Naša super hrana

Naša super hrana

  Super hrana pred našimi vrati

  »Slovenija je čudovita dežela. Polna naravnih in kulturnih lepot, znamenitosti, bogate zgodovine.« Tako jo običajno predstavimo prijateljem in znancem, ki nas sprašujejo, od kod prihajamo. A prevečkrat pozabljamo na tisto, kar je še pomembnejše: Slovenija je dežela, kjer se hribčki in doline, gore in ravnine igrivo prepletajo, kar nam je omogočilo razvoj manjših kmetij, obdelovalnih površin ter predelovalnih obratov, kjer srčni ljudje že stoletja pridelujejo in predelujejo le najbolj kakovostno hrano. Ne, za kakovost in najboljše ni potrebno pogledovati čez mejo, naša super hrana je tu, pred našimi vrati.

  Na ministrstvu za kmetijstvo smo v novembru pričeli s prvim sklopom triletne promocije lokalno pridelane hrane. »Naša super hrana« nas bo v prvem sklopu splošne promocije opozorila na ključna dejstva, ki so nedvomno razlog za ponos na našo deželo, ljudi in super hrano.

   

  Plodovi naše zemlje

  Naša super hrana zagotavlja kakovost. Urejeno in obdelano podeželje, čisto okolje, čiste vode, plodna zemlja, trajnostno in prijaznejše kmetovanje, skrbna predelava, pestre recepture ter eden izmed treh najboljših sistemov kontrole varnosti v Evropi so kombinacija, ki zagotavlja kakovost. Bližina krajev pomeni najkrajše transportne poti, kar močno doprinese k zagotavljanju visokih prehranskih vrednosti, saj je pridelek obran v času svoje dozorelosti ali predelan v najkrajšem možnem času ter ni obdelan z namenom ohranjanja njegove svežine. O kakovosti hrane priča njen vonj, njen okus, njen izgled, njena svežina in sledljivost.

  Lokalno pridelujemo in predelujemo danes za danes, za kakovostno in zdravo življenje posameznika ‒ in to so plodovi naše zemlje.

  Delo naših rok

  Zaradi naše super hrane se ustvarjajo in ohranjajo domača delovna mesta na podeželju in v živilskopredelovalni industriji in zaradi nje se ohranjata dolgoletna tradicija ter skrb za povezanost družin in njihov obstoj.
  A ne razumite napačno, naša super hrana je tudi tista, ki nas vodi naprej, saj se z njo razvijajo novi okusi, inovativni domači živilskopredelovalni projekti, z njo živijo mladi, iz nje ustvarjajo svojo prihodnost in s tem tudi gospodarsko prihodnost Slovenije. Je priložnost za kreativno ustvarjanje, za tehnološko razvijanje in tudi postavljanje Slovenije na zemljevid sveta.

  Naši mladi kmetovalci in predelovalna podjetja, usmerjena k razvoju, so eni najnaprednejših in najustvarjalnejših, podjetnih in navdihujočih akterjev slovenskega gospodarstva. In to je delo naših rok.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Spoštovanje naše tradicije

  In nenazadnje; naša super hrana nadaljuje tradicijo. Ne samo, da prenaša prakse naših pradedov, iz njih ustvarja novo zgodovino, iz njih ustvarja našo posebnost v evropskem in svetovnem merilu.

  Zato lahko s ponosom naslednjič prijateljem in znancem ob predstavitvi naše države na prvem mestu povemo: pri nas imamo našo super hrano, ker je naša hrana super. S srčnim delom in spoštovanjem tradicije ustvarjamo plodove naše zemlje, ki v kombinaciji s sodobnimi standardi in sistemi kontrole na naše mize postavljajo le najboljše.

  Naša super hrana z znakom izbrana kakovost – Slovenija

  Znak izbrana kakovost boste odslej lahko zasledili na slovenskih prodajnih policah, z njim pa vam država zagotavlja kontrolirano kakovost in zagotovljeno pridelavo in predelavo v Sloveniji. V shemo izbrane kakovosti bodo postopno vstopali vsi sektorji, z znakom pa označevali tiste izdelke, ki bodo zadostili zahtevnim kriterijem, ki opredeljujejo pridelavo in predelavo v Sloveniji ter posebne lastnosti.

  Več o znaku si lahko preberete v rubriki Shema »izbrana kakovost«.

  Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
  Ostani na tekočem