Vzorčna ekološka kmetija kot lokalno oporišče slovenstva na Madžarskem

Kdor misli, da se meje slovenske tradicionalne gastronomije končajo z mejami slovenske države, se seveda krepko moti. Ponudba vrhunske slovenske tradicije v zamejstvu je tako od nedavnega močnejša tudi za slovensko vzorčno kmetijo v Porabju – mešano ekološko kmetijo, locirano na Gornjem Seniku, in sicer v nacionalnem parku Ӧrseg v neposredni bližini meje s Slovenijo.

Gre za skupni projekt urada vlade za Slovence v zamejstvu in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga neposredno nadzoruje Razvojna agencija Slovenska krajina. Poleg imenitne kulinarične destinacije in oporišča za našo narodno skupnost v tujini opravlja projekt vlogo povezovalca okoliških kmetov ter je zastavljen kot vzvod razvoja kmetijstva v Porabju. Poleg živinoreje in sadjarstva se ekološka kmetija namreč ukvarja tudi s turizmom. Po seznanjanju z značilnimi lokalnimi dobrotami se lahko obiskovalci v prijetnem in mirnem okolju vzorčne kmetije odpočijejo v lično urejenih apartmajih, se s kolesom ali peš podajo do bližnjega središča Monošter, zavijejo na Goričko ali pa morda v sosednjo Avstrijo. Najbrž ne bo odveč omeniti, da imajo v restavraciji prostora za petinštirideset gostov, obiskovalčeve brbončice razvajajo predvsem ob sobotah in nedeljah, v primeru predhodne rezervacije pa večje skupine z največjim veseljem sprejmejo tudi med tednom.

Poleti je ob uradnem odprtju kmetije osnovni namen projekta najbolje strnil minister Židan, ko je povedal: “Za slovensko vzorčno kmetijo želimo, da postane primer dobre prakse v kmetijstvu. Cilj je, da bo gost na tej kmetiji deležen domačega ekološkega mesa, okusnih jabolk in soka, sveže zelenjave, predvsem pa, da se bo dobro počutil.”

Več o konkretni ponudbi.


Sorodni članki

Ekološka pridelava

V iskanju boljše hrane vse večji pomen v našem prostoru pridobiva naravna pridelava. Nekateri se posvetijo sestavinam in izvoru živil, drugim prisegajo na večjo raznovrstnost, tretji pa v prehrani izločajo določena živila. Strokovnjaki pa so enotni, da prehrana pomembno vpliva…

Več...

Znebimo se polžev z ekološkimi metodami

Pregovorno počasnim polžem zelenjava na našem vrtu hitro tekne – dajmo jim nekaj dni in pojedli bodo vse, kar smo posadili. Že veste, kako jih učinkovito odgnati? Kjer je vlaga, tam so polži. Po naših vrtovih se plazijo podnevi in…

Več...

Bliža se prva pomladna setev

Kmalu bo konec zime in zopet bo čas za začetek dela na naših vrtičkih. Kot nam je pred časom zaupala mojstrica ekološkega vrtičkarstva Jerneja Jošar, je ta prva faza sezone ključna. Ob dobro zastavljenem načrtu se nam namreč skozi sezono…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem