Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept

Mlečna repa s koruzno zljevanko – recept 1.12.2017

V Prekmurju so ljudje repo uživali v velikih količinah in raznih oblikah. Uvrščali so jo med drugorazredna živila. Od tod pregovor: » Repa in korenje – slabo življenje«. Najbolj znana jed iz repe je bujta repa, mlečno repo pa kuhajo le še redke gospodinje. Jedli so jo večinoma ob delavnikih, običajno za kosilo s koruzno zlivanko, krompirjem ali kruhom.

Testo za zlivanko ni smelo biti pregosto, da se ga je dalo vliti v pekač. Najpogosteje so jo pripravljali iz koruzne ali ajdove moke kot prilogo najrazličnejšim jedem ali prigrizek kar tako. Recept prihaja iz Prlekije.

Repa:

  • 1 kilogram svinjskih mesnih kosti
  • 2 l vode
  • Pol kilograma kisle repe
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici moke
  • sol, kumina

Koruzna zljevanka:

  • 0,7 l kislega mleka
  • 35 dag koruzne moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 jajce
  • sol

Premaz:

  • 2 dl kisle smetane
  • svinjska mast

Priprava:

Svinjske kosti kuhamo v vodi približno pol ure, nato dodamo kislo repo. Začinimo in kuhamo še pol ure, nato odstranimo kosti. Iz smetane in moke zmešamo podmet, ga vmešamo v juho ter počakamo, da zavre. Meso narežemo na koščke in vrnemo v juho.

Zmešamo sestavine za zljevanko. Maso zlijemo v pekač in pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut. Nato premažemo s prelivom in pečemo še 5 minut.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Trščakove sklječke s kremo iz šjelne – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Šjelna (zelena) je zelenjava, ki se je na kmetijah obdržala preko cele zime. Pred močno zmrzaljo so možje gomolje zelene izkopali z vrtov in jih prestavili v hrame (shrambe) na tla ter jih zasuli z zemljo. Na ta način so…

  • Več...

Štrudelj po naše – recept

  • Čas priprave: 30 min
    • #
    • #
    • #
  • Štrudelj ali zavitek slovi kot eden najbolj priljubljenih predstavnikov Gorenjske, tudi preko meje s sosednjo Avstrijo, po kateri smo prevzeli mnoge, danes značilne jedi. V zadnjem času ga srečamo predvsem v kvalitetnih slovenskih gostilnah, v najrazličnejših sodobno oblikovanih različicah. Sestavine:…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem