10 slovenskih restavracij na gastronomskem seznamu 50 Best Discovery

Na spletni strani ene največjih globalnih gastronomskih znamk, World’s 50 Best, je na seznamu odkritij v letošnjem letu uvrščenih kar 5 novih slovenskih restavracij, skupaj jih je že 10.
Slovenija se vse bolj udejstvuje kot prestižna kulinarična destinacija in to potrjujejo tudi priznanja kulinaričnih strokovnjakov in vodilnih gastronomskih vodnikov, kot je Michelin, ki slovenskim restavracijam namenjajo pomembno mesto na svetovnem kulinaričnem zemljevidu.
Slovenske restavracije med najboljšimi na svetu
Eno od najnovejših priznanj je umestitev kar 5 novih slovenskih restavracij na prestižen svetovni seznam gostinskih ponudnikov 50 Best Discovery. Gre za razširjeno različico letno posodobljene prestižne lestvice The World 50 Best Restaurants (najboljših 50 svetovnih restavracij). Ponudniki, ki se uvrstijo na seznam, so ocenjeni s strani mednarodnih strokovnjakov, ki sodelujejo pri oblikovanju seznama. Hiša Franko chefinje Ane Roš se je že lani uvrstila na seznam 50 najboljših na svetu, in sicer na visoko 21. mesto.
Novo dodane slovenske restavracije na seznamu 50 Best Discovery v letu 2022:
- Gostilna pri Lojzetu, Zemono
- Grič, Šentjošt nad Horjulom
- Gostilna na Gradu, Ljubljana
- Mama Marija, Kranjska Gora
- Restavracija Topli val, Kobarid
Ostale slovenske restavracije na seznamu:
- Gostilna AS, Ljubljana
- Hiša Denk, Zgornja Kungota
- Hiša Franko, Kobarid
- Restavracija JB, Ljubljana
- TaBar, Ljubljana
Tujci poudarjajo tudi pomen živil iz lokalnih kmetij
Andreas Meichsner je za The New York Times o slovenski kulinariki zapisal sledeče: »Slovenska kuhinja je okusen odraz lege države na kulinaričnem stičišču med sredozemskimi, germanskimi in slovanskimi deželami, a pravi razlog, da je njena hrana tako dobra, je ta, da je narejena iz pridelkov z majhnih kmetij v državi.«