Naš super kaki

S svojim živahno oranžnim odtenkom, sočno sredico in sladkim okusom nas kaki razvaja v poznih jesenskih mesecih, ko večina sadnega drevja že počiva. Poleg tega je kaki izjemno zdrav, enostaven za vzgojo in ne potrebuje škropljenja, kar ga uvršča med okolju prijaznejše sadne izbire.
Kaki botanično uvrščamo v rod Diospyros, kar pomeni »hrana bogov«. Najpogosteje uživamo svežega, v zadnjih letih pa se povečuje tudi ponudba posušenega kakija, kakijevih marmelad, namazov, peciva in piškotov s kakijem. Zaradi sladkaste arome, zanimivega okusa in eksotične barve se vse bolj pojavlja tudi v visoki kulinariki. Posebnost kakija je, da za gojenje ni treba uporabljati nobenih škropiv, saj nima naravnih škodljivcev.
V Sloveniji kaki najpogosteje gojimo v mediteranskem podnebju Vipavske doline, Goriške in Slovenske Istre, kjer se sonce in blage zime združijo v popolne razmere za dozorevanje njegovih plodov.
Hranilna vrednost in koristi kakija
Kaki je prava vitaminska bomba. Bogat je z vitaminom C, ki podpira imunski sistem, in vitaminom A, ki skrbi za dober vid in zdravo kožo. Vsebuje tudi vitamine skupine B, kalij, magnezij, fosfor in prehranske vlaknine, ki ugodno vplivajo na prebavo. Srednje velik kaki (približno 168 g) ima okoli 70–80 kalorij, zaradi česar je primeren za uravnoteženo prehrano.

Antioksidanti v kakiju, predvsem beta karoten in likopen, pomagajo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Poleg tega se kaki pogosto omenja kot sadež, ki prispeva k zniževanju slabega holesterola in podpira zdravje srca.
Slovenski kaki
V sloveniji se dobra polovica intenzivnih nasadov kakija nahaja na Goriškem, tretjino ga pridelujejo v Slovenski Istri, približno petnajst odstotkov pa v drugih delih Slovenije, predvsem na Dolenjskem in Štajerskem. Kaki najbolje uspeva na izbranih legah v toplejšem, sredozemskem podnebju.
Pri nakupu izberite kaki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja, da je sadež pridelan lokalno, skrbno obran ob pravi zrelosti in ustreza najvišjim standardom kakovosti. S tem podpirate slovenske pridelovalce in uživate v naravno sladkem okusu domače pridelave. Preberite tudi druge razloge, zakaj je dobro izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.
Katere sorte kakija poznamo?
Na slovenskih vrtovih so najbolj razširjene tri sorte kakija:
- Tipo – ena najbolj znanih, z velikimi, sladkimi plodovi, ki jih uživamo mehke.
- Rojo Brillante – nekoliko večja in zelo aromatična.
- Vanilija – redkejša sorta, ki jo lahko uživamo tudi trdo, saj nima trpkega okusa.

Gojenje kakija doma
Kaki je presenetljivo nezahteven za vzgojo, saj ne potrebuje posebne zaščite pred boleznimi in škodljivci, zato ga lahko gojimo povsem naravno, brez uporabe pesticidov.
- Saditev: Kaki sadimo spomladi ali jeseni na sončno in zaščiteno lego. Potrebuje rodovitna, dobro odcedna tla.
- Zalivanje: V prvih letih po sajenju ga redno zalivamo, kasneje je precej odporen na sušo.
- Gnojenje: Spomladi mu dodamo zreli kompost ali organsko gnojilo.
- Obrezovanje: Kaki obrezujemo pozimi ali zgodaj spomladi, da oblikujemo krošnjo in odstranimo poškodovane veje.
- Kdaj obiramo kaki: Plodovi zorijo oktobra in novembra. Za uživanje mehkih sort počakamo, da postanejo popolnoma mehki in sladki.
Zakaj kaki odvrže plodove?
Eden pogostih izzivov pri vzgoji kakija je, da drevo predčasno odvrže del plodov. Razlogi so lahko različni, in sicer preobilen pridelek, pomanjkanje vode, nenadne vremenske spremembe ali poškodbe zaradi vetra. Če se to dogaja redno, je priporočljivo spomladi opraviti redčenje plodov in poskrbeti za enakomerno oskrbo z vodo.
Shranjevanje kakija in uporaba v kulinariki
Kaki lahko uživamo svež, najlažje tako, da z žlico postrgamo sočno sredico, ali pa ga vključimo v različne jedi. Odličen je v sadnih solatah, smutijih, jogurtih, pecivu in marmeladah. Za daljše shranjevanje ga lahko zamrznemo (predhodno olupimo in narežemo) ali posušimo. Kakijeva marmelada je odlična za zajtrk ali kot polnilo za pecivo.
Preizkusite lahko tudi odličen recept za božični kaki, ki ga je pripravila Martina Breznik, ambasadorka znaka »izbrana kakovost – Slovenija«.
Sestavine in postopek si lahko natisnete na povezavi spodaj.
Nasveti za sušenje kakija
Poglejte uporabne napotke, kako sušiti kaki in drugo slovensko sadje.
Zakaj izbrati slovenski kaki?
Slovenski kaki je pogosto obran v polni zrelosti, kar pomeni več sladkobe in aromatičnosti. Poleg tega nakup pri lokalnih pridelovalcih podpira slovensko sadjarstvo, zmanjšuje dolge transportne poti in prispeva k ohranjanju tradicionalnih sadnih sort. Ponudnike lahko poiščete na zemljevidu lokalnih ponudnikov.
Pomagajte si z zemljevidom ponudnikov lokalne hrane
Najpogostejša vprašanja o kakiju
1. Koliko kalorij ima kaki?
Srednje velik kaki, ki tehta približno 168 gramov, vsebuje okoli 70–80 kalorij. To ga uvršča med zmerno energijsko bogate sadeže, ki jih brez skrbi vključimo v uravnoteženo prehrano.
2. Katere so najbolj znane sorte kakija?
V Sloveniji so najpogostejše sorte tipo, rojo brillante in redkeje vanilija. Razlikujejo se po obliki, barvi in okusu, nekatere pa lahko uživamo tudi trde, saj nimajo trpkosti.
3. Zakaj kaki odvrže plodove?
Drevo lahko predčasno odvrže plodove zaradi preobilnega pridelka, pomanjkanja vode ali nenadnih vremenskih sprememb. Težavo lahko zmanjšamo z redčenjem plodov in enakomernim zalivanjem.
4. Kje najbolje uspeva kaki?
Najbolje uspeva v mediteranskem podnebju z dolgimi, toplimi poletji in blagimi zimami. V Sloveniji so za gojenje idealna območja Vipavske doline, Goriške in Slovenske Istre.
5. Kako vemo, da kupujemo slovenske kakije?
Preverimo oznako porekla in ime pridelovalca ter izbiramo ponudnike s Primorske in drugih slovenskih območij, kjer kaki uspeva naravno. Lokalni sadeži so običajno obrani v polni zrelosti in imajo boljši okus. Še posebej bodimo pozorni na znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja 100 % slovensko pridelavo.
6. Ali kaki potrebuje škropljenje?
Ne, kaki je naravno odporen proti večini bolezni in škodljivcev, zato ga običajno gojimo brez uporabe pesticidov. To ga uvršča med okolju prijazne sadne izbire.