Popečeni bleki s šalamom – recept

Popečeni bleki s šalamom – recept 1.12.2017

Popečeni bleki ali mlinci so jed, ki ni bila vsakdanja in tako pogosta kot polenta na Vipavskem, od koder prihaja recept. Pripravljali so jo ob večjih delih, ko je bilo pri hiši več ljudi. Ti namreč za pomoč niso bili plačani z denarjem, ampak so njihov trud poplačali tako, da so jih postregli s hrano in pijačo. Običajno so bleke postregli po končanem delu, za večerjo. V kuhinjah gospodinj, ki so več časa posvečale kuhi in so bile bolj izvirne pri pripravi jedi, so bili popečeni bleki tudi ena od specialitet ali predmet tekmovanja. Popečeno rezančevo testo, ki so ga gospodinje poparile v slanem kropu in zabelile z ocvirki ali postregle z drugo zabelo, je jed, za katero lahko rečemo, da izvira iz revščine. Po nekaterih virih, ki so jih pri projektu Kuhnapato zasledili, so bleke najraje jedli pri Vipavskih mlinarjih, saj je tam bilo moke na pretek.

Sestavine:

  • Testo:
  • 25 dag moke
  • 4 domača jajca

Zabela:

Priprava:

Moko in jajca umešamo v testo in gnetemo, da postane gladko. Pustimo, da počiva vsaj 15 minut, nato ga zelo tanko razvaljamo in zrežemo v krpe, velikosti približno 15 krat 15 centimetrov.

Na vroči plošči štedilnika jih z obeh strani opečemo, da dobijo značilen vzorec (narahlo se napihnejo), kar blekom daje tudi poseben okus. Pri tem pazimo, da se testo ne zažge.

Popečene bleke rahlo nalomimo v vrelo, slano vodo in kuhamo minuto ali dve. Ko se zmehčajo, odcedimo vodo. Zabelimo s koščki pršuta ali klobase, ki smo jo popekli na oljčnem olju. Po okusu lahko pokapljamo z belim vinom.

Recept, vir in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...

Štrudelj po naše – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah. Sestavine:…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem