31. Dobrote slovenskih kmetij 2020 vabijo | slovenske kmetije | Zgodbe o naši super hrani

31. Dobrote slovenskih kmetij 2020 vabijo

Projekt Dobrote slovenskih kmetij bo letos zaradi epidemije potekal v nekoliko okrnjeni različici v obliki enodnevnega dogodka, kjer pa se bodo sodelujoči še vedno predstavili s svojimi odličnimi nagrajenimi domačimi lokalnimi dobrotami. Prireditev bo v soboto, 5. 9. 2020, med 8. in 18. uro potekala kot tržnica dobrot na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju. Vstop je prost!

Cilj vsakoletnega projekta Dobrote slovenskih kmetij, ki se izvaja že od leta 1990, je ohraniti ter spodbujati pridelavo in predelavo domače, kakovostne hrane. Vsako leto pod okriljem projekta potekata tudi razstava in ocenjevanje različnih kategorij izdelkov. Letos so bili sodelujoči razvrščeni v 15 kategorij, in sicer izdelki iz žit, mlečni in mesni izdelki, olja, kisi, sokovi, žgane pijače, suho sadje, vina, sadjevci – sadna vina, domače marmelade in džemi, kompoti, konzervirane vrtnine in drugi konzervirani pridelki, med ter čaji. Znak Dobrote slovenskih kmetij katere koli barve zagotavlja kakovostna živila z znanim poreklom, iz lokalno pridelanih surovin, ki so predelana pretežno na tradicionalen način.

V soboto, 5. septembra, celodnevna degustacija dobrot

V petek, 4. septembra 2020 bo ob 9. uri v veliki dvorani Dominikanskega samostana na Ptuju potekal strokovni posvet na temo shem kakovosti in pomena povezovanja lokalne hrane v okviru naziva Slovenija – Evropska regija gastronomije v letu 2021. V soboto, 5. septembra, pa bo kot osrednji dogodek organizirana enodnevna prireditev, pospremljena s pestrim kulturnim programom ter predstavitvijo nagrajencev ocenjevanja. Prireditev v obliki tržnice dobrot bo potekala na dvorišču Minoritskega samostana na Ptuju, in sicer med 8. in 18. uro. Vstop je prost!

Letos s priznanji nagrajenih kar 835 izdelkov

Za sodelovanje na Dobrotah slovenskih kmetij je bilo letos iz Slovenije in zamejstva prijavljenih 960 izdelkov iz 15 skupin dobrot. Zaradi pandemije so morali ocenjevanja v začetku marca prekiniti, nadaljevali pa so lahko spet konec maja in v začetku junija. S priznanji je bilo nagrajenih 835 izdelkov, med katerimi je bilo podeljenih 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih priznanj. Med sodelujočimi si jih je kar 91 prislužilo tudi posebno priznanje znak kakovosti.

Pridobljena priznanja so na eni strani potrditev in nagrada za vloženi trud sodelujočih kmetij, po drugi strani pa so verodostojna informacija kupcem, kje se lahko oskrbijo z res domačo, večinoma na tradicionalen in pod strogimi slovenskimi pravili pridelano hrano, ki bo prišla na njihove mize po čim krajši oskrbni poti.

Peter Pribožič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje KGZ Ptuj, je ob tem povedal: »Naš slogan je: kupujmo slovensko in pojdimo po dobrote na slovenske kmetije. Prihodnje leto bo Slovenija tudi Evropska regija gastronomije in v tej luči je naš cilj, da bi se sodelovanje med pridelavo, predelavo in nato končno ponudbo v gostinstvu in turizmu leta 2021 še bolj postavilo v ospredje. Nagrajeni proizvodi so lokalno obarvani, predstavljajo značilnosti po pokrajinah, so visoke kakovosti in nosijo bogastvo slovenskega podeželja ter lokalne kulinarike. Na tako malem področju imamo izjemno pestrost, bogato tradicijo in najvišjo kakovost, kar želimo še posebej izpostaviti kot pomembno vrednoto.«

Namesto razstave dobrot na voljo digitalni katalog

Glede na situacijo letos ne bo izvedena tradicionalna razstava dobrot, ki vsako leto pritegne največ obiskovalcev, bo pa namesto tega na voljo digitalni katalog s fotografijami vseh ocenjenih izdelkov in z rezultati ocenjevanja, kjer bodo navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, da lahko potrošnik najde pot do kmetij za nakup dobrot. Katalog bo na voljo na spletni strani Dobrote slovenskih kmetij.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem