Bučni cvetovi so prava poslastica v gastronomiji | Buče, Bučke | Spoznaj našo super hrano

Bučni cvetovi so prava poslastica v gastronomiji

Bučni cvetovi so izjemno priljubljeni in cenjeni v kulinariki številnih držav. Poleg tega, da so odličnega okusa, so tudi zelo zdravi in polni vitaminov.

Nežni rumeno-oranžni cvetovi bučk niso le okras, temveč jih lahko preprosto spremenite v pravo kulinarično poslastico. Zaužiti jih je mogoče tudi surove, vendar so še boljši, če jih ocvrete, popečete ali pripravite polnjene v pečici. Okus bučnih cvetov ima sladko noto in rahlo spominja na okus mandljev.

Bodite pozorni, da naberete moške cvetove

Če imate svoj vrt in gojite bučke, je dobro paziti, da naberete prave vrste cvetov. Na bučkah se namreč naredijo tako imenovani ženski in moški cvetovi. Pomembno je, da se jih naučite med seboj razlikovati. Moški cvetovi imajo dolgo tanko steblo, podolgovati cvet, v notranjosti pa imajo pet med seboj zraslih prašnikov. Ženski cvetovi pa so na kratkih, bolj debelih pecljih, pod cvetom pa lahko opazite zadebelitev, iz katere se razvije plod. Moških cvetov je običajno več kot ženskih.

Tako moški cvet kot ženski cvet sta užitna, vendar je priporočljivo pobrati moške in pustiti ženske, da iz njih zrastejo nove bučke. Poleg tega redno obiranje moških cvetov celo pospešuje nastajanje ženskih.

 
cvetovi zelenih bučk
Na sliki je prikazana razlika med moškimi in ženskimi cvetovi

Najboljši čas za pobiranje je zjutraj

Najboljši čas za pobiranje bučnih cvetov je zjutraj, ko se odprejo. Odprti namreč ostanejo le nekaj ur, enkrat na dan. Takoj po nabiranju jih operemo, posušimo in jih shranimo v zaprti posodi v hladilniku do časa kuhanja.

Bučni cvetovi so vitaminska bomba

Bučni cvetovi so izjemno bogati z antioksidanti, vlakninami in minerali, saj vsebujejo veliko kalija, vitamina C, vitamina B, betakarotena ter vitamina A. Imajo blagodejen vpliv na zdravje in vam ponudijo odlično priložnost, da v poletnem času popestrite svojo prehrano.

Poskusite ocvrte bučne cvetove

Eden izmed najbolj priljubljenih načinov priprave je cvrtje bučnih cvetov. Preizkusite naš recept in z njim presenetite družino ob naslednjem kosilu.

Ocvrti bučni cvetovi – recept


Sorodni članki

Naše super bučke

Bučke so zelo priljubljena in tudi zdrava poletna hrana. Iz njih lahko pripravimo številne jedi, od juh in omak, do polpetov ali celo sladic.Bučke so poletna zelenjava, ki je v obilju na voljo na slovenskih njivah in vrtovih. Bučke vsebujejo…

Več...

Okusite buče – obiščite Bučn'ce

Letošnja letina menda prinaša manjše buče. Pa vendar bodo na Mestnem trgu v Šentjurju buče to soboto dopoldne zavladale. Tradicionalna prireditev, Bučn'ce imajo za sabo namreč že enajst let, bo obiskovalcem postregla z najrazličnejšimi okusi jesenskih plodov. In kot pove…

Več...

Naša super buča

Prišla je jesen in z njo buče. Za to obdobje leta so značilna številna obolenja – nadležni prehladi, različne viroze in podobne neprijetnosti. Zato je morda ravno jeseni še posebej pomembna raznovrstna in uravnotežena prehrana, s katero bomo okrepili imunski…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem