta vse do konca septembra, v posavski in podravski vinorodni deželi pa grozdje dozori nekoliko pozneje.

Trgatev se običajno začne že dopoldne, ko se razdelijo vinogradniške škarje in se trgači veselo lotijo dela. Vzdušje je veselo, saj mnogi radi tudi vriskajo in zapojejo, da se kmalu zasliši tudi odmev iz sosednjih vinogradov.

Moški ob zabojih grozdja - trgatev

Želite izkusiti pravo slovensko trgatev?

Če nimate možnosti doživeti trgatve v ožjem družinskem krogu, lahko vseeno poprimete za vinogradniške škarje in veselo vzdušje izkusite na kateri od vinogradniških turističnih kmetij. Pri obiranju grozdja so dobrodošle vsake dodatne roke, zato vas bodo na mnogih z veseljem sprejeli na katero od organiziranih trgatev. Več informacij o ponudbi trgatev najdete tukaj.

Grozdje v brenti

Po trgatvi se prileže dobro vino

V Sloveniji ne manjka kakovostnih vin, ki slovijo tudi izven naših meja. Ponudnike odličnega slovenskega vina lahko poiščete tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Zdaj je idealen čas, da jih povprašate tudi po domačem namiznem grozdju, v katerem lahko uživamo le kratek čas.


Sorodni članki

Vinske regije in zaščitena vina v Sloveniji

V Sloveniji ločimo tri vinorodne dežele, v njih pa se nahaja devet vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo vrhunska slovenska vina, ki imajo glede na lego svoje značilne posebnosti.Raznolikost pokrajine v Sloveniji vpliva tudi na pridelavo žlahtne kapljice, ki ima v našem…

Več...

Slovenska gastronomija je odmevna v svetu

Na podlagi raziskovanja bogate tradicije preteklosti je slovenski etnolog Janez Bogataj Slovenijo razdelil na 24 gastronomskih regij. V vsaki od njih rastejo in se razvijajo uspešne gastronomske zgodbe, prepoznavne tudi v svetu.Slovenija na majhnem prostoru združuje zelo raznoliko in bogato…

Več...

Naučite se, kako pravilno postreči vino

Pravilna postrežba vina je izjemno pomembna, saj vpliva na njegov okus. Pripravili smo uporabne napotke za rokovanje z različnimi vrstami vina.Buteljko kakovostnega vina, ki jo kupimo ali prejmemo v dar, moramo znati tudi primerno postreči.   To je pomembno za zadovoljstvo…

Več...

Kako izbrati vino

Odlična, že skoraj idilična, s soncem obsijana lega in raznolikost pokrajine v Sloveniji prinaša opojne okuse tradicionalnih dobrot in vrhunskih kapljic vina. Že naši predniki so s skrbnostjo in marljivim delom omogočili, da jih danes lahko prepoznamo in vse bolj…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem