20. maj je dan, ko ves svet prisluhne čebelam

Foto: Čebelarska zveza Slovenije
Ob svetovnem dnevu čebel, ki ga po zaslugi prizadevanj Slovenije 20. maja praznuje ves svet, pozornost ni namenjena le medu, ampak tudi širši zgodbi o prehranski varnosti, biotski raznovrstnosti in prihodnosti našega planeta.
Leta 2017 je Generalna skupščina Združenih narodov soglasno potrdila slovenski predlog, da se 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Pobuda je nastajala tri leta in združila države v skupnem zavedanju, da brez čebel preprosto ni prihodnosti. Datum ni izbran naključno, saj se je 20. maja rodil Anton Janša, pionir modernega čebelarstva in eden največjih ambasadorjev čebel v zgodovini.
Brez čebel ni življenja
Čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar pomeni, da neposredno vplivajo na pridelavo hrane, prehransko varnost, biotsko raznovrstnost in celo blaženje podnebnih sprememb. Vsaka tretja žlica hrane na našem krožniku obstaja zaradi njihovega dela.
Čebele ogroža sodobni način življenja
Kljub njihovemu ključnemu pomenu se čebele danes soočajo z vedno večjimi pritiski. Raziskave kažejo na številne negativne vplive na njihovo zdravje: pesticidi, bolezni, uničevanje naravnega okolja, podnebne spremembe … Vse to zmanjšuje njihovo odpornost in ogroža njihovo preživetje.
Slovenija se je na te izzive odzvala med prvimi – že leta 2011 je kot ena prvih držav v EU prepovedala uporabo nekaterih za čebele najbolj škodljivih pesticidov.
Čebelji izdelki so naravni zaklad
Poleg svoje opraševalne vloge čebele ustvarjajo še med, cvetni prah, matični mleček, vosek in propolis. Vse to so izjemno cenjene in hranljive sestavine, ki jih človeštvo uporablja že tisočletja. V Sloveniji se z zaščiteno označbo porekla se ponašata Kočevski gozdni med in Kraški med, z zaščiteno geografsko označbo pa je zaščiten Slovenski med.
Praznik čebel in čebelarjev
»O zmanjševanju lakote po svetu ne moremo govoriti, če ne poskrbimo za preživetje čebel in drugih opraševalcev,« opozarja Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in pobudnik svetovnega dne čebel. Njegove besede so močan opomnik vsem, še posebej voditeljem in odločevalcem, da prisluhnemo naravi in ukrepamo pravočasno.
20. maj je torej dan, ko se svet pokloni čebelam, čebelarjem in vsem, ki skrbijo za zdravo okolje in prehransko prihodnost planeta. Naj bo to tudi dan, ko se vsak od nas zamisli, kako lahko prispeva k njihovemu ohranjanju. Morda z medovitimi rastlinami na domačem vrtu, z izbiro lokalnih izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ali pa preprosto s širjenjem zavedanja o tem, kako dragocene so čebele za življenje.