Kumare na 101 način

Slovenske kumare so cenovno dostopne, odličnega, osvežilnega okusa, za nameček pa so polne zdravja. Pripravili smo nekaj idej in slastnih receptov, da jih lahko poleti uživate prav vsak dan na drugačen način.
Kumarični sok
2 večji kumari zmešamo v mešalniku. Po želji lahko dodamo tudi manjše korenje ali narezano nektarino. Za slajši okus lahko dodamo žlico medu.
Kumarična solata s kislo smetano
Sestavine:
- 1 kg solatnih kumar
- 1 čebula
- 2 dl kisle smetane, ki jo lahko nadomestimo tudi z jogurtom
- sol
Priprava:
Olupljene kumare, ki smo jim porezali konce, narežemo na tanke lističe ali jih naribamo. Če želimo, lahko kumaro razsemenimo, tako da jo po dolžini prerežemo in z žličko izdolbemo semena.
Čebulo narežemo na tanke lističe in jo primešamo kumaram. Začinimo s soljo, prelijemo s kislo smetano ali jogurtom in premešamo.
Nekatere kuharice v solato dodajo tudi kis, olje in poper ali druge začimbe. Naribane kumare lahko tudi najprej posolimo in počakamo, da spustijo vodo. Dobro jih ožamemo in šele nato dodamo ostale sestavine.
Topla kumarična juha s krompirjem
Sestavine:
- 2 večji ali 3 srednje velike kumare
- 3 krompirji
- ščepec mlete kumine
- ščepec pimenta
- 3 stroki česna
- sol, poper
- 1 žlica kisle smetane
Priprava:
Kumare olupimo, nastrgamo, posolimo in pustimo, da spustijo vodo (približno pol ure). Nato jih ožamemo. Olupljen krompir narežemo na manjše koščke. Sestavine v posodi prelijemo s približno litrom vode. Ko voda zavre, kuhamo na manjšem ognju še 20 minut. Spasiramo in dodamo žlico kisle smetane.
Hladna kumarična juha z jogurtom

Sestavine:
- 1 kg kumar
- 4 dl jogurta
- 1 dl smetane za kuhanje
- sol
- beli poper v zrnu
- 1 strok česna
- majhen šopek kopra
Priprava:
Olupljene kumare razpolovimo, razsemenimo (z žlico izdolbemo semena) in skuhamo. Kuhane ohladimo. Česen olupimo in pretlačimo. Ohlajene kumare zrežemo na koščke in s paličnim mešalnikom gladko zmiksamo. Primešamo ohlajena jogurt in smetano, sol, sveže mlet poper in sesekljan česen. Juho dobro ohladimo v hladilniku. Pred postrežbo posujemo z drobno sesekljanim koprom.