Trgovci in gostinci, pripravite se na teden slovenske hrane 2025 in izpostavite domače

V tednu od 17. do 23. novembra 2025 bomo v Sloveniji drugič obeležili teden slovenske hrane, ki spodbuja ponosno izpostavljanje slovenskih jedi, pridelkov in izdelkov. Za gostince in trgovce je to priložnost, da svoj prostor napolnite z vonjem domače hrane, lokalnimi sestavinami in zgodbami slovenskih pridelovalcev.
Naš praznik, teden slovenske hrane, je praznik vseh, ki pripravljate in ponujate hrano. Naj bo to teden, ko spoštujemo hrano, tradicijo in delo slovenskih rok.
V petek, 21. novembra 2025, bo potekal tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, osrednji dogodek tedna, ki se vsako leto dotakne otrok, družin in lokalnih skupnosti po vsej Sloveniji.
Zakaj se pridružiti in obeležiti teden slovenske hrane?
Teden slovenske hrane poudarja pomen izbire lokalno pridelane hrane in spodbuja zavedanje o prednostih, ki jih prinaša slovensko poreklo. Gostinci in trgovci imate pri tem ključno vlogo, saj ste vi tisti, ki lahko s svojo ponudbo in vidnostjo slovenskih izdelkov ustvarjate spremembo.
S tem, ko izpostavite lokalna živila in pripravite jedi iz slovenskih sestavin, podpirate domače kmete in predelovalce ter hkrati gostom in kupcem pokažete, da vam je mar za kakovost, tradicijo in okolje.
Vnaprej se pripravite in izpostavite slovensko hrano
Teden slovenske hrane je odlična priložnost, da:
- v gostilni ali restavraciji pripravite tematski teden slovenskih jedi,
- v trgovini posebej označite in izpostavite živila slovenskega izvora,
- gostom in kupcem razložite pomen lokalnega porekla ter jih spodbudite, da izberejo slovensko.
Želimo si, da bo vaše sporočilo še bolj vidno, zato si lahko natisnete uradne plakate tedna slovenske hrane in jih obesite v svojem lokalu ali prodajalni.

Plakat A4 za tiskanje
Prenesite ga na povezavi.

Plakat A3 za tiskanje
Prenesite ga na povezavi.
Tradicionalni slovenski zajtrk – pomemben dogodek tega tedna
Ena izmed pomembnih aktivnosti tedna je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bodo 21. novembra 2025 obeležili v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami po vsej Sloveniji. Letošnji slogan se glasi »Moja izbira je slovenska hrana«.

Plakat A4 za tiskanje
Prenesite ga na povezavi.
Obeležimo teden slovenske hrane v čim večjem številu
Teden slovenske hrane je priložnost, da se še posebej približate svojim gostom in kupcem ter jim ponudite možnost, da obogatijo svoje jedilnike s tradicionalnimi slovenskimi jedmi iz lokalno pridelanih sestavin.
- V gostiščih pripravite menije z lokalnimi sestavinami in predajte gostom informacije o poreklu uporabljenih živil.
- V trgovinah pripravite posebne kotičke s slovenskimi izdelki ter uporabite plakatne materiale, da kupcem olajšate izbiro.
- Na družbenih omrežjih delite jedi ali izdelke s pripisom, da sodelujete v tednu slovenske hrane.
Za navdih lahko uporabite e-knjižico Recepti z okusi Slovenije, kjer so zbrani preverjeni recepti iz slovenskih sestavin.

E-knjižica Recepti z okusi Slovenije
Prenesite jo na povezavi.
Naj se teden slovenske hrane čuti povsod, v restavracijah, gostilnah, kavarnah, hotelih, trgovinah, na tržnicah. Povabite svoje goste, da okusijo pristno slovensko, in jim z zgledom pokažite, da ima slovenska hrana posebno vrednost.





