Beno Bajda, nagrajenec Agrobiznis 2019

Gospod Beno Bajda prihaja iz slovenske Istre. Z inovativnim postopkom za pridelavo oljčnega olja z ultrazvokom je postal nagrajenec Agrobiznis 2019. Tako pridelano oljčno olje vsebuje do 30 odstotkov več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje.
Novost je torej ta, da oljke predelajo v olje z ultrazvokom pri sobni temperaturi in ne potrebujejo dodatnega segrevanja. Običajna predelava hladno stiskanega oljčnega olja v slovenski Istri namreč poteka s segrevanjem zmletih oljk do 27 stopinj.
Gospod Bajda je za Agrobiznis povedal: »Z ultrazvokom dosežemo, da se stene celic oljk odprejo, molekule oljčnega olja pa se začnejo združevati v kapljice. Tako oljke predelamo pri sobni temperaturi, med 21 in 23 stopinjami Celzija, saj segrevanje oljčne mase, pri katerem se izgubljajo antioksidanti, ni več potrebno«. Idejo so razvijali pet let, investicija pa je znašala 15.000 evrov.
Z oljkarstvom je Beno Bajda začel pred 30 leti, ko je posadil prve oljke, nekaj let pozneje pa so vzpostavili družinsko oljarno Bajda. S štirimi hektarji oljčnikov in okoli 2.200 litri oljčnega olja na leto sodijo med večje ekološke oljkarje pri nas.
V poslovnem sodelovanju z mlekarno Planika pa je nastal tudi njiihov ekološki oljčni namaz s sirom OLINC. Ta je v 2018 prejel zlato medaljo na kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni.
Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:
Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.
Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.
Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.
V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.