“Vrnimo zemlji življenje!”

“Se spomnite, da so vaše babice vse, kar je ostalo v kuriščih, skrbno nosile na vrt? Stara modrost, ki jo je vredno obuditi!” Tako nagovarjajo vse dobromisleče vrtičkarje pri podjetju Ograček, kar je star prekmurski izraz za vrt.

Danes se že mnogi zavedajo, da je zadnjih par deset let kmetijske prakse z intenzivnim gnojenjem in uporabo pesticidov hudo osiromašilo našo zemljo. In to ne samo v industrijskem kmetijstvu, temveč tudi na marsikaterem domačem vrtu. Ker v izmučeni in pogosto zakisani prsti koristni mikrobi čedalje težje preživijo, so pri Ogračku sklenili združiti modrost naših babic z najsodobnejšimi tehnološkimi postopki.

S čim si je njihovo oglje pravzaprav prislužilo udarni pridevnik ‘aktivno’? S tem, da je bilo v postopku predpriprave posebej obogateno z mikroorganizmi, hranili in minerali, ki jih prst potrebuje za obroditev zdrave in odporne letine. Če si oglje namreč ogledamo pod mikroskopom, lahko uzremo milijone majhnih por. In prav na te neskončno drobne luknjice se potem vežejo zgoraj omenjene učinkovine. En sam gram oglja, trdi Tanja Bagar, vodja raziskav in razvoja pri Ogračku, ima kar 500 kvadratnih metrov površine! Poznavalsko je tudi povedala, da je bil njen dedek kovač, zato njeni babici ni nikoli zmanjkalo oglja za vrt, ki je temu primerno pokal od življenja.

O resnični zavezanosti izdelka zelenemu napredku priča tudi okrogla kartonska embalaža, ki je narejena iz recikliranega materiala. Za nameček so okolju prijazne vse uporabljene barve, zato lahko kupec embalažo na koncu mirno porabi za kompost! Biooglje je samo prvo v vrsti načrtovanih proizvodov podjetja: pri Ogračku že načrtujejo razvoj različnih naravnih zdravil za vrt in celo poseben ‘kompostni čaj’ za naše grede. Izkušnje iz tujine kažejo, da biooglje pomaga zemlji obroditi tudi za polovico bogatejšo hrano. Slovensko inačico, ki je v primerjavi z dostopno tujo konkurenco tudi cenovno zelo ugodna, nameravajo pri Ogračku tržiti v specializiranih trgovinah po vsej državi. Za zdaj lahko interesenti biooglje dobijo predvsem preko spleta in na sedežu podjetja na Vaneči. “Čas je, da vrnemo življenje zemlji,” so prekmurski inovatorji kleno strnili svoj credo, “in zemlja bo vrnila življenje nam!”


Sorodni članki

[VIDEO] - Rejka o prednosti vključitve v shemo »izbrana kakovost – Slovenija« za pridelovalce

V Sevnici smo obiskali rejko Slavico Kermelj, katere kmetija je ena izmed številnih, ki so vstopile v shemo »izbrana kakovost – Slovenija«. Na 18 hektarjev veliki kmetiji prebiva 24 živali, ki so deležne posebne pozornosti in nege. Za njih vsakodnevno…

Več...

Dan slovenske hrane

Iz dneva v dan je močnejša naša zavest o pomenu uravnotežene prehrane. Četudi sami pri sebi ne zmoremo vedno pravilno izbrati, nas vodi želja, da svojim najmlajšim omogočimo najboljše. Seveda izbira niti najmanj ni enostavna. Ponudba, ki polni sodobni čas,…

Več...

Naš super kaki

To je nezahteven za pridelavo, okusen in za naše zdravje izjemno koristen sadež. Dozori pozno jeseni in bliža se čas, ko se ga bomo spet lahko naužili. Običajno okrogli plodovi so zreli v oranžni, rdeči ali rumeni barvi. Kaki vsebuje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem