Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Brezplačni priročnik: Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso

5.1.2016

Pogovor z Marijo Merljak ob vznemirjenju, ki ga je povzročilo poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o domnevni kancerogenosti uživanja mesa, je bil naš daleč najbolj bran prispevek v preteklem letu. Tako smo se ob prelomu v 2016 odločili, da na našem portalu v celoti objavimo priročnik Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso, v katerem je prehranska strokovnjakinja strnila svoje osnovne napotke, po katerih nas ne med prazniki ne kasneje tekom leta ne bo bolel želodec.

V njem boste med drugim zvedeli:

  • zakaj esencialnih aminokislin v mesu ne moremo ustrezno nadomestiti z rastlinskimi;
  • kako ključna za kakovost mesa je kvaliteta življenja živali pred zakolom (in zakaj meso krav, ki se prosto pasejo, vsebuje kar nekajkrat več koristnih snovi kot meso živali iz prisilne reje!);
  • zakaj je meso ključno uživati v kombinaciji z veliko raznovrstne zelenjave;
  • zakaj moramo paziti, da meso ni ne preveč ne premalo kuhano;
  • za kaj vse je odgovoren vitamin B12, ki ga v hrani najdemo skoraj samo v mesu;
  • kako to, da pri otrocih in starih ljudeh že nekaj rezin pršuta poživi telo, enako pa velja za ljudi s psihičnimi težavami, depresijami in strahovi;
  • zakaj so ljudje po uživanju perutnine bolj veseli, katera perutnina ima največ omega 3 in omega 6 nenasičenih maščobnih kislin in zakaj je kurja juha z zelenjavo boljša kot čista kurja juha.

Vse to in še mnogo več si lahko preberete v imenitnem priročniku Jejmo raznovrstno, vsega po malo, tudi meso. Naj vam v izzivov polnem novem letu služi kot vrhunski kažipot do boljšega zdravja tako zase kot za celo družino!


Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem