Navdihujoče zgodbe o EKO kmetijstvu v oddaji Ljudje in zemlja

Oddaja Ljudje in zemlja že prinaša pristne zgodbe s podeželja, povezuje gledalce z naravo in razkriva nove priložnosti za slovensko kmetijstvo. V zadnjih sezonah posebno pozornost namenja tudi ekološkemu kmetijstvu, ki se v Sloveniji vse bolj uveljavlja kot trajnostna pot do kakovostne hrane in ohranjanja okolja.
V sodelovanju z različnimi kmetijami so v oddaji nastale navdihujoče zgodbe, ki gledalcem približajo vsakodnevne izzive in uspehe slovenskih ekoloških pridelovalcev. Vsaka zgodba razkriva edinstven pogled na življenje sredi narave in na to, kaj vse je potrebno, da lahko uživamo v ekoloških proizvodih.
Spodaj si lahko ogledate izbor oddaj, ki so posvečene EKO kmetijstvu.
Kaj pomeni preusmeritev v ekološko kmetovanje za kmetijo?
Na kmetiji Ob potoku spoznate, kako se kmet preusmeri v ekološko pridelavo. Lastnik, ki je tudi ekološki svetovalec, razkrije, kakšne so prednosti in izzivi pri odločitvi za ekološko pot.

Ekološko zeliščarstvo priložnost za vsako kmetijo
Kmatija majnika predstavi svojo zgodbo in to, da so zelišča lahko odličen temelj za uspešno ekološko zgodbo. Oddaja pokaže, kako zeliščarstvo ponuja priložnost tako za manjše kot večje kmetije.

Ekosistemski vidiki odpornosti
Na ekološki, biodinamični kmetiji Zlate misli v Jarenini lahko spoznate, kako z naravnimi pristopi povečujejo rodnost tal in odpornost pridelka. Kompost je eden izmed gradnikov rodovitnosti tal, pomemben pa je tudi sedemletni kolobar.

Tehnološki in tržni vidiki odpornosti
Na ekološki, biodinamični kmetiji Zlate misli v Jarenini so pokazali, s kakšnimi tehnološkimi rešitvami si pomagajo pri proizvodnji in njihov inovativni pristop k trženju. Že od začetka preko partnerskega kmetijstva in tedenskih zelenjavnih košaric sodelujejo s strankami, ki jim pravijo partnerji. Zadnjih sedem let imajo tudi predzakup letine.

Mlečna nižinska reja v ekološkem kmetijstvu
Na ekološki govedorejski kmetiji Žnideršič v Brežicah na 80 he pridelajo vso krmo za govedo sami. Tudi koruza in sončnice jim imenitno uspevajo, živina pa je zdrava in se v naj hlevih ter na paši odlično počuti, veterinarje potrebujejo le skoraj izključno za osemenjevanje. Skrbijo za zdrave, uravnotežene obroke, ki povečujejo mlečnost. Oddaja razišče pomen dobrobiti živali, primernih krmnih obrokov in ekonomike na ekoloških mlečnih kmetijah.

Ekološka zelenjava na večjih površinah
Spoznajte, kako slovenski kmetje uspešno pridelujejo zelenjavo na večjih površinah in pri tem ohranjajo načela ekološke pridelave. Na ekološki kmetiji Štular v Dragonji, eni večjih v državi, kjer pridelujejo zelenjavo, stavijo na to, da so s pridelki prvi: ko drugod šele rdečijo jagode, pri njih jedo paradižnikovo solato.

Žita in oljnice v prekmurju ter povezovanje v eko zadrugo
Izvedite več o pridelavi oljnic in žitaric na ekološki način, kako kmetje uporabljajo žita za razširitev kolobarja in boljšo rodnost tal, pa tudi o zadružništvu boste izvedeli precej dobrih namigov.

Eko in biodinamično vinogradništvo
Na vinogradniških gričih izveste vse o tem, kako kmetje z biodinamičnimi pristopi skrbijo za vinsko trto in ustvarjajo vina z značajem narave. V Vipavski dolini se nahaja tradicionalna ekološka kmetija Mlečnik s 7 ha vinogradov, ki jo obdelujeta oče in sin, tržita pa največ v Evropi, nekaj pa tudi na Daljni vzhod, vse do Japonske.

Krave dojilje in plemenski bik na ekološki kmetiji Lorber
Na ekološki govedorejski kmetiji Lorber v Stopercah lahko spoznate, kako v hribovitem delu naše države čredo oplemenjuje bik lisaste pasme. Izvedeli boste tudi, kako pomembna je sonaravna reja za kakovost mesa in življenje živali.

Gregor Slavec – kompleksna ekološka kmetija
Na ekološki kmetiji Slavec v Knežaku je pestrost dejavnosti odlika, ne samo turisti iz domovine, tudi iz tujine se lahko družijo z živalmi in okušajo njihove dobrote, posebej testenine in kozji sladoled.

Vas zanima več o tematiki?
Kliknite na povezavo.