Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Bučno olje – favorit slovenskih gospodinjstev

V tekmi za popularnost med olji je slovensko bučno olje med favoriti. Raziskave so pokazale, da kar 91 odstotkov gospodinjstev uporablja bučno olje in da je kar 74 odstotkov potrošnikov pripravljenih kupiti ekološko, kakovostnejše bučno olje. Slovenci imamo velik privilegij, da imamo naravne danosti za gojenje buč in da lahko pridelujemo bučno olje najboljše kakovosti.

Od najfinejšega semena do bučnega olja

Buče sodijo v družino bučevk (Cucurbitaceae), med katerimi so najbolj razširjene navadna, orjaška in muškatna ali dišeča buča. Pridelava oljnih buč je razširjena predvsem v SV delu Slovenije. V Sloveniji že drugo leto opažamo, da se površine, porasle z oljnimi bučami, večajo. (vir: Agrosaat, Oljne buče). V kuhinji so nepogrešljive, saj se iz njih delajo pogače, zavitki, žličniki, pite, juhe, nadevi in druge okusne jedi.

Geografsko zaščiteno bučno olje, ki ga je vredno poiskati na policah trgovin

Štajersko-prekmursko bučno olje (ŠPBO) je eno od triindvajsetih slovenskih proizvodov, registriranih pri Evropski komisiji. Gre za edinstveno olje visoke kakovosti, nerafinirano, izdelano po tradicionalnem postopku, s čimer se ohranjajo specifičnost, raznolikost in tradicija slovenske kulinarike. Pridelovalcem in predelovalcem se splača zaščititi izdelek zaradi zanesljivejših informacij in raziskovanja na trgu glede izvora, slovesa in kakovosti proizvoda.

Za liter bučnega olja potrebujemo 33 srednje velikih buč

Posušena in očiščena bučna semena se zmeljejo. Zmleti bučni masi se dodata voda in sol, da celične membrane laže popokajo in se izloči bučno olje. Pripravljena masa se praži v pražilnih ponvah, iz nje pa se iztisne kakovostno bučno olje. Njegova barva je temno zelena do rdeča, ima pa značilno intenzivno aromo in okus.

buča

Za pridelavo bučnega olja se pražijo le najbolj kakovostna semena – za liter bučnega olja potrebujemo približno 33 srednje velikih buč oziroma 2,6–2,8 kg posušenih bučnih semen.

Pridelovalcev ni veliko, povpraševanje po olju pa je vse večje

Od leta 2014 se je proizvodnja ŠPBO povečala za 52 odstotkov, to je na dobrih 130 ton. Pridelovalcev pristnega štajersko-prekmurskega bučnega olja, ki imajo certifikat zaščitene geografske označbe (ZGO), pa je zgolj peterica: Tovarna olja GEA, Oljarna Kocbek, Oljarna Fram, Jeruzalem SAT in SKZ Ljutomer Križevci.

Slovenske oljarne

Območje zaščite iz Specifikacije ŠPBO (stran 10):

Območje zaščite iz Specifikacije Štajersko-prekmursko bučno olje

Na splošno je bučno olje izjemno aromatično in vsebuje nekatere za življenje pomembne maščobne kisline, veliko naravnega vitamina E in naravnih klorofilov.

Bučno olje se odlično poda zelo različnim vrstam hrane (solate, testenine, ribe, sladice) in se uporablja za pripravo namazov in marinad. Zaradi njegovih vizualnih učinkov se pogosto uporablja za vrhunsko prezentiranje jedi.


Sorodni članki

4 odličja Slovencem med več kot 800 konkurenti

Oljčno olje kar štirih slovenskih pridelovalcev je na mednarodnem tekmovanju NYIOOC World Olive Oil Competition v New Yorku med 871 vzorci iz 28 držav prejelo zlata in srebrna odličja. Z nagrajenci smo spregovorili o tem, kaj je tlakovalo pot od…

Več...

Vrtičkarstvo v Sloveniji ima nesluteno moč

V Sloveniji ima dve tretjini prebivalcev svoj vrt in živi v svoji hiši. Ali še poznate še kakšno evropsko državo, ki se lahko pohvali s toliko vrtovi? Zelenjavo v Sloveniji pridelujemo na mikro površinah – povprečno le 6 m2 na…

Več...

Zelenjavni vrt za začetnike

Vrtičkarji, prihaja pomad. Če le imate možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, to izkoristite na polno. ‍Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Pri tem pazite, da za setev ali…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

Smo v času, ko je skrb za odpornost našega telesa na prvem mestu. Pri nakupovanju lokalne in sezonske zelenjave v trgovinah in na tržnici sodi slovensko kislo zelje v sam vrh priljubljenosti.Zaradi visoke vsebnosti vitamina C kislo zelje krepi naš imunski…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem