Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Čas je za sezonsko sadje – marelice

Marelice bi lahko poimenovali tudi sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina A, pa tudi veliko vitamina C, zato blagodejno vplivajo na nohte, lase, kožo in imunski sistem. Še posebej so vitaminsko bogate takrat, ko so lokalne, obrane v polni zrelosti.

Zaradi svoje slastnosti nam velikokrat teknejo kot češnje, ki jih jemo drugo za drugo, julij pa je čas, ko se jih lahko dodobra naužijete.

Marelice vsebujejo veliko vlaknin, zato delujejo proti zaprtju in nas hitro nasitijo. Visoka vsebnost kalcija in magnezija v njih zmanjšuje tveganje za osteoporozo. Ker vsebujejo malo kalorij, ne redijo.

Zakaj so lokalne marelice boljše?

Marelice, ki k nam pripotujejo iz daljnih držav, so obrane zelo zgodaj in zrelost dosežejo šele med transportom oziroma skladiščenjem. Dokazano je, da imajo takšni sadeži manjšo vsebnost vitamina C kot lokalno pridelane, sezonske marelice, ki jih kmetje oberejo šele, ko dozorijo.

Lokalno sadje je tudi bolj sveže in ima boljšo aromo od uvoženega.

Preberite naš recept za marelični sladoled.

 


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem