Prekmurska šunka

Evropsko zaščitena v družbi najboljših
Kakovost, tradicija in predanost proizvajalcev so ustvarili neprecenljivo prepoznavnost slovenskih proizvodov, ki vse bolj prodirajo tudi na globalne trge. Z evropsko shemo kakovosti Zaščitena geografska označba smo poleg Prekmurske šunke na ravni EU zaščitili tudi: Kraški pršut, Šebreljski želodec, Zgornjesavinjski želodec, Štajersko prekmursko bučno olje, Prleško tünko, Kraški zašink, Kraško panceto, Ptujski lük, Kranjsko klobaso, Slovenski med, Štajerski hmelj in Jajca izpod Kamniških planin. Tu je še Šebreljski želodec, ki je tudi zaščiten, vendar pa za njegovo proizvodnjo trenutno ni certificiran noben proizvajalec.
Prekmurska šunka – etnološka posebnost
Prekmurska šunka sodi med etnološke posebnosti severovzhodnega območja Slovenije. Tradicionalna sušena mesnina, značilne hruškaste oblike je pripravljena iz posebej oblikovanega svinjskega stegna brez kosti. Značilni vonj in okus prekmurske šunke izvirata iz preizkušenih in skrbno izbranih postopkov soljenja, dimljenja, sušenja in zorenja pod posebnimi pogoji, ki se v celoti odvijajo izključno na območju Prekmurja.
Njena posebnost je v tradicionalnem načinu proizvodnje, pri katerem ustrezno ohlajena svinjska stegna natrejo s soljo in začimbami, ta pa potem zorijo do šest mesecev. Izjemnost Prekmurske šunke je v sušenju in dolgotrajnem zorenju v specifičnih pokrajinskih podnebnih razmerah – suhih in ostrih zimah.
Veste, kako jo izdelajo?
Pri izdelavi prekmurske šunke se uporabljajo izključno naravne sestavine in dodatki. Surovine izvirajo iz geografskega območja Prekmurja, kar je zagotovljeno s predpisanimi postopki kontrole, ki jih izvajata skupina proizvajalcev in zunanji certifikacijski organ. Proizvodnja poteka brez uporabe umetnih konzervansov, uporablja se zgolj morska sol in začimbe. Izdelane prekmurske šunke zorijo najmanj 6 mesecev v pogojih, ki zagotavljajo delovanje specifičnih podnebnih razmer značilnih za Prekmurje (Vir: Diši po Prekmurju).
Ima značilno, prepoznavno obliko, ki jo ločuje od pršuta (Kraški, Istrski, Dalmatinski, Parmski, San Daniele, Predalpski in drugi pršuti), kot tudi od znanega sušenega kosa stegna v Južni Tirolski (Zgornje Poadižje). Prekmurska šunka v družbi omenjenih ohranja prepoznavnost ter drugačne senzorične in jedilne lastnosti, ki so rezultat posebnih tehnoloških postopkov.
V sodobni ponudbi se vse pogosteje uveljavlja kot začetna jed z novo eleganco rezine. Na turističnih kmetijah, v vinotočih, v uglednih gostilnah in v okviru ponudbe zdraviliškega turizma pa jo postrežejo kot izvirno domačo dobroto. Prekmurska šunka se izdeluje na geografskem območju Prekmurja, ki ima tradicijo v reji mesnatih pasem prašičev. Zahtevne podnebne razmere so privedle do razvoja znanj in izkušenj potrebnih za pravilno pripravo, prekajevanje in zorenje Prekmurske šunke.
Povzeto po specifikaciji zaščite Prekmurske šunke.
Vas zanima več o tematiki?
Kliknite na povezavo.