Pijani kmet – recept

Pijani kmet – recept

Sestavine:

  • črni kruh od prejšnjega dne
  • 2 dl refoška
  • 2 dl belega vina
  • 10 dag sladkorja
  • dva rumenjaka
  • aroma vanilje
  • muškatni orešček

Priprava:

Suhemu kruhu obrežemo skorjo. Refošk sladkamo, začinimo z muškatom in segrejemo. Rumenjake in sladkor penasto umešamo in dodamo vaniljevo aromo. Nad vrelo vodo počasi dodajamo belo vino in stepamo tako dolgo, da dobimo gost vinski šodo. Kruh položimo na globok krožnik, ga polijemo z refoškom in rezino obrnemo, da se prepoji z obeh strani. Vina ne sme biti preveč, kruh mora skoraj vsega vsrkati. Po vrhu dodamo dobro mero šodoja in postrežemo. Sladica je rahlo »pijana« in zelo kalorična. Primerna je za zaključek obrokov v hladnih zimskih dneh.


Sorodni recepti

Sarma kot nekoč - recept

  • Čas priprave: 2,5 ure
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 0,5 kg mletega mesa (pol govedine, pol svinjine) Izbrana kakovost Slovenija 1 jajce košček prekajene slanine 2 pesti riža 2 srednje veliki čebuli 4 stroki česna večja glava kislega zelja sol, poper, žlica svinjske masti juha za zalivanje 1…

  • Več...

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem