7. svetovni dan čebel | Svetovni dan čebel | Odmevi na dogodke, Zgodbe o naši super hrani

7. svetovni dan čebel

Ob svetovnem dnevu čebel je pozornost celega sveta namenjena čebelam in ostalim opraševalcem, ki imajo vedno večjo vlogo pri iskanju rešitev na področju prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotske raznovrstnosti.

Svetovni dan čebel je dogodek globalnega pomena, ki opozarja na ključno vlogo čebel in drugih divjih opraševalcev za naš ekosistem. Ta dan je priložnost, da poudarimo njihov prispevek k našemu preživetju in se zavemo nujnosti ukrepanja za njihovo zaščito. Čebele so namreč zaradi različnih vzrokov, še posebej zaradi podnebnih sprememb, vse bolj ogrožene. Letos ponovno želimo ozavestiti čim širšo javnost o pomembnosti teh marljivih opraševalcev za ohranitev našega planeta.

Razglasitev svetovnega dne čebel

Svetovni dan čebel je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije s pomočjo Republike Slovenije 20. decembra 2017 razglasila Generalna skupščina OZN. Slovenija je 20. maj »poimenovala po čebelah« zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za čebele.

Kako lahko pomagamo sami?

Čebele in ostali divji opraševalci si zaslužijo našo pozornost skozi celo leto, ne le na svetovni dan čebel. Z vsakodnevnimi dejanji lahko vsak izmed nas prispeva k njihovemu ohranjanju. Tu je nekaj aktivnosti, s katerimi lahko pomagamo:

  • v okrasne namene sejemo in sadimo medovite rastline,
  • ohranjamo travnike z večjo pestrostjo rastlin,
  • setev travnikov z medonosnimi rastlinami,
  • košnja cvetočih rastlin po cvetenju,
  • nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih,
  • odstop primerne kmetijske lokacije za začasno ali trajno namestitev čebel,
  • zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov,
  • mulčenje cvetočih rastlin v sadovnjakih in vinogradih pred škropljenjem s pesticidi.

Mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«

V sredo, 22. maja, in četrtek, 23. maja 2024, bo v Ljubljani potekal osrednji mednarodni dogodek ob letošnjem 7. svetovnem dnevu čebel – mednarodni forum »Čebele za ljudi, planet in mir«, ki ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organizira v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter Organizacijo združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.

Mednarodni forum bo združil vladne predstavnike, mednarodne organizacije, strokovnjake, gospodarstvenike in civilno družbo. Namen srečanja je izkoristiti mednarodno sodelovanje na področju čebelarstva in opraševanja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, kot so prehranska varnost, obnova ekosistemov, opolnomočenje ranljivih skupin ter krepitev mednarodne stabilnosti in miru. Forum bo priložnost za pregled potreb in izmenjavo izkušenj iz sveta čebelarstva in opraševanja, hkrati pa bo omogočil poglobljen dialog in razmislek o prihodnjih korakih.


Sorodni članki

Svetovni dan čebel 2023

Letos 20. maja že šesto leto zapored obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je na slovensko pobudo 20. decembra 2017 razglasila Generalna skupščina OZN, podprlo pa ga je 115 držav.Razglasitev svetovnega dne čebel je uspeh Slovenije kot celote, več vladnih…

Več...

Svetovni dan čebel letos posebej nagovarja mlade

Vsebina Danes v Sloveniji in po vsem svetu že petič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Leto 2022 je evropsko leto mladih, zato je osrednja tematika letošnjega svetovnega dne…

Več...

Četrti svetovni dan čebel spodbuja graditev novih temeljev

Danes po vsem svetu četrtič obeležujemo svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije razglasila 20. decembra 2017. Ključno sporočilo letošnjega dne povzema slogan Angažirajte se: graditev novih temeljev za čebele, skladno s tem pa potekajo tudi različne…

Več...

Svetovni dan čebel pozval k angažiranju

Ob tokratnem Svetovnem dnevu čebel, ki smo ga 20. maja praznovali po vsem svetu, je imel osrednjo vlogo poziv, da je potrebno preiti od besed k dejanjem ter da lahko to z mnogimi na videz majhnimi dejanji stori vsak posameznik.Letošnji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem