10 slovenskih restavracij na gastronomskem seznamu 50 Best Discovery | Gastronomija | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

10 slovenskih restavracij na gastronomskem seznamu 50 Best Discovery

Na spletni strani ene največjih globalnih gastronomskih znamk, World’s 50 Best, je na seznamu odkritij v letošnjem letu uvrščenih kar 5 novih slovenskih restavracij, skupaj jih je že 10.

Slovenija se vse bolj udejstvuje kot prestižna kulinarična destinacija in to potrjujejo tudi priznanja kulinaričnih strokovnjakov in vodilnih gastronomskih vodnikov, kot je Michelin, ki slovenskim restavracijam namenjajo pomembno mesto na svetovnem kulinaričnem zemljevidu.

Slovenske restavracije med najboljšimi na svetu

Eno od najnovejših priznanj je umestitev kar 5 novih slovenskih restavracij na prestižen svetovni seznam gostinskih ponudnikov 50 Best Discovery. Gre za razširjeno različico letno posodobljene prestižne lestvice The World 50 Best Restaurants (najboljših 50 svetovnih restavracij). Ponudniki, ki se uvrstijo na seznam, so ocenjeni s strani mednarodnih strokovnjakov, ki sodelujejo pri oblikovanju seznama. Hiša Franko chefinje Ane Roš se je že lani uvrstila na seznam 50 najboljših na svetu, in sicer na visoko 21. mesto.

Novo dodane slovenske restavracije na seznamu 50 Best Discovery v letu 2022:

Ostale slovenske restavracije na seznamu:

Tujci poudarjajo tudi pomen živil iz lokalnih kmetij

Andreas Meichsner je za The New York Times o slovenski kulinariki zapisal sledeče: »Slovenska kuhinja je okusen odraz lege države na kulinaričnem stičišču med sredozemskimi, germanskimi in slovanskimi deželami, a pravi razlog, da je njena hrana tako dobra, je ta, da je narejena iz pridelkov z majhnih kmetij v državi.«

Vir: https://www.nytimes.com/interactive/2022/travel/52-places-travel-2022.html?utm_campaign=SI-Jan22-GAST-STORIES-1&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=SI-Jun21-VDM-GAST-STORIES-1#slovenia

Preberite tudi:


Sorodni članki

Napotki za spajanje vina in hrane

Spajanje vina z izbrano hrano je prava umetnost, saj je potrebno biti dober poznavalec okusov in arom, vendar pa nam lahko izbiro olajšajo preprosta pravila. Prav tako se običajno k tradicionalnim lokalnim jedem posameznih pokrajin odlično podajo ravno lokalna vina…

Več...

Podeljen »kulinarični oskar« za knjigo Anite Šumer

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je na izboru na Švedskem za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Njena knjiga…

Več...

Nagradi Best in the World 2022 za knjižno zbirko Gastronomija Slovenije

Na podelitvi prestižnih nagrad Gourmand Cookbook Awards 2022 na Švedskem je zbirka štirih knjig Gastronomija Slovenije avtorja prof. dr. Janeza Bogataja prejela dve prestižni nagradi Best in the World – za celotno zbirko štirih knjig ter posebej za knjigo Gastronomija…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem