Čas je za sezonsko sadje – marelice | Marelice, Sadje | Priporočila za uporabo v kuhinji

Čas je za sezonsko sadje – marelice

Marelice so zdravo in okusno poletno sadje, ki je zelo priljubljeno tudi za izdelavo marmelad, kompotov, cmokov in drugih dobrot. Njihovo obstojnost je mogoče podaljšati tudi tako, da jih posušimo.

Marelice bi lahko poimenovali kar sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina A, pa tudi veliko vitamina C, zato blagodejno vplivajo na nohte, lase, kožo in imunski sistem. Še posebej so vitaminsko bogate takrat, ko so lokalne in obrane ob polni zrelosti.

Zakaj so lokalne marelice boljše?

Marelice, ki k nam pripotujejo iz daljnih držav, so obrane zelo zgodaj in zrelost dosežejo šele med transportom oziroma skladiščenjem. Dokazano je, da imajo takšni sadeži manjšo vsebnost vitamina C kot lokalno pridelane, sezonske marelice, ki jih kmetje oberejo šele, ko dozorijo. Lokalno sadje je tudi bolj sveže in ima boljšo aromo od uvoženega.

Ali ste vedeli?

Tudi marelične koščice so zelo zdrave, vendar jih je potrebno zaužiti v zelo malih količinah. Še pogosteje se iz mareličnih koščic pridobiva olje, ki je izjemno blagodejno za našo kožo.

Marelice so polne vlaknin

Marelice vsebujejo veliko vlaknin, zato delujejo proti zaprtju in nas hitro nasitijo. Visoka vsebnost kalcija in magnezija v njih zmanjšuje tveganje za osteoporozo. Ker vsebujejo malo kalorij, ne redijo. Predvsem suhe marelice so tudi odličen vir železa, zato pomagajo pri slabokrvnosti.


Ideje, kako uporabiti marelice

Izkoristite poletno obilje marelic in jih predelajte v okusne marmelade in druge jedi. Preizkusite naše odlične recepte.

Marelična marmelada z manj sladkorja – recept

Marelični sladoled

Marelični ledeni jogurt – recept

 


Sorodni članki

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...

Sorte slovenskih jabolk

Letak: najbolj pogoste sorte jabolk in njihove lastnosti - klikni in natisni Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. Spoznamo jih po znaku izbrana kakovost Slovenija. V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih…

Več...

Ob dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktober – dan jabolkV okviru kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek, na katerem se bodo na šestih lokacijah po Sloveniji obiskovalcem stojnic delila jabolka z znakom »izbrana…

Več...

Jabolka in hruške: najpogostejša izbira med pečkarji in sadjem nasploh

Star slovenski rek pravi, da ne smemo mešati jabolk in hrušk. Ta trditev kaže na razlike med sadnima vrstama. A če se poglobimo, ugotovimo, da obstajajo tudi podobnosti, izpostavlja dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem