Z mobitelom do najboljšega zrezka!

Med številne negativne učinke globalizacije lahko uvrstimo tudi čedalje večjo prisotnost velikih tujih dobaviteljev mesa na slovenskem tržišču. Po hladnih enačbah ekonomije obsega uživajo ti titanski konglomerati mnoge prednosti pred našimi lokalnimi, zaradi razdrobljenosti neprimerno šibkejšimi dobavitelji. Posledica teh mnogih prednosti je izrazita cenovna ugodnost tujega mesa, ob čemer slovenski potrošnik kot razumno bitje seveda ni ostal ravnodušen. A po mnenju Gospodarsko interesnega združenja Mesne industrije Slovenija, nosilca projekta Lokalno meso – tradicija in kakovost kupec pogosto nima na voljo vseh relevantnih informacij. V utemeljitvi projekta so zapisali takole: »Cenovna konkurenčnost uvoženega mesa se povsem izgubi, ko izpostavimo kakovost domačega mesa in temeljne dejavnike, ki gradijo zavedanje o pomembnosti in prednostih uživanja domačega – lokalnega mesa.«

Tudi zaradi svoje nesporne kakovosti je slovenska živinoreja trenutno vodilna kmetijska panoga v Sloveniji. Lokalni rejci  zagotavljajo dobre rejske pogoje, ki slonijo na dobrem počutju živali in zmanjševanju tveganja za bolezni. Pohvali se lahko z visoko stopnjo zagotavljanja samooskrbe z govedino in perutnino, nekoliko zaskrbljujoč pa je določen upad samooskrbe s svinjino, ki predstavlja za celotno panogo trenutno največji trajnostni izziv.

Ker lahko našo mesno industrijo pri polnih močeh ohrani predvsem dolgoročna naklonjenost domačega potrošnika, je projekt Lokalno meso – tradicija in kakovost usmerjen k neposrednemu ozaveščanju o tem, da gre pri odločitvi za nakup slovenskega mesa vedno za odločitev za osnovno odgovornost tako do okolja kot do splošne blaginje v državi. Slovenska mesna industrija je namreč eden od stebrov našega gospodarstva, saj zaposluje okrog trinajst tisoč ljudi. A to še zdaleč ni vse, kar naj bi pametne lastnike denarnic napeljalo na poseganje po lokalnih ražnjičih in zrezkih. »Zakaj kupovati meso domačih proizvajalcev?« so se vprašali na GIZ Meso in našteli vrsto prednosti. Poglaviten razlog je, da slovensko meso odlikuje svežina, saj je na prodajne police prispelo po kratki transportni verigi, zato je seveda za uživalca tudi bolj zdravo in varno. Izbira nakupa slovenskega mesa zdaj pa je seveda tudi izbira za varnejšo prihodnost, saj potrošnik z izkazovanjem zaupanja v lokalno pridelano in lokalno predelano hrano pomembno vpliva na stopnjo naše prehranske neodvisnosti.

Informiranja potrošnikov so se na GIZ Meso lotili na modernemu času najbolj primeren način, torej digitalno. Predvsem mlade, ki so seveda pri tovrstnih projektih grajenja dolgoročne lojalnosti ena ključnih skupin, bodo nagovarjali preko najpopularnejših družabnih omrežij, kot sta Facebook in Twitter. Na ta način  bodo uporabniki našli  relevantne in koristne informacije o prednostih  uživanja lokalne hrane, v drugem sklopu pa napotke  za iskanje in razumevanje informacij na deklaracijah živil, ki  konkurirajo za mesto v nakupovalnem vozičku. Seveda pa digitalna in mobilna komunikacija nista namenjeni samo mladim, pač pa vsem tistim potrošnikom, ki želijo na hiter in enostaven način dostopati do informacij, ki  skrajšujejo nakupovalni čas in pomagajo k boljši izbiri proizvodov. Daleč od tega, seveda, da bi bili k spremljanju teh vsebin vabljeni samo mladi! Kdorkoli, ki bi preko tovrstnega izobraževanja rad prispeval tako k zdravju svoje družine kot k širši gospodarski blaginji, je toplo vabljen, da se odklika na Facebook in/ali Twitter ter začne črpati informacije.

Kranjske klobase
Kranjske klobase

Nosilci projekta Lokalno meso – tradicija in kakovost veliko stavijo tudi na napredno mobilno aplikacijo Lokalno meso, ki si jo kdorkoli lahko zastonj prenese s spleta.

Njeno ustrezno domovanje je seveda znotraj naprav tipa iOS in Android, torej tablic in pametnih telefonov. Programček služi temu, da uporabniku na prodajnih mestih po vsej Sloveniji na jasen in pregleden način olajša prepoznavanje kakovostnega mesa, da bo lahko lokalno kakovost nagradil na najbolj konkreten možen način – z nakupom. Za povrh sta v aplikacijo zapakirana še lep nabor receptov za pripravo mesnih poslastic iz lokalnega mesa ter sklop splošnih nasvetov za prepoznavanje tistega res najkakovostnejšega mesa na prodajnih policah.

Omenjena aplikacija za aktivno in ažurno služenje uporabniku po slovenskih mesnicah seveda potrebuje internetni dostop. Vsi do tedaj preneseni podatki pa so na voljo tudi brez tega, saj so bili shranjeni v lokalno shrambo mobilne naprave. Kupcu so v sklopu programčka vedno na voljo podatki, na podlagi katerih lahko preveri identifikacijo  mesa, s tem da se podatki vsakih štiriindvajset ur samodejno obnovijo. Če smo vas prepričali, da je kupovanje superiornega domačega, lokalnega mesa vrednota, v katero bi veljalo investirati vsaj par hipcev časa in pozornosti, torej brž na zgoraj navedeno spletno stran po aplikacijo Lokalno meso!


Sorodni članki

Kakovostna krma je bistvenega pomena za okusnejše in bolj kakovostno meso

Kmetija rejke Slavice Kermelj iz Sevnice je zelo raznolika. Travniki, gozd in majhen vinograd skupaj tvorijo 18 hektarjev veliko površino, na kateri prebiva 24 živali. Ker kmetija leži na raznolikem in razgibanem terenu, je eno izmed najbolj zahtevnih opravil prav…

Več...

Ste utrujeni? Mogoče vam primanjkuje vitamina B12

Vitamini imajo ključno vlogo pri številnih biokemičnih procesih v telesu. Ker jih telo ne more sintetizirati samo, jih lahko vnesemo le s hrano. Vitamine delimo na tiste, ki so topni v maščobah (A, D, E, K), in na tiste, ki…

Več...

Ženske, športniki in otroci morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

Železo je sestavni del rdečih krvničk, natančneje hemoglobina. Čeprav predstavlja zelo majhen del človekove teže (le 0,005 odstotkov), je njegova vloga vitalna. Hemoglobin namreč v krvi veže kisik in ga prenaša v vsak delček našega telesa. Železo je torej nepogrešljivo…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem