Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept

Ješprenka z repo tropinko ali Repinka – recept 10.11.2017

Repa je značilna slovenska jed, vendar se priprava in način obdelave iz regije v regijo razlikuje. Ta recept prihaja iz Vipavske doline, kjer imamo opravka s prav posebnim postopkom kisanja na grozdnih tropinah, kar repi daje prefinjen okus in jo obarva rdeče.

Sestavine:

  • 60 dag kisle repe, shranjene v tropinah
  • 10 dag kuhanega fižola
  • 10 dag korenčka, hranjenega v kraški prsti
  • 8 dag ješprenja
  • četrt gomolja zelene
  • 3 debelejše rezine pršuta
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna, sveži peteršilj, šetraj, sol, lovorjev list, zrna popra

Priprava:

Ješprenj namočimo v vodi za 1 – 2 uri, da se nekoliko zmehča. Zelenjavo olupimo in jo narežemo na majhne koščke. V večji posodi pogrejemo oljčno olje in na hitro opečemo zelenjavo ter dodamo ješprenj in zalijemo z vodo. Solimo in kuhamo na nizki temperaturi približno 20 minut.

Repo olupimo in naribamo ter skuhamo v drugi posodi. Začinimo z lovorjem, poprom in soljo. Ko je repa kuhana »na zob«, jo primešamo osnovni mineštri.

V višji ponvi na oljčnem olju popražimo na drobno narezan pršut in nasekljan česen. K temu dodamo fižol in nekaj vode, v kateri se je kuhal, ter vse skupaj vmešamo v osnovno mineštro. Začinimo in zelo počasi kuhamo še 5-7 minut ter pustimo še nekaj časa v posodi, da se okusi povežejo.

Recept in foto: Kuhnapato


Sorodni recepti

Bučna juha – recept

  • Čas priprave: 30-40 min
    • #
    • #
    • #
  • Enostavna za pripravo bo bučna juha popestrila vaš jedilnik tako z okusom, kot tudi z barvami Sestavine: 1 kg očiščene buče – hokaido (pri tej sorti lahko uporabimo tudi lupino) 1 čebula strok česna lovorjev list muškatni orešček 1 dl smetane za kuhanje Izbrana…

  • Več...

Ocvrte šnite – recept

  • Čas priprave: 5-10 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 8 rezin starega kruha 4 jajca 0,5 l mleka olje za peko   Priprava: Rezine kruha pomočimo v mleko in nato v razžvrkljana jajca, ki smo jih rahlo solili, ter spečemo v ponvi v vročem olju. Pripravljene šnite so…

  • Več...

Ajvar iz zelenih paradižnikov – recept

  • Čas priprave: 120 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 3 kg zelenih paradižnikov 1 kg rdeče paprike 1 kg čebule 3 stroke česna 2 dl kisa za vlaganje 3 dl belega olja 5 dag sladkorja 5 dag soli 40 g gorčice (po okusu) 4 feferoni – po želji…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem