Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Čas je za sezonsko sadje – marelice

Marelice bi lahko poimenovali tudi sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina A, pa tudi veliko vitamina C, zato blagodejno vplivajo na nohte, lase, kožo in imunski sistem. Še posebej so vitaminsko bogate takrat, ko so lokalne, obrane v polni zrelosti.

Zaradi svoje slastnosti nam velikokrat teknejo kot češnje, ki jih jemo drugo za drugo, julij pa je čas, ko se jih lahko dodobra naužijete.

Marelice vsebujejo veliko vlaknin, zato delujejo proti zaprtju in nas hitro nasitijo. Visoka vsebnost kalcija in magnezija v njih zmanjšuje tveganje za osteoporozo. Ker vsebujejo malo kalorij, ne redijo.

Zakaj so lokalne marelice boljše?

Marelice, ki k nam pripotujejo iz daljnih držav, so obrane zelo zgodaj in zrelost dosežejo šele med transportom oziroma skladiščenjem. Dokazano je, da imajo takšni sadeži manjšo vsebnost vitamina C kot lokalno pridelane, sezonske marelice, ki jih kmetje oberejo šele, ko dozorijo.

Lokalno sadje je tudi bolj sveže in ima boljšo aromo od uvoženega.

Marelični sladoled

V vročih poletnih dneh si pripravite hladno poslastico iz domačih marelic.

Potrebujemo

  • 600 g marelic
  • 500 ml sladke smetane
  • 4 žlice sladkorja
  • 2 žlici ruma
  • 2 beljaka

Priprava

1. Marelice prelijemo z vrelo vodo, jih olupimo in na hitro prekuhamo. Dodamo 4 žlice sladkorja in rum ter jih zmešamo v električnem mešalniku.

2. Iz beljakov naredimo čvrst sneg.

3. Stepemo sladko smetano, ji dodamo sneg iz beljakov in na koncu še ohlajeno marelično zmes.

4. Marelično zmes damo za 2 do 3 ure v zamrzovalnik. V tem času jo večkrat vzamemo ven in zmešamo z električnim mešalnikom.

 


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem