Začetek promocijske kampanje "Eno lokalno jabolko na dan..." | Jabolka, Lokalno, Sadje | Zgodbe o naši super hrani

Začetek promocijske kampanje “Eno lokalno jabolko na dan…”

Ministrstvo za kmetijstvo  je začelo s promocijsko kampanjo »Eno lokalno jabolko na dan…«, s katero želi povečati porabo lokalno pridelanih jabolk. v kampanjo se vključuje GZS in slovenski sadjarji.

Slovenskega potrošnika želijo opozoriti na prehranske koristi uživanja lokalnih jabolk, in jih poziva, da  jabolka vključijo v vsakodnevni uravnotežen obrok. Potrošniki bodo tako lahko spoznali in okusili različne sorte jabolk, ki jih pridelujemo v Sloveniji, njihove posebnosti in sezono pridelave, njihov način shranjevanja ter uporabo jabolk v kulinariki.

V Sloveniji smo zadnjih pet let pridelali povprečno do 100.000 ton jabolk letno. To je približno 50 kilogramov jabolk na prebivalca letno ali povprečno eno jabolko na vsakega prebivalca Slovenije za vsak dan.

 V Sloveniji še vedno pojemo 35% manj sadja in zelenjave, kot ga priporoča svetovna zdravstvena organizacija.  Minister in sadjarji pozivajo potrošnike: Pojejmo eno lokalno jabolko več.


Sorodni članki

Kako posaditi sadno drevo?

Pomlad je poleg jeseni pravi čas za sajenje, zato lahko svoj vrt ali sadovnjak obogatite s katero izmed avtohtonih sort sadnega drevja. Glede na smernice agronoma Adrijana Černelča smo pripravili nasvete, kako pravilno posaditi sadno drevo. Začne se pri izbiri…

Več...

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem