Pena prosene kaše s čežano – recept | Prosena kaša | Recepti

Pena prosene kaše s čežano – recept

5/5 - (1 vote)
Pena prosene kaše z jabolki v kozarcu
  • Čas priprave:1,5 ure
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Proso je zdravo brezglutensko živilo

Proso je brez glutena in se ponaša z najvišjo vsebnostjo kalcija med vsemi žiti. Človeškemu telesu zagotavlja kar 13 % priporočene dnevne vrednosti na 1 kuhano skodelico (100 gramov). 

Sestavine:

  • Jabolčna čežana:
  • 35 dag jabolk
  • 2 žlici vode
  • sok pol limone
  • 2 žlici medu
  • cimet, klinčki, vaniljev sladkor

Pena:

  • 10 dag prosene kaše
  • 3 dl polnomastnega mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 žlica masla »izbrana kakovost – Slovenija«
  • strok vanilje
  • 1 rumenjak
  • 1 celo jajce
  • 2 žlici medu
  • 3 dag ostre moke
  • 2 dl sladke smetane »izbrana kakovost – Slovenija«

Priprava:

Jabolka olupimo in odstranimo peščišča ter kuhamo z vodo in limoninim sokom, da se razpustijo.

Po potrebi jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo med in začimbe ter ohladimo.

Proseno kašo skuhamo v slanem kropu do zelo mehkega ter odcedimo.Mleko damo v lonec, dodamo vaniljev strok in maslo ter kuhamo do vretja. V drugi posodi zmešamo rumenjak, jajce in sladkor v penasto zmes. Dodamo moko in premešamo v gladko maso. Tik pred vretjem maso počasi vmešamo v mleko, dodamo še proseno kašo. Kuhamo 5–7 minut in ohladimo.

Stepemo smetano in zmešamo s proseno kremo ali jo ponudimo ob kremi. Serviramo v kozarcu po plasteh: jabolčna čežana, prosena krema; lahko pa postopek ponovimo.

Recept, vir in foto: Kuhnapato

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Malinin narastek – recept

  • Ostankov hrane ne zavrzimo!S hrano ravnajmo preudarno in poskrbimo, da je ne mečemo v smeti. Malinin narastek lahko porabimo v več dneh, saj je odličen tudi kot hladna malica.Sestavine:150 g skute50 g sladkorja v prahu20 g stopljenega masla z oznako…

  • Več...

Bezgova pena s proseno kašo - recept

  • Proso postaja vse bolj priljubljena zdrava alternativaV zadnjih letih se vedno bolj zavedamo zdravega načina prehranjevanja in naravi prijazne pridelave poljščin. S tem doživlja proso renesanso. Njegovo vračanje na njive in krožnike je pomemben prispevek k ohranjanju etnološkega izročila, sočasno…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem