clanek

Paviljon Čebelji svet

Paviljon Čebelji svet je bil zgrajen v času iskanju podpore svetovnih držav za razglasitev svetovnega dne čebel za promocijske namene. Gostoval je v različnih državah po vsem svetu od Hongkonga, Belgije, Turčije pa vse do Združenih držav Amerike (New York). Trenutno ...

Naše super kislo zelje

Čeprav smo večino pridelkov letošnjega leta že pobrali in zaužili je pomembno, da s svojo prehrano tudi jeseni in pozimi poskrbimo za ustrezen vnos hranljivih snovi. Na delovanje imunskega sistema vplivajo mnoga živila, med njimi tudi kislo zelje, ki je ...

Infografika: oznake na predpakiranih mlečnih izdelkih

Katere informacije na embalaži mleka in mlečnih izdelkov so obvezne? Za katere se je proizvajalec odločil sam? Kaj pravzaprav pomenijo?  Novo znanje vas čaka na spodnji pregledni infografiki! Vse informacije so na embalaži z istim namenom – tam so zato, ...

Infografika: oznake na predpakiranem govejem mesu

Ko v trgovini izbiramo sveže predpakirano goveje meso, pogosto ne vemo, kateri od podatkov na embalaži je pravzaprav tisti, ki je za nas ključen. Kar nekaj izmed teh podatkov na embalaži je obveznih, in vsi ti so tam z istim ...

Naš super kruh

Vonj sveže pečenega kruha, ki se omamno razprostira po celem prostoru, čvrsta hrustljava skorjica in nežna, mehka sredica ne dopuščajo čakanja, da bi se kruh do konca ohladil. Če je ta opis obudil vse vaše čute in vam prinesel najlepše ...

Domač kruh z drožmi ali domačim kvasom

Droži so najstarejše vzhajalno sredstvo, poznane tudi pod imenom kislo testo. Navkljub imenu kruh ni kisel niti ne zbit, ampak ima mehko in sočno sredico. Gre za preprosto zmes moke in vode, ki vzhaja kruh zaradi mikroorganizmov, mlečnokislinskih bakterij in ...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje ...

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Prihaja tretji novembrski petek, dan, ki ga vsako leto posvetimo osveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane, v šolah in vrtcih pa ga zaznamujejo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Vse pogosteje dan slovenske hrane obeležijo tudi posamezniki in celo podjetja ter institucije. ...

Infografika: oznake na predpakiranem perutninskem mesu

Verjetno ste že opazili, da je slovensko predpakirano perutninsko in puranje meso, ki ga kupite v trgovini, opremljeno s precej oznakami. Veste, kaj pomenijo? Veste, kateri podatki morajo bitu obvezno navedeni, katere pa proizvajalci dodajo prostovoljno? Oglejte si v spodnji ...

Infografika: Varnost in sledljivost slovenskega mleka in mlečnih izdelkov

Hrana, ki jo pridelujemo, predelujemo in jemo v Sloveniji, mora ustrezati visokim standardom varnosti in kakovosti. Ker je pridelava in predelava živil kompleksen proces, ki vključuje celotno verigo od kmetije, do prevoznikov, predelovalcev in prodajalcev, se varnost in kakovost preverja ...

Pivka perutninarstvo oživila obrat nekdanje družbe MIP v Novi Gorici

Konec oktobra je Pivka perutninarstvo d. d. v Kronberku otvorila prenovljene prostore nekdanje družbe MIP, kar je za družbo pomembna pridobitev. Na novo lokacijo so preselili celoten oddelek predelave perutninskega mesa z letno proizvodnjo tri tisoč ton barjenih izdelkov. Celotna ...

Poznate naziv Kmetica leta?

Marija Jakše iz Malega Podljubna je že sedma Kmetica leta. Prihaja iz Društva kmečkih žena Novo mesto. Izbor vsako leto pripravlja Zveza kmetic Slovenije ob mednarodnem dnevu podeželskih žena, ki je 15. oktobra. Tako opozarjajo na vlogo in pomen kmetic ...