Afriške kumare in sibirske borovnice v Ajdovščini | Borovnice, Kumare, Sadje, Zelenjava | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Afriške kumare in sibirske borovnice v Ajdovščini

V nedavnem pogovoru s strokovnjakinjo za podnebne spremembe Lučko Kajfež Bogataj smo lahko še enkrat dobili potrditev srhljive napovedi, da se moramo na poletja, kakršno je bilo letošnje, kar nekako privaditi. In da bodo podnebne spremembe v resnici samo še večje. Tega se očitno zavedajo tudi v javni upravi v občini Ajdovščina. V sodelovanju s strokovnjaki svetovalne službe Kmetijskega zavoda Nova Gorica so letos namreč uredili dva poskusna nasada eksotičnih rastlin, med katerimi so tudi aronija, žižula, jagode goji, okra, sibirske borovnice, asimina in afriške kumare.

»V zadnjih letih opažamo, da je kmetijsko stanje v naši občini čedalje bolj skrb vzbujajoče,« projekt utemeljuje njegov uradni vodja Janez Furlan, »opuščanje kmetijskih zemljišč in krčenje sadovnjakov sta začeli dosegati kritično stopnjo, opuščene površine pa so se začele dejansko zaraščati. Klimatske spremembe – torej celoten paket suš, poplav, neurij in pripeke – so okrnile voljo marsikaterega kmeta, da bi se še naprej izpostavljal vsem tem tveganjem. Zato smo začeli čedalje bolj intenzivno razmišljati, kako bi jih lahko dodatno spodbudili oziroma kaj bi jim lahko ponudili kot alternativo. In smo si na neki točki rekli: zakaj ne bi poskusili z nečim, kar se bo komu morda slišalo celo malo butasto, a ima vsaj v teoriji lahko velik potencial!«

Poskusni nasad eksotičnih vrtnin

Zdaj, ko rojeva prve plodove, se ideja najbrž tudi dvomljivcem zdi čedalje manj butasta. Če bodo spomladi zasajene trajnice za konkretnejše rezultate seveda potrebovale še nekaj let, so enoletnice že obrodile prvi sladki krompir, muškatne buče in afriške kumare, imenovane tudi kiwano. Vseh osemnajst poskusnih kultur za zdaj uspeva brez hujših ‘kolcljajev’. Strokovna analiza tal je pokazala, da je zemlja v Vipavski dolini kar primerna za uspevanje, nekaj skrbi vzbuja samo burja, ki je eksotični bratranci naših tradicionalnih poljščin preprosto niso vajeni. A tudi tu je mogoče veliko postoriti z izbiro lege nasadov in dodatno zaščito.

Potencial torej vsekakor je! Ob tem velja izpostaviti, da občina pridelka ne namerava tržiti, temveč ga bo v promocijske namene poklanjala okoliškim domovom za ostarele, vrtcem in šolam. Nekaj pa bodo dobili tudi lokalni gostinci, da bodo lahko še včeraj skoraj povsem neznane dobrote začeli uvrščati na svoje dnevne menije. »Odpiranje oči našim kmetovalcem za tovrstne odgovore na izzive jutrišnjega dne je samo eden izmed dveh ciljev projekta,« pojasnjuje Janez Furlan, »drugi cilj pa je spodbuditi lokalnega potrošnika, da poskusi še kaj drugega kot ‘klasiko’. In če nam bo uspelo na ta način stimulirati povpraševanje, bo tudi ponudba prišla sama od sebe.«


Sorodni članki

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Čas je za sezonsko sadje – marelice

Marelice so zdravo in okusno poletno sadje, ki je zelo priljubljeno tudi za izdelavo marmelad, kompotov, cmokov in drugih dobrot. Njihovo obstojnost je mogoče podaljšati tudi tako, da jih posušimo.Marelice bi lahko poimenovali kar sadeži večne mladosti. Imajo največ vitamina…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičevje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote.Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje…

Več...

Okusite slastne slovenske češnje na 56. Prazniku češenj

V Goriških Brdih 4. in 5. junija 2022 poteka že 56. Praznik češenj. Poleg nakupa okusnih, sladkih, lokalno pridelanih češenj se lahko udeležite tudi pestrega dogajanja in kulinaričnega razvajanja.Letos so češnje po dveh slabših sezonah znova obilno obrodile, zato jih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem