Krompir v zevnci – recept | Kislo zelje, Zelje | Recepti

Krompir v zevnci – recept

5/5 - (1 vote)
krompir v zevnici nekoč in danes
  • Čas priprave:40 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

To je značilna in tradicionalna jed z Notranjske in Brkinov, še bolj konkretno: občine Ilirska Bistrica ali Podgrajskega podolja. Koliko zelja in koliko krompirja se je znašlo v loncu je bila odločitev posamezne gospodinje. Zanimivo je, da krompir ohranja svojo trdoto, saj se s kuhanjem v zelju nikoli povsem ne zmehča. Tako marsikomu, neveščemu jedi, izgleda jed premalo kuhana, a domačini obožujejo prav trdoto krompirja, ki mu mehkobo in svežino daje zelje.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 1 kg kislega zelja
  • 2 žlici svinjske masti
  • ocvirki
  • prekajena panceta
  • svinjski hrbet ali zašink
  • sol, lovorov list,
  • 3–4 stroke česna

Priprava:

Krompir olupimo in narezanega na oblice položimo v posodo ter prekrijemo z vodo. Nanj položimo neoprano kislo zelje, posolimo, dodamo lovor in cele stroke česna. Jed kuhamo pokrito najmanj 30 minut, lahko pa tudi več, saj se krompir v prisotnosti kislega zelja ne razkuha.

Medtem narežemo panceto in zašink ali prekajen hrbet na drobne koščke in jih popečemo na segreti masti. Ko je krompir skuhan, odlijemo vodo in ponudimo zabeljeno s pečenimo panceto in zašinkom.

Recept in foto: Kuhnapato

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Zeljna gibanica – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Ta jed je plod medgeneracijske komunikacije ali zapuščine prednikov regije ob meji z Madžarsko, kjer sestavine predstavljajo okusno lokalno zgodbo. Oblika spominja na enega izmed stebrov gastronomske strategije Prekmurja, s certifikatom zaščiteno Prekmursko gibanico, izbor sestavin pa je značilen za…

  • Več...

Okusno sladko zelje s paradižnikom – recept

  • Sestavine:1 glava svežega zelja6 strokov česna (priporočamo slovenskega)1 žlica sladkorja4–5 svežih paradižnikov ali pelatov1 žlica mokejuha za zalivanjesol, poperorigano, bazilika, majaronolivno oljePriprava:Slovensko mlado zelje dobro operemo in ga zrežemo na rezance srednje debeline. Na olivnem olju rahlo prepražimo žlico moke,…

  • Več...

Jota – recept

  • Izberite lokalne sestavine Za pripravo okusne jote je pomembno, da izberete sestavine lokalnega porekla, saj so najbolj sveže, polnega okusa in zaradi kratkih transportnih poti najhitreje pridejo z njive do vašega krožnika. Sestavine: Pol kilograma kislega zelja, ki ga po…

  • Več...

Zavitek s kislim zeljem – recept

  • Naj bodo sestavine lokalnega poreklaJed bo najbolj okusna, če boste uporabili lokalno pridelane sestavine. Ponudnike čebule, zelja, olivnega olja in belega vina lahko najdete tudi na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko iščete po različnih kategorijah. Sestavine: 1 čebula 800…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem