Z uživanjem mesa do uravnotežene prehrane | Meso | Zdrava in uravnotežena prehrana

Z uživanjem mesa do uravnotežene prehrane

Meso je eno od pomembnih živil, ki jih vključujemo v svoj jedilnik, če se želimo uravnoteženo prehranjevati. Je ne samo pomemben vir beljakovin in železa, ampak tudi drugih hranil, ki jih telo potrebuje za dobro delovanje. Poleg tega je uživanje mesa zaradi beljakovin pomembno pri obnovi mišic, zato je nepogrešljivo tudi pri športnikih.

Temeljno načelo uravnotežene prehrane, ki ga moramo upoštevati, je uživanje čim bolj raznolikih živil. Le na ta način bomo v svoje telo vnesli vsa hranila, potrebna za pravilno delovanje organizma, telo pa oskrbeli s potrebno energijo in mu tako omogočili zdrav razvoj.

Meso naša super hrana

Meso kot pomembno živilo v naši prehrani

V zadnjih letih se je odvijalo veliko polemik o (ne)uživanju mesa, a dejstvo je, da je meso v prehrani človeka koristno. Je pomemben vir beljakovin, železa, cinka in vitamina B12. Priporočljive količine zaužitega mesa se lahko od posameznika do posameznika zelo razlikujejo. Da ga potrebujemo za uravnoteženo prehrano pa velja za vse.

Meso je tudi pomemben vir železa, ki je nujno potrebno za pravilno delovanje naših organov. Zaloge železa se morajo v telesu nenehno obnavljati, saj lahko njegovo pomanjkanje vpliva na zmanjšanje tako fizičnih kot intelektualnih sposobnosti.

Meso pomemben vir železa

Beljakovine, ki jih najenostavneje pridobimo z uživanjem mesa, so prav tako pomembne za normalno delovanje našega telesa. Prispevajo k povečanju mišične mase, reden vnos beljakovin pa vpliva tudi na to, da smo močnejši in vitalnejši.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili

Pri uravnoteženi prehrani moramo upoštevati, da v svoje obroke poleg mesa vključujemo tudi ostala živila, kot so sadje, zelenjava, polnozrnati izdelki ter stročnice, in na ta način ustvarjamo čim večjo raznolikost ter optimalen vnos živil v vsakodnevni prehrani.

Pomembno je, da meso kombiniramo z drugimi živili


Sorodni članki

Poznavanje porekla mesa je ključnega pomena

Prepoznati meso, ki je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, je pri nas preprosto, saj ga označuje znak »izbrana kakovost - Slovenija«. V shemo, ki zagotavlja slovensko poreklo, kratke dobavne poti in sledljivost mesa, so vključeni številni slovenski rejci…

Več...

Klemen Janežič: »Meso slovenskega porekla je na policah trgovin moja prva izbira«

Obisk restavracije in uživanje ob kulinariki je priljubljena oblika druženja za številne ljudi. Ste se kot ljubitelj mesnih jedi kdaj vprašali, od kod izvira meso, ki so vam ga postregli v restavraciji? Številni gostinski obrati so prepoznali dodano vrednost živil,…

Več...

Igor Radulović: »Kakovostno meso je sveže, lokalno in okusno«

Izbor kakovostnih sestavin je pomemben korak pri pripravi hrane tako v restavraciji kakor tudi doma. Sveže, lokalno in okusno so tri usmeritve, ki jim sledijo v restavracijah Jack & Joe v Mariboru in Limbušu. Obe sta znani predvsem po okusnih…

Več...

Izidor Krivec: »Potrošnikom ponujamo kakovostno meso lokalnih rejcev« 

Trgovske police se šibijo pod raznoliko ponudbo mesnih dobrot. Na kaj moramo biti potrošniki pozorni pri nakupu mesa in kako izbrati najboljše? O kakovosti, sledljivosti, nadzoru in poreklu govejega mesa in mesnih izdelkov smo se pogovarjali z Izidorjem Krivcem, predsednikom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem