Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil ključne prednosti.

Na biodinamični kmetiji Černelič v vasi Dečno selo pri Brežicah na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 pa so pridobili tudi DEMETER certifikat. Svoje pridelke sočasno pridelujejo po načelih biodinamike. Nosilec dejavnosti Zvone Černelič se je z biodinamičnim načinom pridelave »po naključju« seznanil na potepu po Beli Krajini, kjer je obiskal tamkajšnjo biodinamično kmetijo, ki ga je navdihnila, da je začel tudi sam raziskovati in postopoma svojo dotlej ekološko kmetijo preusmeril v biodinamičen način.

Demeter
Ekološko - Kmetijstvo Slovenija

»Ni dovolj, da nas hrana samo nasiti, hrana nas mora tudi nahraniti.«

O tem, katere so ključne prednosti biodinamične pridelave, Zvone Černelič pove: »Biodinamika ne pomeni le odsotnosti strupov, kot velja za ekološko kmetovanje, ampak pomeni še prisotnost živega. Ni dovolj, da nas hrana samo nasiti, hrana nas mora tudi nahraniti. Ne samo telesno, ampak tudi duhovno. Taka hrana je izredno pomembna tudi za naš zdrav um. Biodinamična hrana ima zagotovo v sebi nekaj več.«

Biodinamično kmetovanje med drugim izstopa po tem, da je mogoče na manjši površini predelati bistveno več, zato bi ravno na ta način lahko bolje prehranili človeštvo. Za primerjavo: na enem hektarju v enem letu pridelamo 200 kilogramov mesa, pri zelenjavi, sadju in žitu pa so številke bistveno večje in lahko posledično prehranimo tudi mnogo več ljudi.

»Zdrava hrana je rešitev za svet«

Biodinamična pridelava stremi k proizvajanju kakovostnih in hranljivih pridelkov z ugodnim vplivom na okolje in naravo. To je po besedah Černeliča eden izmed ključnih stebrov prihodnosti, saj je po njegovem mnenju skrajni čas, da »na prvo mesto postavimo varovanje narave. Z roko v roki s tovrstnim pristopom pa gre zdrava hrana. To je rešitev za svet. Zgled, da je to tudi na ravni države mogoče, je na primer indijska zvezna država Sikkim, v kateri so leta 2014 zakonsko prepovedali uporabo pesticidov ter uvoz kakršne koli neekološke zelenjave, za kršitev pa so bile zagrožene visoke denarne globe. V kratkem času je celotna zvezna država dobila oznako ekološka

Tudi majhna Slovenija ima veliko moč

O pomenu podeljenega priznanja pove sledeče: »To priznanje mi pomeni mnogo, je res potrditev za vloženo delo. Prijetno presenečenje zame je bilo, da jih je tudi v Bruslju pritegnila naša zgodba in jim vzbudila zanimanje. To, da je bila zbrana ravno naša kmetija, pomeni, da ima lahko tudi majhna Slovenija veliko moč. V Sloveniji imamo že 16 biodinamičnih društev, v katerih deluje preko 2000 članov, in še mnogo drugih, ki delajo na tak način, pa morda niso vključeni v društvo

Tovrstna razglasitev je posredno tudi dodatna motivacija in zagon kmetovalcem, da se preusmerijo v ekološko kmetovanje in pridelavo sadja in zelenjave ter kasneje tudi biodinamično, saj so potrebe še posebej v luči trenutnih razmer vse večje, tovrstne korake pa, kot je med drugim razvidno tudi iz podeljene nagrade, javnost vse bolj zavzeto podpira.

Glavne značilnosti biodinamičnega kmetovanja

Namesto sintetičnih sredstev v biodinamiki na primer izrabljajo moč dveh posebnih preparatov za škropljenje, in sicer gnoj iz roga in kremen iz roga, ki pomagata preporoditi prst, da so mlade rastline optimalno oskrbljene s hranili. Biodinamika obsega znanost o sonaravnem načinu kmetovanja, hkrati pa je tudi način življenja in dojemanja sveta. Certificirana biodinamična živila lahko slovenski kupci kupijo pod blagovno znamko Demeter, ki je nadgradnja ekološkega kmetijstva in sledi še strožje predpisanim standardom tako na področju uporabe fitofarmacevtskih sredstev in gnojil kot tudi glede samega načina pridelave.

 

 


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...

Na trgovskih policah vse leto na voljo slovenska ekološka žita

V Žitu so povezali verigo proizvodnje ekoloških žit iz Slovenije, tako da imamo potrošniki na trgovskih policah vse leto možnost kupiti raznovrstna ekološka žita slovenske pridelave. Mag. Tanja Jelača, vodja blagovne znamke Natura iz Žita, je med drugim pojasnila, kako…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem