Nacionalna shema

Evropska shema

Bogati okusi Slovenije

turisticna-kmetija-pod-kostanji-7

Članek je del portala:

Naša super hrana
Kazalo:

Okusi Slovenije – raznovrstno oblikovana pokrajina in tradicionalna priprava hrane prinašata bogate okuse, ki postajajo vse pomembnejši element domače turistične ponudbe. Slovenija ima izjemno ohranjeno naravno okolje, kar predstavlja ključno prednost in priložnost za povečanje dodane vrednosti pri pridelavi hrane. Zaradi izjemne ohranjenosti naravnih virov ima Slovenija zelo dobre pogoje za pridelavo visokokakovostne in varne hrane. To pa predstavlja velik potencial in možnosti za hrano bogatih okusov in velike dodane vrednosti, ki se dodaja z elementom ohranjenega okolja in trajnostnih, sonaravnih načinov pridelave in predelave.

Domači in tuji gosti, še posebej mlajše generacije, se pogosto za destinacijo svojega oddiha odločajo tudi zaradi ponudbe lokalne hrane in pijače. Številne nagrade v mednarodnem merilu potrjujejo, da imamo v našem okolju vrhunsko kulinariko in gastronomijo. Tako ne preseneča, da je Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) Sloveniji podelil naziv Evropska gastronomska regija 2021. Gre za posebnost, saj je Slovenija prva, ki je naziv prejela kot celotna država in ne le kot posamična regija (več).

Bomo to priznanje izkoristili tudi v kmetijstvu?

Slovenci si ta naziv štejemo v veliko čast, naziv pa predstavlja priznanje vsem, ki so vključeni v gastronomsko ponudbo. Slovenija ni le ena pokrajinsko najbolj raznolikih dežel, njen dinamični značaj se izraža tudi v kulinariki. Kot smo že pisali, lahko v Sloveniji namreč preštejemo kar 24 gastronomskih regij, od katerih ima vsaka svojo prehransko posebnost in značilnost.

V Sloveniji imamo več kot 170 razpoznavnih in značilnih jedi, ki so temelj slovenske kulinarične

prepoznavnosti in pogosto navdih za ustvarjanje sodobnih palet okusov, ter 315 značilnih lokalnih in regionalnih jedi, navajajo pri Združenju turističnih kmetij Slovenije.

Pomembna poudarka slovenske kuhinje sta predvsem tesen stik z naravo in domača pridelava živil. Oboje bomo v najpristnejši luči doživeli na turističnih kmetijah. V Sloveniji jih lahko preštejemo kar 800. Turizem na podeželju ponuja pristen stik z naravo in ljudmi, ki pa ga zlasti prebivalci večjih mest vse pogosteje iščejo. Tako je Slovenija na dobri poti, da postane zelena butična globalna destinacija za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in aktivna doživetja, mir in osebne koristi ter visoko kakovostno, inovativno, avtentično ponudbo hrane in vina.


Gastronomija

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito