Pijani kmet – recept

Pijani kmet – recept 10.5.2014

Sestavine:

  • črni kruh od prejšnjega dne
  • 2 dl refoška
  • 2 dl belega vina
  • 10 dag sladkorja
  • dva rumenjaka
  • aroma vanilje
  • muškatni orešček

Priprava:

Suhemu kruhu obrežemo skorjo. Refošk sladkamo, začinimo z muškatom in segrejemo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo in dodamo vaniljevo aromo. Nad vrelo vodo počasi dodajamo belo vino in stepamo tako dolgo, da dobimo gost vinski šodo. Kruh položimo na globok krožnik, ga polijemo z refoškom in rezino obrnemo, da se prepoji z obeh strani. Vina ne sme biti preveč, kruh mora skoraj vsega vsrkati. Po vrhu dodamo dobro mero šodoja in postrežemo. Sladica je rahlo »pijana« in zelo kalorična. Primerna je za zaključek obrokov v hladnih zimskih dneh.


Sorodni recepti

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

  • Čas priprave: 40-50 min
    • #
    • #
    • #
  • Repa je značilna slovenska jed, vendar se priprava in način obdelave iz regije v regijo razlikuje. Ta recept prihaja iz Vipavske doline, kjer imamo opravka s prav posebnim postopkom kisanja na grozdnih tropinah, kar repi daje prefinjen okus in jo…

  • Več...

Bučna juha – recept

  • Čas priprave: 30-40 min
    • #
    • #
    • #
  • Enostavna za pripravo bo bučna juha popestrila vaš jedilnik tako z okusom, kot tudi z barvami Sestavine: 1 kg očiščene buče – hokaido (pri tej sorti lahko uporabimo tudi lupino) 1 čebula strok česna lovorjev list muškatni orešček 1 dl smetane za kuhanje Izbrana…

  • Več...

Ocvrte šnite – recept

  • Čas priprave: 5-10 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 8 rezin starega kruha 4 jajca 0,5 l mleka olje za peko   Priprava: Rezine kruha pomočimo v mleko in nato v razžvrkljana jajca, ki smo jih rahlo solili, ter spečemo v ponvi v vročem olju. Pripravljene šnite so…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem